Zwemloop Vlissingen voor Arno/Marleen; CrossRBR Zemst; Emily Donker wint Enduro; Husky; XTerra Wellington; Irene; Niek en Els in IM Nieuw-Zeeland – WTJ 3231

DINSDAG – Over de Nederlandse wedstrijden van afgelopen weekend zijn we snel klaar. Alleen de zwemloop Vlissingen stond zaterdag op het menu. Daarmee heb je nog niet meteen massale deelname overigens. Wellicht ligt Vlissingen voor een aantal atleten te ver uit de route of zijn ze gewoon nog niet toe aan wedstrijdjes. Hoe dan ook, de Belg Arno Lambrecht verdedigde vrij eenvoudig zijn zege van een jaar eerder. Hij hoefde niet tot het uiterste te gaan en deed er dan ook 2,5 minuut langzamer over dan in 2023.

Arno superieur

Vlissingen is de oudste zwemloop van ons land met een traditie die terug gaat tot halverwege de jaren tachtig. Lambrecht is een van de vele Belgen, die deze wedstrijd bezochten c.q. wonnen. De tweede plaats was op enige achterstand voor Robbie Kerremans uit het Brabantse Wagenberg. Derde was de Limburger Sam Hellebrekers, al was de snelste vrouw nog wel sneller dan de nummer drie bij de mannen.

Marleen opent weer sterk

Die snelste vrouw was Marleen van Roessel. De dierenarts uit Breda begint haar seizoen altijd sterk met een paar podiumplaatsen en ook nu was dat weer het geval. De 55.07 minuten was dus goed voor een derde plaats overall. Het duurde daarna wel even vooraleer de twee Zeeuwse vrouwen Esther de Koning en Esther Lootens als tweede en derde de finish bereikten.

De korte afstand werd wederom gewonnen door Stijn Koole in 25.29 minuten. Naast hem op het hoogste ereschavotje stond de Vlaamse Kiara de Backer, die er vijf minuten langer over deed. De kortste afstanden hadden als winnaars Kees Wondergem, Saar Berkers, broer Tijs Berkers en Fenna Lacor. Het was bij Dynamica verder weer goed voor elkaar, op naar de volgende wedstrijd in het Celsius Projects zwemloopcircuit.

Crossduathlon Zemst voor wereldkampioen

In het Belgische Zemst was zondag een crosduathlon. Specialist/wereldtopper Thibaut de Smet – Europees kampioen in 2023, wereldkampioen in het jaar daarvoor – was wederom de beste. Zijn tijd 1.16.57 uur. Quinten Dewaele en Angelo Vandecasteele maakten het podium vol. Het podium bij de vrouwen bestond uit Lies van de Voorde, Caren Commissaris en Sara Michielses. Op een 43e plaats finishte Noel Frijns, tevens vierde M18.

Husky Triathlon

De Husky Triathlon in het Australische Huskinson trok 408 deelnemers. Niet zo gek veel buitenlanders, maar de winnaar kwam uit Finland. Henrik Goesch ontpopt zich meer en meer op de middellange afstanden. Hij was klaar in 3.48.19 uur met Tim van Berkel op 1 minuutje en titelverdediger Nicholas Free op drie minuten achterstand. Een vertrouwde naam als winnares: Radka Kahlefeldt. De echtgenote van Brad scoorde 4.17.16 uur en dat was liefst zes minuten scherper dan Chloe Hartnett en negen minuten rapper dan de nummer drie Skye Wallace.

De Husky concurreerde in Australië met de Tweed Enduro in Pottsville Beach al waren daar geen pro’s en minder deelnemers: 196. Voor de tweede keer op rij won Edward Vining de race. Hij deed dat in 3.47.26 uur. Hamish Longmuir was vier minuten later de nummer twee en Tom Grieve pakte brons.

Een mooie overwinning voor de Nederlands/Australische Emily Donker in 4.10.14 uur. Ze was liefst een kwartier sneller dan de Australische Amy McGuiggan. Een minuut later was Bec Stedman de nummer drie. Nog meer Nederlands succes met een tweede plek voor Malcolm van Basten bij de M50.

24 FEBRUARI: TWEED ENDURO POTTSVILLE BEACH (AUS)
M:
30.Malcom van Basten 4.33.53 (2e M50)
107.Mark van der Linden 5.31.34 (14e M45)
V:
1.Emily Donker 4.10.14
7.Neisha van Basten 4.43.04 (1e F20)

XTerra Wellington

Dan naar XTerra. Geen wedstrijd in Marokko, wel in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Daar prolongeerde Sam Osborne voor eigen publiek zijn titel. Hij was veruit de sterkste hoewel de tegenstand met Kieran McPherson (2e) en Aaron Lynch (3e) toch niet mals was. Bij de vrouwen won voor het derde jaar op rij de Austalische Maeve Kennedy. De twee Kiwi-atletes Samantha Kingsford en Deborah Lynch volgden als tweede en derde. Zo ging het echtpaar Lynch dus met twee bronzen medailles huiswaarts.

Irene derde in Legends Trail

Voormalig triatlete Irene Kinnegim is afgelopen weekend derde geworden in de Legends Trail. De 250 kilometer lange ultraloop met 10.000 hoogtemeters legde ze af in 59 uur en 14 minuten. Ze was een uurtje langzamer dan vorig jaar. Claire Bannwarth uit Frankrijk en Karen Clukers uit België waren sneller. Bannwarth was zelfs de snelste van allemaal: 52,5 uur.

Ironman met Niek en Els

Komend weekend gaat het echte Ironman-seizoen van start met de race in Nieuw-Zeeland. Niet ieder jaar voor ons interessant, maar nu absoluut wel: Niek Heldoorn bij de mannen en titelverdedigster Els Visser bij vrouwen. Het loont de moeite om op te blijven. We komen er komende dagen nog op terug.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.