Alles over toprace GO Triathlon Brouwersdam met Tristan, Trudy, Kevin en Melissa als winnaars – WTJ 3311

ZATERDAG – Je krijgt het weer dat je verdient. Kwam het hier later in de zaterdagmiddag weer met bakken uit de lucht, de honderden triatleten van Brouwersdam90 hadden onder prima weersomstandigheden hun wedstrijden toen reeds afgewerkt.

Natuurlijk, het is best een risico. Zo vroeg in het jaar zat zelfs de organisatie van de GOTriathlon nog niet eerder. Vorig jaar was het 13 mei, nu 4 mei. Dag van de Dodenherdenking, waar we in de avonduren allemaal bij stil staan. Maar toen was alles ook al lang en breed opgeruimd en achter de rug. En was het schitterende natuurgebied bij de Brouwersdam, geliefd bij veel toeristen al weer vrijgegeven.

Energieke Ruud

Het verhaal van Ruud, die na het speakeren nog de energie vond om het wedstrijdverslag voor Trikipedia op te tekenen, spreekt boekdelen. Brouwersdam90 is een gouden formule, de ideale race voor iedereen met stoute plannen in het verdere lange afstandsseizoen.

Dat het koele zwemmen iets moest worden ingekort, deerde de triatleten niet. In een RBR hadden er maar weinig zin, met 500 meter in het Grevelingenmeer namen de meesten genoegen. En wie het toch nog te ‘brrrrr’ vond, kon op 25 minuten wedstrijdtijd beginnen met fietsen. De toppers deden uiteraard hun wetsuit aan en gingen ervoor. Menno Koolhaas voorop, klaar in 7.25 minuten. Zeven seconden later volgde Ben Muller. Joost Friderichs was 24 seconden later de nummer drie. En ook al was het ‘maar’ 500 in plaats van 1000 meter, Menno had zich behoorlijk los gezwommen van de rest. Tristan Olij kreeg 31 seconden aan zijn suit, Milan Brons 35. Snel was ook Ivor Feunekes weer op het strandje.

Milan, de fietsduivel

Op de fiets veranderde de situatie wel. Menno kreeg gezelschap van Milan en Tristan. Tweevoudige winnaar Milan Brons was duidelijk de betere fietser over het ‘Zevende Bouwwerk van de Deltawerken’. Terug in T2, kwam hij met voorsprong op Tristan terug van twee krappe uurtjes rammen op de tweewieler. Menno reed voorzichtiger, hij kwam vooral om relaxed een wedstrijdje te doen na die idiote DSQ vorige week in Texas.

 

Allebei liepen ze sterk: Milan op kop en Tristan daarachter. Het ging tussen deze twee en met nog een kilometer te lopen leek Milan hard op weg naar zijn derde Brouwersdam-zege (na 2021 en 2022). Toen met de finish in zicht, kwamen de maagproblemen voor Milan. Ze speelden dusdanig op, dat de man uit Girona/Almere er even voor moest stoppen. Zo’n buitenkansje liet Tristan zich niet ontgaan, hij won en bleef daarmee liefst drie man van het Pro-Team Triathlon Inside voor: Milan Brons, Menno Koolhaas en Ivor Feunekes.

Op naar Cairns

Voor Tristan, tegenwoordig woonachtig in triathlondorpje Nieuwe Niedorp was het een mooie opsteker richting Ironman Cairns op 16 juni. De Australische wedstrijd is belangrijk, daar wil de Noord-Hollander zich kwalificeren voor het WK Ironman Hawaii. Bijgevolg trok hij zijn eerdere toezegging van deelname aan IM 70.3 Mallorca volgende week in. ,,De eerste serieuze wedstrijd was dus vandaag”, glimlachte Tristan, blij met deze belangrijke zege.

Geen Robert/Diede

Vijfde was de snelle zwemmer Ben Muller. Daarna volgden Olaf van den Bergh, Thomas Hounjet, Joost Friderichs, Max Muller en Erik-Simon Strijk, bezig aan zijn laatste seizoen als pro. Beste M40 was Tjarco Koppenaal, beste M50 was Dirk Wijnalda.

Titelverdediger Robert de Korte en zijn partner Diede Diederiks ontbraken in Brouwersdam, zij waren ziek. Kansen dus bij de vrouwen voor andere triatletes. Trudy Veenstra uit Boelenslaan greep die kans. De Friezin schaart zich in de sterke erelijst met Diede Diederiks, Els Visser, de alom betreurde veel te vroeg overleden Marieke de Leede en Marieke Brouwers. Mariekes vriend Bart aan den Toorn is na haar overlijden ook aan triathlon gaan doen en doet als eerbetoon steeds mee aan de Brouwersdam90. Hij laat ons weten dat het fijn was om zoveel anderen te zien inclusief Ruud. ,,Ik heb een lekkere race kunnen doen.”

Enthousiasme groot

Achter Marleen van Roessel was Trudy al als tweede uit het water. Bij het fietsen kwam Morena Stevens sterk naar voren en het was de Amsterdamse die als eerste wisselde met de Vlaamse Lotte de Vet in haar kielzog en Trudy als derde. De tien kilometer moesten de beslissing brengen. Al snel was duidelijk dat de Friezin uit de Kijani-formatie de betere loopster was. Lotte de Vet volgde op een krappe twee minuten als tweede, weer veertig seconden later was Dieske Kruisselbrink de nummer drie aan de finish, waar een enthousiast publiek en dito speaker alle triatleten onthaalden. Dieske moest er voluit voor sprinten om Morena Stevens nog te achterhalen en haar van het podium te houden. Het lukte.

Nelleke Baldé was de nummer vijf, maar tevens eerste D40. Audrey Breur won het D50-klassement. Liane van Egmond, Sharon Zuijdervliet, Julia de Leeuw kwamen vervolgens over de streep. Stuk voor stuk sterke triatletes. Annabel Wouters, vorig jaar nog winnares van de kwart, was nu negende in de wedstrijdserie.

Vlaanderen boven

Het podium bij de mannen op de kwart afstand kleurde geheel Belgisch. De winst ging net als vorig jaar naar Kevin Strubbe uit Adegem. Hij bleef Mike Verbeke en Bram Debruyckere royaal (5 minuten) voor. Beste Nederlander was Tycho van Bilsen op een vierde plaats. Adriaan Koole uit Middelharnis hield de eer van het eiland Goeree Overflakkee hoog met een vijfde plaats. Knap was de zevende plaats van Willem Derks, eerste M50.

Melissa de Bruin-Roks is in de Zuid-Hollandse wedstrijden ook altijd erg sterk. Net als Yvonne van Vlerken komt ze uit Krimpen aan de Lek, wie weet schopt ze het nog even ver als Vonsy. Natasje Peters-de Winkel volgde op een tweede plaats, een krappe minuut later. Lotte Bakx uit grensplaatsje Nispen finishte als derde.

In totaal deden 654 triatleten aan deze eerste van drie GO-triathlons mee. Later volgen nog Herkingen en Zierikzee.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.