Youri Keulen wordt stilaan de Max Verstappen van de triathlon; wint vandaag Challenge Mallorca; Diede derde – WTJ 3110

ZATERDAG – Youri Keulen is in de ‘winning mood’. In sommige kringen wordt hij al de Max Verstappen – ook een Limburger – onder de triatleten genoemd. Na vorige week Challenge Barcelona wint ook Challenge Peguera Mallorca. Alsof het niks is, zo rijgt onze landgenoot de grote overwinningen aan elkaar. En niet omdat er een slap startveld bijeen is he. Vandaag was de tegenstand zelfs nog sterker dan vorige week in de Catalaanse hoofdstad.

Zo gemakkelijk ogenschijnlijk

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk te gaan met de 25-jarig Limburger, oudste van een veel te vroeg geboren drieling. Zijn levensverhaal is al bijzonder, maar wordt met de week boeiender. De wereldtop heeft ie al bereikt, nu verstevigt de kleine man zijn positie bovenop de apenrots. Wat een race, wat een prestatie. Binnen een week twee grote internationale zeges. De bewondering van zijn concurrenten voor de kleine man met Girona als uitvalsbasis groeit met de dag.

Ook voor Menno Koolhaas ging het dit keer vooraan te hard. Met name bij het fietsen verloor de tweede Nederlander te veel tijd. In de Middellandse Zee was het de Duitser Wilhelm Hirsch, die dit seizoen zijn doorbraak maakte, die als snelste na 24.08 minuten op het strand kwam. Hij werd gevolgd door twee grote kampioenen Alistair Brownlee en Rico Bogen (IM 70.3 titel). Menno was na 24.15 minuten klaar met crawlen, daarmee vijfde. Youri verloor ook nauwelijks ‘zwemtijd’. Als achtste stond hij bij zijn fiets na 24.20 minuten in het water.

Vijf man vooraan, grote verschillen

Bij het fietsen ontstond een kopgroep van vijf man: Youri, Alistair en Rico zaten erbij, Willhelm Hirsch sloot aan en ook de sterke Fransman Mathis Margirier. Hij wisselde als eerste, maar het kwartet zat in zijn kielzog. Een tweede groepje met onder meer Frederic Funk volgde in de tweede wisselzone op 3 minuten. Veel meer tijd verloren Menno en ook Jonathan Wayaffe. Zij kwamen op negen minuten van de leiders rond de veertiende positie van de fiets. De kans dat de Nederlander en Belg nog voor de podiumplaatsen zou gaan strijden was nihil.

Kannibaal Youri

Bij het lopen gingen Margirier en Brownlee er het eerste vandoor. Youri liet zich niet gek maken en volgde in zijn eigen tempo. Hij vindt het ons inziens wel lekker om zijn tegenstanders eerst een beetje op te jagen, vervolgens aan te sluiten en ze dan in 1 klap vernietigend achter te laten. De strategie werkte, want de Limburgse ‘kannibaal’ was al snel bij de kop en nam na een paar kilometer al een voorsprong van 20 seconden. Dat werd een ronde later nota bene al bijna een minuut. Zo sloopte Youri Keulen zijn tegenstanders opnieuw, die heus wel hard doorliepen maar tegen de Keulen-machine niet opgewassen waren/zijn. Op enig moment had hij zelfs al twee minuten voorsprong en kon het grote genieten al ruim van tevoren beginnen. Dat was een verschil met vorige week toen de beslissing met Brownlee pas in de laatste kilometer viel.

Triomftocht

De zegetocht was grandioos. Hoe heerlijk moet het zijn om zulke grote wedstrijden op je naam te kunnen schrijven. Geen idee wat de verdere plannen van Youri nog zijn dit seizoen, maar van ons mag ie nog elke week ergens een halve triathlon gaan doen. Genieten. Temeer omdat we na een aantal magere jaren dit seizoen op de langere afstanden toch wel lekker verwend worden bij de mannen (Youri, Niek, Menno, Milan en Tristan om er eens een paar te noemen).

Mathis Margirier greep de tweede plaats maar wel al op drie minuten. Alistair Brownlee volgde als vierde op vier minuten. Het zijn geen kinderachtige verschillen. Youri was klaar in 3.41.12 uur. Ruim tien minuten later volgde Menno Koolhaas, maar hij had zich nog wel in de top tien geknokt: 3.51.54 uur. De Duitser Alexander Kull verraste met een vierde plaats. Hij ging drie landgenoten Wilhelm Hirsch, Frederic Funk en Nick Emde vooraf. De Spanjaard Inagui Baldellou werd achtste, beste Belg Jonathan Wayaffe negende en Menoo dus tiende. Beiden dankzij sterk lopen. Youri snelste halve marathon in 1.09.54, daarna Wayaffe 1.11.11, Kull 1.11.28 en Koolhaas 1.11.49 uur.

Ietwat in de schaduw van Youri en Menno deed ook Thomas Cremers een goede wedstrijd. De leeftijdsgenoot van Keulen heeft nog wel minder ervaring op de halve afstanden, maar deed het in een veld met zo’n 50 pro’s toch niet slecht: 22e. Tristan Olij eindigde 25e.

Ook Imogen Simmonds pakte de ‘Spaanse dubbel’: vorige week Challenge Barcelona, nu Challenge Peguera-Mallorca. De Zwitserse voltooide de drie afstanden in 4.21.10 uur. De Deense Laura Madsen werd verrassend tweede. Diede Diederiks kwam langzaam uit de startblokken, maar wist door een puike halve marathon toch weer een prachtige derde plaats te pakken. Ze liep de snelste halve marathon van alle vrouwen: 1.24.16 uur. Ook haar seizoen is een aaneenschakeling van hoogtepunten. De jonge Sif Bendix Madsen was op de vierde plaats tweede Deense. De Spaanse Margie Santimaria maakte de top vijf vol.

Onder de uitslagen, filmpjes van Youri en Diede.

 ZATERDAG 14 OKTOBER: CHALLENGE PEGUERA-MALLORCA (SPA)
1.Youri Keulen 3.41.12
10.Menno Koolhaas 3.51.54
22.Thomas Cremers 4.00.22
25.Tristan Olij 4.02.23
45.Giel Meesen 4.21.39
47.Timo Feenstra 4.23.59
V:
3.Diede Diederiks 4.24.20

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.