Preview World Cup Liévin; NK sprint duathlon Sittard; Zwemlopen Utrecht en Leiden – WTJ 3267

VRIJDAG – We gaan het paasweekend in. Belangrijkste races daarin zijn het NK duathlon in Sittard en de World Cup indoor triathlon in het Franse Liévin. In Nederland verder nog de zwemlopen in Utrecht en Leiden.

In de Noordfranse stad Liévin ligt de Arena Stade Couvert de Liévin. De sportarena biedt plaats aan 6000 toeschouwers, bij concerten kunnen er 14.000 mensen in. Bij de triathlon zijn er 5000 zitplaatsen en een steengoede deejay. Al een paar jaar draait de indoor triathlon mee in de European Tri Cup-series. Dit jaar voor het eerst in de World Cups. Daarmee hebben de Fransen een primeur: niet eerder was er een indoor World Cup race op de wereld.

Grote namen op het prachtige sportcomplex

Grote namen zijn bijeen: de winnaar van 2022 Vincent Luis. Tim Hellwig, Genis Grau, Paul Georgenthum, Csongor Lehmann, Vetle Bergsvik Thorn en Quarteira-winnaar Hugo Milner. Op de Fransen en Spanjaarden na zijn de Nederlandse mannen het talrijkst vertegenwoordigd. Het zijn: Mitch Kolkman, Niels van Lanen, Victor Goene, Lucas Goene, Gjalt Panjer, Hugo Jan Bosscher en Joran Stobbe. Opvallend zo dichtbij de grens: geen Belgische mannen aan de start.

2024 World Triathlon Indoor Cup Lievin, familiarization / Photo : @by_wout

Liefst elf Nederlandse deelnemers

En bij de vrouwen slechts eentje, al kan Jolien Vermeylen best ver komen natuurlijk. Maar ze moet het wel opnemen tegen Georgia Taylor-Brown, Gwen Jorgensen, Gina Sereno, Laura Lindemann, Leonie Periault, Sandra Dodet, Vicky – mama – Holland en Selina Klamt. Taylor Spivey had startnummer 1, maar de Amerikaanse is ziek. Van Nederlandse zijde doen mee: Robin Dreyling, Sonja de Koning, Romy Spoelder en Merel Veltman. Met negen zijn de Duitse triatletes het best vertegenwoordigd.

2024 World Triathlon Indoor Cup Lievin, familiarization / Photo : @by_wout

De format is simple: bouw een zwembad van 25 meter in en indoor-arena en laat de triatleten zwemmen, fietsen in de buitenbaan en lopen in de binnenbaan. In elk heat is ruimte voor 12 atleten. Zes heats voor de mannen, vier voor de vrouwen, twee herkansingen, drie halve finales en tenslotte de B- en A-finale. 150 m. zwemmen, 3 km. fietsen, 1 km. lopen.

De races in Lievin beginnen zaterdag vanaf 12.30 uur en lopen de hele middag door.

NK duathlon Sittard

Met 140 deelnemers trekt het NK duathlon in Sittard-Geleen deze zaterdag meer deelnemers dan vorig jaar. Het grote verschil zit hem in het Jeugd- en Juniorencircuit (tweede race na Norg), waar grote animo voor is. De wedstrijden spelen zich voor het tweede jaar af in het Tom Dumoulin Bikepark, een afgesloten circuit dus erg veilig.

Titelverdigster Karin Nieuwenhuizen neemt het op tegen Morena Stevens, bij de Trikipedia-verkiezingen verkozen tot agegrouper van het jaar! Aline Kootstra won vorig jaar het NK duathlon standaard afstand, dus ook zij is zeer kansrijk. Opvallend is de buitenlandse inbreng op het open NK: Bronwyn Humphrys uit Australië, Elena Ecker uit Oostenrijk en de Zwitserse Jolanda Annen. Alle drie kansrijk voor het open podium.

Ook bij de mannen zou de overall-zege wel eens naar een buitenlandse deelnemer kunnen gaan, want de sterke Belg Thibaut de Smet doet mee. Titelverdediger Gjalt Panjer is in Lievin, dus er komt een nieuwe Nederlands kampioen. Kanshebbers zijn Thomas Cremers, Mathijs Weijkamp, Juul van de Kruijs, Wesley – terug van weg geweest – Mols, Joost Somsen, Pim Bakker, Mischa Hermans, Mats Keulstra of Jesse Cuijpers. De junioren zijn ook goed bezet.

De recreatieve duathlon gaat helaas niet door, te weinig deelnemers. Dat wil zeggen: deze recreanten komen uit in de NK-series. ,,Het deelnemersveld bij de vrouwen senioren is helaas wat magertjes, maar met ruim honderd deelnemers onder 23 jaar mogen we toch wel concluderen dat het met de aanwas onder de jeugdatleten wel goed zit”, aldus Christie Brouwer, medewerker wedstrijdsport bij de NTB.

Het NK wordt ook dit jaar weer georganiseerd door het bondsbureau in samenwerking met multisportcoördinator Armand van der Smissen.

Paaszwemloop Utrecht

Op Eerste Paasdag togen we naar Utrecht voor de Paaszwemloop. Ook hier zit een titelstrijd aan vast, want het is het eerste Nederlandse studentenkampioenschap zwemloop ooit. Marco Glastra is spreekbuis namens de organisatie Hellas en is content met een leuk startveld. De organisatie is in handen van Hellas Triathlon, de grootste triathlonvereniging van Nederland en de LABC Triathlon, de snelstgroeiende top-triathlon hub van afgelopen jaren. Dit is het perfecte excuus om het paaseieren zoeken en de brunches te skippen om een mooie prestatie neer te zetten.

2024 World Triathlon Indoor Cup Lievin, familiarization / Photo : @by_wout

Het zwemmen vindt plaats in misschien wel het mooiste 50m bad van Nederland: Zwembad de Krommerijn. De looproute maakt een afwisselende ronde om het groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Rhijnauwen. Tot de voormalige winnaars horen bijvoorbeeld Roel Kwaaitaal, Nederlands aquathlon specialist aangesloten bij Hellas en LABC, lokale junior Arend Wijnalda uit Bunnik en Rens van Beek uit Elst. De eerste serie start om 10.15 uur, de tweede om 10.35 uur.

Zwemloop Leiden 

Op maandag 1 april – geen grap – is de 1e editie van de zwemloop Leiden. Het zwemmen vindt plaats in het gloednieuwe binnenbad De Vliet in Leiden. Of het nu de aftrap is van weer een succesvol sportseizoen, je jezelf eens wilt meten met je vrienden of clubgenoten, of wanneer je voor het eerst aan zo’n evenement meedoet. Het maakt niets uit, iedereen en ieder niveau is meer dan welkom!

Verder nog de Alpha Win triathlon in Ocala en twee Zuidamerikaanse races, waaronder de Americas Tri Cup in Vina del Mar, Chili.

Minder leuk nieuws is het afblazen van het 2024 Europe Triathlon Youth Championships Festival Panevėžys in Litouwen. De reden wordt niet echt opgevoerd, maar Renato Bertrandi noemt het een domper op de kalender en roept federaties op met het verzoek nog dit seizoen deze hiaat op te vullen. Ook al is het kort dag.

Vrolijk Pasen iedereen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.