Robin Dreyling (10e) en Mitch Kolkman (12e) geweldige finalisten in World Cup Lievin – WTJ 3269

ZATERDAG – In Nederland lag de focus op het NK RBR Sittard en de tijdrit Almere. Voor de triathlonwereld was zaterdag de World Cup in het Franse Lievin de belangrijkste wedstrijd. En hoewel niet alle Nederlanders succesvol, was de stemming in het Oranjekamp opperbest. En terecht, want Robin Dreyling en Mitch Kolkman schopten het allebei tot een plekje in de A-finales. En dat is op zich al een prestatie van formaat.

Eerst even over het evenement. Want we hadden het de voorbije weken een paar keer over het feit dat triathlon vooral een doe-sport is en te weinig een kijksport is, die stelling moeten we bij het zien van Lievin World Cup bijstellen. Wat een geweldige sfeer daar in de Arena Stade Couvert de Lievin. Een deejay, die tussen de races door het publiek in beweging krijgt: klappen, dansen, feesten: het was geweldig om te zien.

Maar ook de races zelf kwamen perfect in beeld. Prachtig om ze in het zwembad in actie te zien, zowel boven als onder het water. Dan die rondjes fietsen, technisch lastig en heel anders dan de buitenwedstrijden en vervolgens in de binnenring het hardlopen.

Qualifiers

In de qualifiers was in race 4 de Israëliër Shachar Shahiv de snelste, in de vijfde race won de Fransman Yanis Seguin. Het was die wave waarin Joran Stobbe uiteindelijk niet van start ging. Race 6 was voor de Ier James Edgar met Lucas Goene op een zevende plaats. In de herkansingsrace was de Zwitser Alexis Lherieau de beste.

Bij de vrouwen won Marlene Gomez-Goggel de vierde race. Eentje waarin Merel Veltman zich tevreden moest stellen met de tiende en laatste plaats.

Gjalt door naar B-finales

In de avonduren volgden de halve finales, de B-finale en de A-finale. In de eerst halve finale bij de mannen kwam het tot een close finish tussen Tim Hellwig en Samuel Dickinson. Gjalt Panjer kon lang goed mee, maar werd uiteindelijk zesde. Dat bracht hem in de B-finale later die avond.

 

In de tweede halve finale slaagde Mitch Kolkman er dankzij een vierde plaats wel in om met een vierde plaats de A-finale te halen. Victor Goene finishte tiende, voor hem was het avontuur ten einde. De winst in deze reeks ging naar de Fransman Aurelien Jem, vorige week nog sterk derde in Quarteira. Semi-final 3 leverde een zege op voor de Noor Vetle Bergsvik Thorn. Dertien seconden later finishte Niels van Lanen als tiende. En dat was onvoldoende voor A- of B-finale.

Perfecte semi-final voor Robin: 4e

Bij de vrouwen was Leonie Periault de winnares van de eerste semi-final. Sonja de Koning eindigde als negende, waarmee het ‘einde oefening’ was. Jolien Vermeylen was op dreef in de tweede semi-final. Zo’n veertig seconden later was Merel Veltman de nummer tien van deze semi-finale, waarmee het voor de Almeerse klaar was. Dat gold ook voor stadsgenote Romy Spoelder, die twaalfde werd in deze reeks en later op de avond mocht toekijken hoe de derde Almeerse Robin Dreyling het ervan af bracht.

Want die derde semi-final ging perfect voor Robin. Ze finishte vierde en verzekerde zich van een plek in de A-finale. Het Zwitserse duo Nora Gmur en Cathia Schar en de Olympisch kampioene Gwen Jorgensen waren nog net even sneller. Maar de finaleplaats was in de pocket voor de Nederlandse. Sterk!

De B-finale werd bij de vrouwen gewonnen door Tereza Zimovjanova, mede omdat de Duitse Tanja Neubert zich vergiste in het aantal rondjes lopen.

De B-finale bij de mannen was een interessante met opnieuw 150 meter zwemmen, 3 km. fietsen en 1 km. hardlopen. Gjalt Panjer ging uitstekend mee en had ook bij het lopen nog steeds kans op een plekje in de top drie. In het gedrang moest hij op het laatst nog wat toegeven: vijfde in deze B-finale, 17e overall.

Finales: Robin tiende

De finales dan. Robin Dreyling komt negen seconden na Zuzanna Michalickova uit het water. De Slowaakse was ver vooruit in het zwembad, maar liet zich al snel afzakken naar het peloton met alle twaalf vrouwen. Het tempo ligt hoog, niemand komt op de rondjes weg. Cathia Schar is als eerste in de wissel met Robin als vijfde in een uitstekende positie. Bij het lopen neemt de Francaise Leonie Periault snel over van Jolien Vermeylen. Ze krijgt Laura Lindemann en Georgia Taylor-Brown mee. In de tweede fase van de kilometer lopen komt Gwen Jorgensen zeer sterk opzetten.

In de laatste ronde moet de Amerikaanse de buitenbocht in en dat is er net even te veel aan. Taylor-Brown neemt eerst over van Periault, maar vervolgens is daar Laura Lindemann, die alles en iedereen de baas is. Taylor-Brown wordt tweede, Jorgensen derde en Periault vierde. Na het kwartet bollen de triatletes kort achter elkaar over de finish. Robin Dreyling haalt daarmee een formidabele tiende plaats op deze World Cup. Haar beste World Cup-prestatie ooit.

A-finales: spectaculair begin voor Mitch

De heerlijke triathlon-sportpromotiedag in Lievin werd afgesloten met de A-finale mannen. Het begint meteen fantastisch met Mitch Kolkman, die als eerste uit het water komt met de Noor Vetle Bergsvik Thorn en toch wel enkele seconden voorsprong op de rest. Wonderlijk hoe snel de Hongaar Csongor Lehmann wisselt en meteen op de fiets een flinke voorsprong neemt. Niet voor lang, want het peloton jaagt als en bezetene. Het vraagt lef om op zo’n smalle atletiekbaan full speed te fietsen in een groep van 12 man. Vooral de bochten ogen spectaculair. En het feit dat alles snel, kort, flitsend is, maakt deze variant op de sport toch wel heel spectaculair. Met alle respect voor de hele Ironmans hoor….

Twaalf man samen

Met twaalf mannen stortten ze zich op de wisselzone. Daar komen Leo Fernandez en Bergsvik Thorn als eersten uit. Mitch heeft meer moeite met de wissel, hij verliest er 7 seconden en begint als twaalfde en laatste aan het lopen. Vrij snel neemt topfavoriet Tim Hellwig over om de dubbele Duitse zege veilig te stellen. De Noren Stornes en Thorn jagen hem op. Hellwig liet zich insluiten en dan is er plotseling ook Vincent Luis nog.

De winst gaat naar de sterke Noor Vetle Bergsvik Thorn, Vincent Luis finisht als tweede en Casper Stornes maakt het Noors succes compleet met een derde plaats. Mitch Kolkman kan het op het lopen uiteindelijk niet meer bolwerken: toch kan hij tevreden zijn met zijn twaalfde plaats in deze finale.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.