Mark Staring en Dorothe Vrieze winnen eerste NL-triathlon Lichtenvoorde; Grand Raid; Bas; Lotte; Quarteira en zes halve triathlons – WTJ 2804

MAANDAG – Misschien viel het niet iedereen op, maar afgelopen zondag stond toch echt de eerste Nederlandse triathlon op de kalender. De crosstriathlon van Lichtenvoorde had de landelijke primeur. In het verleden was de race pas in oktober, nu dus al in maart. Zwemmen was nog niet zo ‘crossy’, want daar werd het binnenbad Meekenesch voor gebruikt. Maar eenmaal buiten waren de mountainbike/veldritfiets/gravelbike en de crossloopschoenen toch wel handig ook al waren er wel stukken asfalt in het parcours.

Sfeervolle wedstrijd in de Achterhoek

De kwart afstand was toch al serieus 1 km. zwemmen, 40 ATB en 10 km. lopen. Wie daar nog niet aan toe was kon voor de 1/8e afstand kiezen. Het was al weer de zevende editie van dit evenement, waarvan we tevoren gemeld hadden dat het in de rubriek Kleinere Wedstrijden zou opgenomen worden. Dat lukte door omstandigheden even niet. Maar desalniettemin hieronder toch de erelijst. En nog wat aanvullende info van deze gezellige wedstrijd in de Achterhoek, waarvan de organisatie berust bij zwembad Meekenesch, ZPC Livo, WTC Keitrappers en Lopersgroep ’90. Het parcours voert langs de mooie natuur rondom Lichtenvoorde, bij velen ook bekend vanwege de Zwarte Cross.

Erelijst Crosstriathlon Lichtenvoorde

2014: Luuk Siemes – Fleur Wolters
2015: Merijn Ellenkamp – Evelien Engbert
2016: Thijs Blikmans – Cindy Brusse
2017: Gerben Schreurs – Cindy Brusse
2018: Sybe van de Bos – Cindy Brusse
2019: Eddy Lamers – Christina Draijer
2023: Mark Staring – Dorothe Vrieze

Dan de wedstrijd zelf. Een open race zonder uitgesproken favorieten. Het was aan de finish veldrijder/triatleet Mark Staring, die met 2.26.04 de snelste tijd scoorde. De Eibergenaar was drie minuten sneller dan de plaatselijk favoriet Pim te Pas. Brons ging naar topmaster/Hawaii-ganger Bert Vrieze. Het familiesucces was even later compleet met de finish van Berts echtgenote/eveneens Hawaii-experience Dorothe. Zij scoorde 2.44.22 uur. Dat was zeven minuten rapper dan Welmoed Meindertsma. De derde vrouw aan de finishlijn was Anouk Gorter, die er 3.08 uur over deed. Achter haar sloot Hanna Kulisanova de rij met een eindtijd van 3 uur, 3 kwartier. Bij de mannen zagen we Frank Buytaert als vierde en HJ Wisselink als vijfde arriveren.

De 1/8e triathlon werd gewonnen door Eddy Lamers, die vier jaar terug nog de kwart won. In de tussenliggende jaren ging het evenement niet door. Eddy was klaar na 1.11.10. Herald Luijten en Roy Hulsteijn volgden op gepaste afstand. Snelste vrouw was Marleen Kas, op het podium geflankeerde door Astrid Olde Olthuis en Yvette Neerhof. Team Argo 1 en Team Sius PMTers wonnen bij de trio’s. In totaal een kleine 100 deelnemers bij deze ouverture van het Nederlandse driekampjaar 2023.

Bas Diederen terug in competitie of eenmalig optreden?

We trekken de grens over, eerst naar onze zuiderburen. Ook kanovaren, ATBen en lopen rekenen we tot onze multisports. De Grand Raid in Nisramont werd wederom gewonnen door Tim van Hemel en Lucas van Deynze. De Belgen waren te sterk voor het debuterende duo Wouter Dijkshoorn en Koen de Leeuw. De derde plaats ging ook naar een Oranje-duo: Bart Cooymans en Tom Hoeks. Nog twee teams haalden de top tien: Ferdinand Oldeman met cross-maatje Quirijn Waaijenberg finishte als achtste en Roy Lagerburg en Tjebbe Venema negende. We noemen ook de nummers elf nog, want daar zagen we verrassenderwijs Bas Diederen weer eens in een wedstrijd. Bas legde de kano-ATB-looptriathlon samen met teamgenoot Johan van der Put af. Voor de overwinning ging de Limburger niet, genieten deed ie des te meer. Hopelijk zien we Bas nog vaker in races.

