Geert van Kuijk en Lotte Bakx winnen crossduathlon Etten-Leur – WTJ 3210

ZONDAG – Geert van Kuijk voelt zich in z’n element in de bossen en op de akkers van de Kogelvanger een natuurgebied ten zuiden van Etten-Leur. De Brabander verdedigde zijn titel met verve. zorgde voor een nieuwe Nederlandse zege, de negende in de geschiedenis. Voorlopig halen ‘we’ de Belgen daarin nog niet in, want zij staan op liefst 14 zeges.

Van Kuijk wist in de Theta crossduathlon wel het Vlaamse koningskoppel Wouter Wuilmus en Geert Lauryssen te weerstaan. Beide zuiderburen zijn in deze wedstrijd maar liefst goed voor zes overwinningen, maar hadden vandaag toch geen pasklaar antwoord op de man uit Oisterwijk, die pas aan zijn tweede crossduathlonseizoen toe is.

Wouter: achtste keer tweede

Wuilmus klopte wel zijn grote rivaal Lauryssen en vervolgens was Diederik Pemen de derde Belg net buiten het podium. Reactie van Wouter na afloop: ik ben de Zoetemelk van deze crossduathlon. Daar zit wel enige kern van waarheid in, want naast twee zeges stond de Belg ook al acht (!) keer op het tweede plekje van het ereschavotje.

Daarna was het weer de beurt aan de Nederlanders met Mario Poldervaart, Chris van Wamelen en Thierry van Willigenburg. Robbe Verleysen was op een achtste plek de vierde Belg, waarna routiniers Arie de Jong (de 50 gepasseerd!) en Steff Overmars de top tien compleet maakten. Topmasters dus Geert Lauryssen (1e M40) en Arie de Jong (1e M50).

Lotte zorgt voor Brabantse dubbelslag

Bij de vrouwen is de Vlaamse hegemonie nooit groot geweest. Sofie Driessen is op de erelijst de enige Belgische. Wel veel Fins succes, maar dat dan dankzij Riikka Kelja in het verleden. Vandaag was het een Brabantse dubbelslag, want naast Geert won Lotte Bakx bij de vrouwen. Aanvankelijk als atlete van Thor redelijk succesvol in de crossen en op de baan, maar in de duursport komt Lotte via TV Breda steeds verder tot haar recht. Dit was haar eerste grote zege. Ze klopte clubgenote en grote favoriete Marleen van Roessel uit Breda. De derde plaats ging naar de Belgische Kato van Cleuvenbergen uit Kapellen.

Met twee keer goud en een keer zilver was het dus een echt Brabants dagje. En dat alles een week voor carnaval.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.