Duursport Ontwikkel Punt komt in Brabant in de plaats van RTC Structuur – WTJ 3265

VRIJDAG  – Een van de laatste acties van de inmiddels gestopte bondscoach Henry Bonnes was het stopzetten van de RTC’s met de bedoeling op een andere wijze talentontwikkeling richting NTC op te zetten. Voor de RTC-promotors was dat nog niet zaligmakend. Inmiddels is in Almere de Triathlon Academie opgezet en in Brabant lanceert Armand van der Smissen nu het Stichting Duursport Ontwikkel Punt (DOP).

Hieronder het persbericht wat bij deze – mogen we zeggen? – doorstart hoort:

Na het besluit van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) om eind 2023 te stoppen met de Regionale Training Centra (RTC’s) dreigde de opleidingsstructuur in Brabant voor jonge Triatleten te verdwijnen. Door de oprichting van de Stichting Duursport Ontwikkel Punt (DOP) is de continuïteit van Talentherkenning en Talentontwikkeling in Brabant voorlopig geborgd. De Stichting neemt de rol die het RTC Brabant tot eind 2023 had grotendeels over.

Historie
Eind 2013 richtte Armand van der Smissen in Tilburg het RTC Duathlon op. Met diverse partners waaronder Tilburg University en de gemeente Tilburg konden een aantal topduatleten zich met intensieve begeleiding sportief ontwikkelen., In 2017 stapte het huidige Team NL Zuid in en werd begonnen met het begeleiden van jonge Triatleten die als doel
hadden de Olympische Spelen te behalen. Ook atleten met als focus Duathlon, Cross of Aquathlon bleven welkom zodat breed kon worden opgeleid en geprofiteerd kon worden van kruisbestuiving tussen de disciplines. In de afgelopen 10 jaar hebben de atleten van het RTC deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen en daarbij diverse medailles
gehaald waaronder 1 wereldtitel bij de junioren. Ook zijn er een groot aantal medailles behaald bij nationale kampioenschappen.

Na het besluit van de NTB dreigde hiermee de opgebouwde structuur te verdwijnen. Door de oprichting van de Stichting kunnen de jonge atleten blijven trainen zoals voorheen.

Doelstelling Stichting
De stichting Duursport Ontwikkel Punt heeft als voornaamste doel het bieden van gestructureerde begeleiding en ondersteuning aan triatleten in de provincie Brabant en nabije omgeving. Deze sportieve ontwikkeling richting succesvol triatleet/duatleet op nationaal en internationaal niveau gaat hand in hand met het ontwikkelen van de atleten als persoon in een veilige sportomgeving waar de jongeren graag heen gaan.

De Stichting biedt (vrijwel) dagelijks trainingen aan. Atleten die wat verder weg wonen sluiten in het weekeinde en incidenteel door de week aan. Van der Smissen: ,,Wij geloven in een brede groep atleten die elkaar naar een hoger niveau kunnen stuwen. Voornaamste criterium om toegelaten te worden is naast een bepaald basisniveau vooral de wil om beter te worden en deel uit te maken van het team. De sporters komen graag naar de trainingen, ook om elkaar te zien en
ontmoeten dat is van niet te onderschatten waarde. Wanneer atleten die stoppen of minder gaan trainen positief terug kijken op de periode bij ons zullen ze eerder behouden kunnen blijven voor de triathlonsport, als (verenigings)atleet maar ook bv als bestuurslid, begeleider, coach, organisator of official.”

Samenwerking
De stichting zoekt daarbij actief samenwerking met partijen in de omgeving waaronder verenigingen, scholen en opleidingen (para)medici (sport)psychologen en (sport) diëtisten. Het initiatief wordt inmiddels ondersteund door Team NL Zuid, de gemeente Tilburg en Fysiotherapie Tilburg Reeshof. In deze praktijk wordt sinds aantal jaren de kracht en indien nodig revalidatietraining verzorgd. Er zijn gesprekken gaande met meer partijen.

Coaches
De training en coaching van de atleten wordt verzorgd door Armand van der Smissen en Toine van Diessen. Zij worden ondersteund door een aantal externe experts. Verenigingen, bedrijven of sporters die vragen hebben en/of interesse hebben deel te gaan uitmaken van het team kunnen contact opnemen via duursportontwikkelpunt@gmail.com

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.