Alles over Europe Triathlon Holten: Vermeylen en Staufenberg winnen; Rachel 2e, Richard 10e – WTJ 2949

ZATERDAG – Even weg uit de drukte, die triathlon Holten altijd zo kenmerkt, zetten we de twee grote races van vanmiddag op een rijtje. Geen Nederlandse overwinning ditmaal, daar stak Jolien Vermeylen een stokje voor. De Vlaamse verkeert in uitstekende vorm en dat ervaarde Rachel Klamer ook.

Geen zevende zege Rachel

De zesvoudige winnares in wat ook wel Rachels thuiswedstrijd heet, moest het in de eindsprint afleggen tegen Jolien, 28 lentes en vorig jaar echt doorgebroken met een tweede plaats op de World Cup Noorwegen. Afgelopen dinsdag bovendien brons op de European Games, waar Rachel acht jaar eerder trouwens zilver haalde.

Op papier waren zij ook de grote favorieten, al was het afwachten in hoeverre Rachel eindelijk blessurevrij kon sporten. De hoogtestage heeft haar ongetwijfeld goed gedaan.

In de Domelaar was het meteen al Vermeylen die voor de rest uit zwom. De Britse Sophie Green sloot aan en ook Maaike Vooren zat lekker mee in de kop. Kort na Maaike stapte Rachel het strandje van de zandafgraving op richting fiets. Zo kwamen aanvankelijk de acht snelste zwemsters samen met niet ver daar een groepje van twaalf.

Babette fietst het snelst

Van TeamNL zaten Rachel, Maaike en ook Luna de Bruin mee in de voorste groepen. Knap keerden Eva Cornelisse en Silke de Wolde terug in de voorste gelederen, maar echt indruk op de fiets maakte internationaal debutante Babette Rosman. De 26-jarige Utrechtse combineert het wielrennen nog met triathlon, maar is wat ons betreft rijp voor de internationale sprong op de driekamp. Snelste fietstijd van de dag: 30.15 minuten was voor Babette.

Zeker op de Motieweg met stijgingspercentage tien procent danste ze op de pedalen en was het een genot om te zien hoe deze nieuwkomer zich staande hield in het internationale gezelschap. Na 20 kilometer keerde de grote groep terug in Holten voor de afsluitende 5 kilometer oftewel twee rondes Zandvoortspad en Zuurberg.

Spectaculair slotakkoord/duel

Het was daar dat Jolien en Rachel het verschil maakte tussen het WTCS-niveau en de triatleten die vooral de Continentale Cup-races meedraaien. Het Belgisch-Hollands tweetal besloot er voor het talrijke publiek een spectaculair slotakkoord/duel van te maken, waarvan de beslissing pas viel op de Kalfstermansweide. Daar moest Rachel passen bij de laatste aanval van Jolien. Intussen had iedereen genoten van het voortdurend aanvallen van beide rivalen, een ware titanenstrijd was te zien zoals we in Holten vaak pas in de slotmeters zien hoe het uitpakt.

Drie seconden zat er slechts tussen goud en zilver. Rachel – met haar 32 lentes inmiddels de oudste van het veld – had er vrede mee. Bij al haar deelnames in Holten haalde ze het podium, veelal de overwinning maar ook enkele keren tweede. Brons ging naar Olivia Thornbury uit het verre Nieuw-Zeeland, veertig seconden van het sprintgeweld vooraan vandaan.

De Australische (met Nederlandse voorouders) Ellie Hoitink arriveerde als vierde en ook de nummer vijf Anouk Sterkers is geboren Française maar heeft wel degelijk een in Nederland beginnen stamboom.

Luna de Bruin: altijd sterk in Holten

Kort achter elkaar kwamen vervolgens twee Italiaanse triatletes binnen: Luisa Iogna-Prat en Carlotta Missaglia. Snelle zwemster Sophia Green verloor te veel tijd bij het lopen en finishte als achtste. De tweede Australische was Chloe Batup en de top tien werd volgemaakt door een altijd sterk in Holten optredende Luna de Bruin. Vorig jaar won ze overtuigend de Junior Cup op vrijdagavond, vandaag tussen de elites uiterst knap tiende op een tweetal minuutjes van de winnares.

Nationaal kampioene Silke de Wolde pakte een prima dertiende plaats, Eva Cornelisse zestiende en Maaike Vooren zeventiende. Babette Rosman schiet lopend nog wat te kort, maar met een 23e plaats debuteert ze zeer verdienstelijk. Romy Spoelder en Kim van ’t Verlaat kwamen niet in een lekkere positie na het zwemmen en moesten in een klein groepje trachten het tempo hoog te houden. Ze bolden uit op respectievelijk een 28e en 32e plaats op zo’n zes a zeven minuten van de Belgische nummer 1. Het was sinds Kathleen Smet niet meer voorgekomen dat een zuiderbuur de wedstrijd in Holten won. In totaal deden 36 vrouwen mee.

Janus Staufenberg de verrassende winnaar

Een uurtje later gingen de mannen voor dezelfde sprint-afstand te water. De Nederlandse mannen vervulden een minder prominente rol dan de vrouwen. Alleen Richard Murray eindigde in de top tien, zij het dan op het randje top tien.

