Ironman 70.3 Tasmania: NickThompson klopt Cameron Wurf; Chelsea Sodaro terug aan top – WTJ 3209

ZONDAG – Niet Cameron Wurf, maar Nick Thompson heeft afgelopen nacht de tweede editie van de Ironman 70.3 Tasmnia gewonnen. Wurf had graag voor eigen publiek gewonnen, zoals Jacob Birtwhistle dat vorig jaar deed. Maar tijdens het fietsen kreeg de Australische alleskunner stevige concurrentie van Thompson, die hem na 80 kilometer fietsen zelfs loste. Wurf moest tijdens de halve marathon Mitch Kibby nog langszij laten gaan en finishte aldus derde.

Bij de vrouwen pakte Chelsea Sodaro haar eerste grote zege sinds de wereldtitel Ironman op Hawaii 2022. Daarna volgde een periode van lichte blessures en tegenslagen. De Amerikaanse besloot te overwinteren Down Under en dat werpt nu haar vruchten af.

Boult zwemt snel

De mannenrace werd geopend door de Australiër Michael Boult, die na 24,10 minute uit het water kwam, gevolgd door Kibby, de Chileen Martin Ulloa en Cameron Wurf (op 43 seconden). Thompson moest 1.05 minuut op Boult goed maken. De laatste zakte op de fiets snel terug. Eerst nam Kibby de leiding, maar na 30 km. kwamen Wurf en Thompson voorbij.

Het tweetal nam gelijk voorsprong op de rest. Na 50 km. moest Kibby al dik twee minuten toestaan. Maar na 75 km. haperde vrij verrassend ook de motor van Wurf. In de wisselzone had Nick Thompsons een comfortabele voorsprong van bijna 6 minuten op Camron en zeven op Kibby. De rest lag op ruim tien minuten. De arme Chileen Ulloa kon het al helemaal niet bijbenen en wisselede 22,5 minuut na de leider.

Kat in het bakkie voor Thompson

Op de halve marathon knabbelden Kibby en Wurf nog wel iets van hun achterstand af, maar voor Thompson was het kat in het bakkie. Hij won na 3.54.10 uur, Mitch Kibby volgde op 3.57 en Cameron Wurf op 5.50 minuten. Daarachter waren het Harrison Willes op 12.11 en Jye Spriggs op 16.46 minuten. Snelste zwemmr Michael Boult finishte als zesde op 19.22 minuten.

Belgisch succes bij de vrouwen, want Hanne de Vet haalde met brons ook het podium. De vriendin van Hayden Wilde kwam als eerste uit het water na 26 minuten. Daar hadden Grace Thek en Chelsea Sodaro niet van terug. Zij volgden een minuut later als tweede en derde.

Het fietsonderdeel is niet per se het sterkste nummer van Hanne. Meteen werd ze opgeslokt door Sodaro, Thek en ook Sarah Crowley. Gaandeweg ontstond een kopgroep van vier vrouwen: de zeer actieve Sarah Crowley (2x derde op Hawaii), Sodaro, De Vet en Thek. Penny Slater volgde op twee minuten.

Verbaasd als koploopster

In de slotfase trok de Hawaii-kampioene van 2022 er eens flink aan, waardoor in T2 Grace Thek op 1.15, Hanne de Vet op 1.50 en Sarah Crowley op 1.54 volgden. Toen kon er eigenlijk niet veel meer gebeuren, lopen is normaliter het sterkste onderdeel van de Amerikaanse. Meestal begint daar haar inhaalslag op sneller fietsende triatletes. Nu begon ze tot haar verbazing zelf als koploopster aan de 21 km.

Aan de finish had ze een voorsprong van 4,5 minuut op de toch altijd vinnig sterk lopende Grace Thek. Hanne de Vet scoorde keurig brons na 7.40 minuten al moest ze wel hard door blijven lopen om Slater van zich af te houden. Crowley tuimelde in het klassement naar een zesde plaats en werd nog gepasseerd door Penny Slater op 7.58 minuten en Sophie Perry op 9.30 minuten. Sodaro volgt Ellie Salthouse op als winnares van deze IM 70.3.

Wint ze straks ook Nice?

Het is nog te vroeg om te zeggen dat Chelsea Sodaro de titel van Lucy Charles-Barclay zal heroveren. Bovendien heeft zij nooit eerder meegedaan in Nice, dus dat is weer andere koek. Maar dat het in februari met de vorm van de Amerikaanse wel snor zit, is duidelijk.

Nederlandse 15e in totaal

Bij de agegroupers waren Will Clarke en Phoebe Kelly de sterksten. Iris van der Staak, Nederlandse woonachtig in Bondi Beach, werd zesde agegrouper en tweede F35.

ZONDAG 4 FBRUARI: IRONMAN 70.3 TASMANIA
V:
15.Iris van der Staak 5.07.07 (2e F35)
42.Elisabeth Offringa 5.59.17 (5e F30)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.