Plots noodweer in Abu Dhabi en dan valt alles in duigen: WTCS gecanceld, geen races – WTJ 3243

VRIJDAG – Drama in Abu Dhabi waar zware stormen zijn aangekondigd, die het ‘buiten spelen’ zo goed als onmogelijk maken. Dat is code rood, maar dan dieprood. Vroeg op de vrijdagmorgen hebben de autoriteiten waaronder de nationale veiligheidsdienst, het crisis- en rampenteam en de Abu Dhabi sportraad al aangekondigd dat alle buitenactiviteiten worden afgeblazen vanwege regen, storm, hagel en wat dies meer zij.

De parcoursverkenning, die vanochtend om half acht zou beginnen als bijprogramma is meteen afgelast. De organisatie van de World Triathlon Championship Series wacht nog om definitieve instructies van de autoriteiten op de triathlon en de para triathlon cup ‘achter gesloten deuren’ en alleen toegankelijk voor atleten, coaches en betrokken organisatoren kan doorgaan. UPDATE: inmiddels duidelijk dat ook dat niet kan. De race is gecanceld.

Tot zeker zondag slecht weer

Het is niet zo maar noodweer, want men spreekt in Abu Dhabi al van een voorjaarstorm, die tot zeker zondag aanhoudt. Een definitief besluit over de individuele races van vanmiddag met Rachel en Maya om 13 uur en Richard om 15 uur Nederlandse tijd is nog niet genomen. Maar de kans dat het doorgaat lijkt uiterst klein.

Op de feature foto met Maya lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, maar je ziet hoe het weer zo maar ineens kan omslaan. We vermoeden dat de foto van haar trainingskamp op Lanzarote is. Acht weken geleden ging Maya nog voor een operatie onder het mes, ze traint pas weer vijf weken, dus haar verwachtingen voor de seizoensopener zijn/waren iets bijgesteld.

Tja, dan is verder previewen op de eerste WTCS voor nu even overbodig. Deden we trouwens maandag al. Maya Kingma startte haar voorbereidingen op het belangrijke Olympisch seizoen op Lanzarote, Rachel Klamer en Richard Murray waren in hun tweede thuisland Zuid-Afrika en Namibie in de aanloop naar 2024. Voor Rachel de vierde Spelen, voor Richard de derde (mits hij zich kwalificeert) en voor Maya de tweede Spelen. Maar goed, het hele Abu Dhabi-schema loopt nu dus in de war.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.