De winst ging verrassend naar de Nieuw-Zeelander met de Germaanse naam Janus Staufenberg. Het was voor de 23-jarige Kiwi zijn grootste overwinning tot dusverre. Staufenberg staat 94e op de wereldranglijst en was vorige week in Oostenrijk bijvoorbeeld pas 44e. Maar de ene triathlon is de andere niet, zo blijkt maar weer. Bovendien kwam de Nieuw-Zeelander in het Oostenrijkse Wels flink ten val bij het fietsen. ,,Ik wist dat ik op de fiets vandaag overeind moest blijven.” De Australiër Bradley Course – met zijn 19 jaren de benjamin van het veld – volgde elf seconden later en de Canadees Daniel Damian greep het brons.

Brits speedbootje

Het waren de Britten Marcus Dey en Cameron Main, die als een speedbootje de Domelaar doorkliefden. Staufenberg was daar de nummer drie. Niels van Lanen – net terug uit Wels – was snelste Nederlander als tiende op 18 seconden. Jesse Cuijpers verloor ook niet veel tijd. De grootste achterstand van de Nederlanders hadden Richard Murray en Simon den Braber: zo’n 50 seconden. Richard zou daar snel wat van terughalen.

Grote verschillen ontstonden er bij het fietsen niet. Wel weer een Nederlander als de hardst trappende van allemaal: Gjalt Panjer. Het kwam allemaal weer aan op de afsluitende 5,5 kilometer. Bij een veel koelere buitentemperatuur (18,5 graad) dan vorige week begon het veld aan die laatste klus. Drie favorieten – Richard, Nathan Grayel en Hugo Milner volgden even later. Dankzij hun sterke loopkwaliteiten kwamen ze toch nog in de top tien terecht.

De betere lopers lieten zich echter niet meer terug pakken. Staufenberg steeg boven zichzelf uit en won dus met Course en Damian later naast zich op het podium. De Fransen Theo Texerau en Nathan Grayel bemachtigden de plaatsen vier en vijf. Hugo Milners jacht eindigde op plaats zes. De Zwitser Alexis Lherieau en een derde Fransman Jules Rhetoret kwamen 7e en 8e over de meet, waar iedereen nu gelukkig vlekkeloos overheen kwam. Favorieten Trent Thorpe uit Nieuw-Zeeland en Richard Murray maakten de top tien compleet.

Niels van Lanen sterk 14e

Beste Belg was hier Tuur Lemmens op een 13e plaats met direct erna een prima race voor Niels van Lanen (op 1 na de jongste van het veld) en sterk biker Gjalt Panjer: 14e en 15e dus. Daarna kwamen de andere Nederlanders richting finish: Jesse Cuijpers als 21e, de nog altijd niet topfitte Jorik van Egdom als 24e. In de tweede helft van het 66 atleten tellende deelnemersveld: Joey van ’t Verlaat op een 35e plek, Victor Goené als nummer 37. Olaf Jan Bosscher op de veertigste plaats, Lucas Goené als 49e, Hugo Jan Bosscher inclusief 10 seconden straftijd op plaats 52. De elfde en twaalfde Nederlander in de ‘Holten-selectie’ waren  Stijn Jansen op de 55e en Simon den Braber op een 60e plaats. Zij zaten op zo’n 5 resp. 7 minuten van de winnaar. Binnen no-time waren alle mannen dus weer over de finish.

Op basis van Holten en eerder deze week Krakow conclusies trekkend voor de Olympische ploeg blijft lastig. Maya Kingma is er even niet bij. Rachel raakt weer in vorm al ontbreken in Holten natuurlijk de absolute toppers. Veel zal afhangen van de mannen: welke twee gaan er mee naar Parijs mits we uiteraard ons plaatsen voor de Mixed Relay? Het is nog met geen mogelijkheid te voorspellen.

Na de hoofdwedstrijden volgden nog vele series in Holten. De bedrijventriathlon werd gewonnen door Leon van Hamersveld en Diede Boerman. De 1e Divisie-wedstrijd bij de mannen zette Pim Bakker van Argo, Rob Nijmeijer (Triteam Groningen 2) en Izak Hanse (TV Arnhem) in die volgorde op het podium. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Nienke Kienstra (Hellas 2), Marleen van Roessel (TV Breda) en Jasmin Siersema (TT Twente). Na haar 16e plaats gisteren deed juniore Femke Scheepers daarin nog een keer mee en finishte als zesde.

De eerste OD-serie pakte Niels Grote Beverborg de winst in 2.08.50 uur. In de tweede zaten de snelste vrouwen. Anne Zijderveld klopte er alles en iedereen in 2.23.56 uur. Tweede en derde waren Floortje Cieraad en Deborah Wissink. Vierde was de snelste man in deze groep: Oostbrabander Robert Bijl in 2.26.01 uur. In de derde en laatste serie OD was Marten van den Brink een fractie sneller dan Robert: 2.24.13, maar was de snelste groep toch in de eerste serie te vinden. Dus Niels Grote Beverborg eerste, Bart Veurink tweede en de ‘Duitse Nederlander’ Klaus Schluter derde.

De topsportdag in Holten eindigde met liefst acht series 1/8e afstand met als traditionele apotheose het Holtens kampioenschap. Een traditie die vorig jaar nog doorbroken werd met twee Wim vd Broek-reünie series, een onvergetelijke gebeurtenis.

De achtste en laatste serie leverde niet alleen de Holtense kampioenen op, maar ook de snelste tijden op de sprint. Winnaars waren Hugo Overmeen in 1.08.49 en Marleen Meij in 1.12.15 uur.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.