Israman is vanochtend ‘gewoon’ begonnen: gekkenwerk of signaal dat sport het altijd wint van politiek? – WTJ 3234

VRIJDAG – Het wordt een interessant weekendje duursport. Wat zeg ik, het is al volop begonnen. Zoals bekend wordt op veel plekken in het Midden-Oosten vooral op vrijdag aan sport gedaan en staan vaak dan de grote (en kleine) sportevenementen op de kalender. Vandaag zijn het er twee: de Challenge Israman en de XTerra Oman.

Verbazing

Dat de Israman in Israël doorgang vindt, terwijl het land in oorlog is met Hamas, wekt bij ons westerlingen wellicht enige verbazing. Eilat in het meest zuidelijke puntje van Israël ligt in een relatief veilig gebied. Het is een toeristenoord, waar sinds de aanval van Hamas op Israël en het daaropvolgende geweld, uiteraard veel minder toeristen komen. Op het hoogtepunt waren het er zo’n 750.000 die de badplaats aan de Rode Zee bezochten. Daar is nu niet veel meer van over.

De reisadviezen voor Eilat zijn niet per definitie negatief, maar de veiligheid garanderen kan niemand. Feitelijk staat er: reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Israël.

Challenge nam Israman over kort voor de oorlog uitbrak

De Israman heeft een goede reputatie en een lange traditie. Jarenlang stond het evenement op zichzelf, tot vorig jaar Challenge vol trots mede deelde dat de Israman wordt opgenomen in het Challenge circuit. Het aantrekkingskracht van labels als Challenge en Ironman is bekend: hun races worden meteen stukken internationaler en trekken veelal (zeker bij Ironman) veel meer deelnemers.

Met die gedachte zullen ook de organisatoren van de Israman de samenwerking zijn aangegaan. Half september werd de overname bekend gemaakt, drie weken later sloeg de vlam in de pan met de verrassingsaanval van Hamas-aanhangers. Het gevolg is dat het aloude conflict tussen de Israëlieten en de Palestijnen weer oplaaide.

Sporten gaat overigens in Israel gewoon door. De voetbalcompetitie is in november weer hervat. De Challenge Israman is weliswaar met een dikke maand uitgesteld (aanvankelijk op de traditionele datum in januari), maar is vandaag 1 maart toch gewoon begonnen. Helaas niet met veel buitenlandse deelname, maar gelukkig voldoende Israëlische triatleten. Gekkenwerk, denk je misschien. Maar het is ook een signaal dat sport het kan winnen van politiek.

Laten we hopen op een vooral een veilige wedstrijd, waar Challenge volgend jaar onder rustiger omstandigheden extra mee kan uitpakken.

Half Challenge voor Robisch en Yarden

De halve Israman is inmiddels al grotendeels binnen. De uitzondering op bovenstaand verhaal was de Duitse toptriatlete Rebecca Robisch. Zij is wel in Eilat, stond aan de start van de halve Challenge en won in 4.57.14 uur. Daarmee bleef ze niet alleen de tweede vrouw, de Israelische Hadas Mazar 33 minuten voor, ze was ook sneller dan vrijwel alle mannen (op drie na)! Het brons bij de vrouwen ging naar Inbar Zahavy Meyer. Op winnares Robisch had zij drie kwartier achterstand.

Bij de mannen won haar landgenoot Marcel Borat in een nieuw parcoursrecord: 4.22.11 uur. Borat liet meervoudig winnaar Roee Zoarets zo’n 22 minuten achter zich. Derde was Dan Kony Ovchinikov in  4.51.39 uur.

XTerra Oman

Verder vandaag XTerra Oman met deelname van Quintijn Waaijenberg, Dieske Kruisselbrink en Joep Staps. En vanavond natuurlijk de Ironman Nieuw-Zeeland met Niek Heldoorn en Els Visser. Daarover later meer.

Preview Crossduathlon Ameland

In het weekend verder de zevende crossduathlon Ameland met 180 deelnemers waaronder Romy Spoelder, Anne Zijderveld, Willemijn Fuite, Telma van de Kamp en Theresia Offringa. Bij de mannen geen Wouter Dijkshoorn (althans hij doet mee aan de duo’s vanwege een blessure) maar wel Koen de Leeuw, Lucas Goené, Gerrit Pijpker, Hugo Bosscher en Arie de Jong. Het afwisselende parcours door bos, duin en over strand ligt ten noorden van vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Het is de laatste editie onder hoede van Sporteiland van Casper van de Kamp. Vanaf volgend jaar gaat het evenement door onder de naam 4Ameland.

Verder op de kalender nog de crossduathlon in het Belgische Diksmuide, de Coles Bay Half in Australie, Ironman 70.3 niet alleen in Taupo ook in Punta del Este, Uruguay, de Challenge Forest City in Maleisië en de Africa Cup Maselspoort.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.