Bij de mixed teams ook een Holland-Belgie strijd. David en Emma van der Stockt waren te sterk voor het Nederlands koppel Kenneth Alting en Claudia Striekwold. Brons ging naar Eline Soen en Matthias Tribout. Het enige vrouwenduo op de lange afstand was klaar in 9.23.02 uur, zijnde Kathleen de Craene en Larissa Buijsse.

De korte Grand Raid ging naar Matthias en Cedrik Gillijns, naar Sven Michiels en Julie Nenquin en naar Carolien van Eycken en Elena Cools. Zowel bij de mannen, mixed als vrouwenduo’s waren het Belgische zeges. Bij de mixed finishten Andries Lagendijk en Annet Metz als derde en Andrea Rijnart en Lisa Santen waren tweede bij de vrouwenkoppels.

Sandman Inferno en zwemloop Zottegem

De andere wedstrijden bij onze zuiderburen waren de Sandman Inferno op het strand van De Panne en de zwemloop in Zottegem. Op de strand crossduathlon waren Viktor Benschop en Lies van der Voorde het sterkst. Geen Nederlandse deelname dit keer. Ook niet op de zwemloop. Ruben Vandamme en Manon Demey wonnen dit evenement met opvallend veel jeugddeelnemers in de andere series. Mooi.

Quarteira junioren: Aniek 23e

Dan naar Quarteira, waar daagse na de elites op zondag de junioren hun wedstrijden aflegden. Dat Frankrijk een toonaangevende triathlonnatie is geworden (misschien wel meer dan GB inmiddels) bewezen de Haantjes opnieuw met goud en zilver bij de jongens en zilver en brons bij de meisjes. De winst ging naar Thomas Hansmaennel met Nils Serre Gehri op een tweede plaats en de Portugees Joao Nuno Batista op plaats drie. Dat de Franse meisjes niet wonnen, kwam ook door de oersterkste Slovaakse triatlete Margareta Vrablova, die na Melilla in Portugal reeds haar tweede Europe Tri Cup zege opstrijkte. Aan de absolute top konden onze triatleten niet tippen. Aniek Mars scoorde een verdienstelijke 23e plaats, mooi middenveld dus. De jongens hadden meer moeite met het hoge internationale niveau. Almeerder Joran Stobbe was op een 53e plaats beste Oranje-klant, Gastelaar Sem Lazaroms finishte als 61e op een totaal van 68 deelnemers. Rick van der Knaap stapte bij het fietsen uit.

Lotte toch weer podiumplaats: 3e in Geelong

De vier Ironman-wedstrijden hebben we grotendeels doorgenomen. De kleine Grace Thek stond al vijf keer op het podium in Geelong, maar won nog nooit. Tot zondag. Toen was de Australische te sterk voor de Tsjechische Radka Kahlefeldt en voor onze eigen Lotte Wilms. Een verdiende zege voor Grace, de beste loopster van de dag. Lotte kwam met tien seconden voorsprong op Radka en 46 op Grace uit de Stingaree Bay. Op de fiets reed eerst het tweetal samen, na 45 km. had Grace aansluiting en bleef alleen Renee Kiley op een vierde plaats nog enigszins kansrijk. Zij had in T2 een achterstand van een minuut op het trio. Op de halve marathon liet Grace Thek meteen merken dat met haar niet te sollen viel vandaag. Lotte lag ook vrij snel derde en na 13 km. was het verschil 2.33 minuten. Geen vrees om buiten het podium te vallen overigens, want Kiley liep daar al op dik acht minuten. Aan de finish waren de verschillen nog groter: 2.28 minuten kreeg Radka aan de tri-broek, 4.17 voor Lotte en 11.38 voor Renee. Daarachter waren het Sophie Perry en Penny Slater, die finishten.

Een Nieuw-Zeelandse overwinning bij de mannen voor Mike Phillips, die liefst negen Australische triatleten zijn hielen liet zien. Op 38 seconden volgde Steven McKenna, op 1.57 Nicholas Free en vervolgens Caleb Noble en Kye Wilde. De verschillen bij de mannen waren wel kleiner. Drie Nederlanders deden aan de race mee.

