Yenisehir; Afrika; Challenge Gran Canaria voor Harrett en Lagownik; Pim van Diemen keurig 10e – WTJ 3291

ZATERDAG – In Turkije ging vandaag ook het triathlonseizoen 2024 van start. Het was aan de junioren om het spits af te bijten op de Europe junior cup in Yenisehir ten zuidoosten van Istanbul. De wedstrijden werden gedomineerd door Russische triatleten, die echter bij World Triathlon een neutrale vlag en de letter AIN achter hun naam krijgen. Dat staat voor Athlètes Individuels Neutres. Neutrale atleten dus.

Russen doen mee als AIN-ers en winnen

Hun geboorteland is weliswaar allemaal Rusland, zowel bij de jongens als de meisjes. Roman Mineev was snelste jongen voor Roman Leonov en Dmitrii Karpeev. Bij de meisjes bestond het AIN-podium uit Daria Zakharova, Sofia Tikhonova en Ekaterina Budanok. Precies vier minuten na winnaar Roman Mineev bolde nationaal juniorenkampioen Joran Stobbe over de finish. De Almeerder werd er 21e mee, mooie middenmoot op totaal van 40 atleten.

Afrikaanse titels in Hurghada

In de Egyptische badplaats Hurghada waren de Afrikaanse kampioenschappen. Niet de allersterkste Afrikanen bijeen, dat was eerder al het geval met de Africa Games in Ghana. De titels kwamen in handen van Vicky van der Merwe (ook Africa Games gewonnen) en Merwan Abassi. De Marokkaan versloeg zijn landgenoot Mohamed Nemsi en de Tunesiër Zakaria Chtioui. Vicky was de Zimbabwaanse Andie Kuipers en Julie Staub van de eilandengroep Mauritius de baas. Abassi en Kuipers waren ook bij de beloftes de snelsten.

Challenge Gran Canaria

Voor de verandering eens geen Nederlander op de podia van de Challenge Mogan, Gran Canaria. Positief bedoeld overigens, want het nog prille seizoen kan voor ons landje al bijna niet meer stuk. Wie weet wat voor moois er nog meer op hun pad komt, waarmee de Oranje-fans verblijd worden. Wel weer een Nederlander in de top tien, zij het op het randje: Pim van Diemen scoorde een tiende plek.

Pim goed bezig

De vierde Challenge van dit seizoen (na Wanaka, Israël en Maleisië) werd gewonnen door de Brit Iestyn Harrett. Snelste vrouw was de Poolse Marta Lagownik. Harrett bevond zich bij het zwemmen in de achtervolgende groep met o.m. Luke Pollard, de Belgen Tom Vaelen en Dries Matthys en voormalig wereldkampioen Kristian Hogenhaug. Het was echter topzwemmer Alessandro Fabian uit Italië, die de forcing voerde en de groep vooraf ging. Voor Pim gold daar: 1.20 minuten aan de zwembroek, maar nog geen man overboord: 14e.

Hogenhaug naar voren

Want op de fiets staat de Amsterdammer zijn mannetje wel. Hij schuift gaandeweg de race over het Spaanse eiland op naar een achtste plaats. Ook veel progressie boekt Kristian Hogenhaug. De Deen kan een grote uitslag wel weer eens gebruiken, want na zijn wereldtitel in Almere 2021 en de Challenge Salou 2022 werd het wat stiller rond hem. Door blessureleed vorige zomer kwam hij helemaal niet meer aan de start, maar vandaag was zijn glorieuze terugkeer.

Hogenhaug keerde als eerste terug met de Spanjaard Mikel Ugarte Ramos op zo’n twee minuten achterstand als tweede. Harrett wisselde als zevende op 3 minuten. De Belgen Tom Vaelen en Dries Matthys waren hem nog voor. Maar de Brit is niet voor niets een sterk loper in het World Triathlon-circuit. Nu hij zich voor het eerst aan langere afstanden waagt, komt dat snel uit de verf.

Harrett draaft door

Op het 12 kilometer punt was de Brit al voorbij Luke Pollard, Dries Matthys, Tom Vaelen, Casimir Moine en Mikel Ugaerte Ramos. Kristian Hogenhaug waande zich allesbehalve zeker met nog een achttal kilometers te lopen. Hij had gelijk: Iestyn Harrett was onstuitbaar en mocht even later zijn naam bij laten schrijven op de eregalerij met onder meer Alistair Brownlee en Jan Frodeno. De voorsprong werd nergens groot, maar met 30 seconden aan de finish groot genoeg voor Harretts eerste zege op een halve. Hogenhaug kreeg dus nog geen loon naar werken en werd tweede met Mikel Ugarte Ramos voor de Spaanse eer op drie. Casimir Moine was de snelste Fransman op vier en na de als vijfde eindigende Luke Pollard volgden de Belgen Vaelen en Matthys. Will Draper was op een achtste plaats derde Brit, Dieter Comhair op een negende derde Belg. En vervolgens eerstejaars pro Pim van Diemen inclusief lichte rugklachten toch fraai tiende. Op naar Lanza voor de Ironman aldaar. Kan ie nu al wat Niek Heldoorn vorig jaar daar flikte?

Marta verlost van tweede plaatsen

De vrouwenwedstrijd was voor de Poolse Marta Lagownik in 4.15.36 uur. Ze was bijna vier minuten sneller dan de Duitse Rebecca Robisch en vijf minuten rapper dan Leonie Konczalla, eveneens Duits.

Francaise Justine Guerard greep de vierde plek en de Italiaanse Marga Santimaria bleef topfavorietes Jeanne Collongo en Svenja Thoes voor. Voor Lagownik was het de eerste grote internationale zege. Twee keer was ze runner-up van Diede Diederiks, morgen aan de start op de Ironman Zuid-Afrika. Die twee zilveren plakken voor Marta waren op het EK Menen en Ironman 70.3 Gdynia.

Ten opzichte van IM 70.3 Valencia morgen blijft Challenge Gran Canaria een kleine wedstrijd. In totaal deden 254 atleten mee, waaronder tien Nederlanders. Beste agegrouper bij de mannen was Daan Vulkers. Hans Lampe (Polar) finishte als vierde M60 en Evelien Fleerakkers was enige vrouw uit Nederland, maar wel mooi tweede F25.

ZATERDSAG 20 APRIL: CHALLENGE MOGAN GRAN CANARIA (SPA)
M:
10.Pim van Diemen 3.53.21
64.Daan Vulkers 4.39.44 (10e M30)
110.Jeroen Nestelaar 5.09.43 (18e M35)
127.Hans Lampe 5.22.45 (4e M60)
130.Roel Nieuwenhuizen 5.26.01 (27e M40)
144.Bart Wijn 5.36.54 (16e M45)
149.Merijn Lucke 5.40.44 (30e M40)
157.Jacob Greidanus 5.46.12 (21e M45)
159.Jeroen Hellemons 5.46.46 (17e M30)
V:
31.Evelien Fleerakkers 5.50.51 (2e F25)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.