ZONDAG 26 MAART: GEELONG (AUS)
M:
51.Martin Sprong 4.19.28 (8e M35)
591.Ruben de Kok 5.46.44 (119e M30)
V:
3.Lotte Wilms 4.14.28

Jayden Kuijpers zesde op de Filipijnen

Nog een pro-race voor Ironman 70.3, maar dan in Davoa, de grootste stad op de zuidelijke Filipijnen. Zwemmen in de Gulpo ng Dabaw. De in Azie woonachtige Portugees Felipe Azevedo boekte er reeds zijn vijfde IM 70.3-zege. Hij was een dikke minuut sterker dan de Servische triatleet Ognjen Stojanovic. Het brons ging verrassend naar de Taiwanees Tuan Chun Chang, op zes minuten van de winnaar. Een mooi podium ook bij de vrouwen: de Australische Sarah Crowley won, Amerikaanse Lauren Brandon eindigde tweede en de Britse, maar tegenwoordig voor Verenigde Arabische Emiraten uitkomende Lottie Lucas derde. Bij de mannen was de Australische Nederlander Jayden Kuijpers goed voor een zesde plaats. De agegroupers legden een korter parcours af. De winnaars daar waren Olivier Godart (UAE, voorheen Luxemburg) en de Britse Sophie Kirk. Mark Jansen was goed voor de overwinning M50.

ZONDAG 26 MAART: DAVAO (PHI)
M:
6.Jayden Kuijpers 4.15.42
ZONDAG 26 MAART: DAVAO (PHI) Agegroup
M:
39.Mark Jansen 4.13.14 (1e M50)
184.Tsja-Ming Cheung 5.10.16 (26e M45)

Op de 5150 was nog een Nederlander actief. Marvin Cijntje finishte als 163e.

Acapulco en San Juan

Oceanie gehad, Azie gehad. Op naar het derde werelddeel: Midden-Amerika. Acapulco om precies te zijn. In de veel bezongen Mexicaanse badplaats was het ook een Mexicaans feestje met enkel agegroupers. Jose Miguel Hernandez Espinosa won in 4.20.25 uur. Vier minuten later Chris Ramos en vervolgens Jorge Alberto Vazquz Arellano. Vierde kwam trouwens al de eerste vrouw binnen: Alina Hanschke Busch won deze wedstrijd al eerder en was nu krap 7 minuten langzamer dan de snelste man. Liefst 26 minuten later volgde Amalia Isabel Sanchez Albo en kort daarna Brenda Espinosa Mendoza. Hier geen Nederlanders.

De vierde en laatste IM 70.3 was in net als vorige week in San Juan. Maar dit keer niet het San Juan van Puerto Rico, maar van Argentinie. De Argentijn Fabio Figueroa klom een plaatsje ten opzichte van vorig jaar. Toen tweede, nu overtuigend winnaar. Frappant trouwens dat in ‘dat andere San Juan’ vorige week de Puertoricaan Javier Figueroa won. Naamgenoten dus. De Chileen Carlos Cortes eindigde tweede en de Argentijn Pablo Manuel Bien derde. Het vrouwenpodium bestond uit de Braziliaanse Larissa Fabrini, die thuisfavorietes Yanina Minaglia (nipt) en Luisina Viletto (royaal) klopte.

Hell of The West voor Neumann en Gentle

Dat ook niet Ironman/Challenge races sterk bezet kunnen zijn, bewijst de Hell of The West triathlon afgelopen zondag. In Goondiwindi kwamen er twee grote namen op de toch al indrukwekkende erelijst bij: Max Neumann en Ashleigh Gentle. Max had maar liefst 8 minuten minder nodig voor de halve afstand dan zijn landgenoot Kieran Storch. Brons ging naar Josh Amberger. Ashleigh duelleerde op fraaie wijze met Ellie Salthouse, ook niet de eerste de beste. Het verschil aan de meet was 3.45 minuten. Brons ging 18 minuten na Gentle naar Kylie Simpson.

Will Clarke bij toeval in Coles Bay

Last but not least: de Coles Bay Half triathlon, ook Down Under. Met 52 deelnemers een veel kleinere wedstrijd en toch een opmerkelijke deelnemer: de Brit Will Clarke. Hij won in 4.10.06, daarmee zes minuten sneller dan Sam Marshall. Brons ging naar Oliver Cook, twee Ozzies. Ook een volledig Australisch vrouwenpodium: Melanie Daniels, Stella Foley en Mel Clark, op behoorlijke afstanden van elkaar finishend.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.