Els Visser blijft maar winnen, nu Challenge Taiwan; RBR Hulsbeek en Mitch wint, Lotte 3e, Menno DSQ in Texas – WTJ 3302

ZONDAG – Het wordt misschien eentonig, maar Els Visser won zaterdag opnieuw. Nee hoor, het verveelt nooit om een landgenoot te zien zegevieren. In Challenge 113 Taiwan was ze opnieuw de sterkste. Er waren slechts elf mannen sterker dan Els.

Trilogie

Een mooie trilogie dus: PTO Singapore 3e, IM 70.3 Lapu Lapu 1e en Challenge 113 Taitung City 1e. Je zou voor minder naar Azië afreizen. Het veld in Taiwan was wel internationaal, maar voor Els waren de kansen op nog een zege toch groter dan in beide voorgaande races. Ze had wel weer 3 minuten in te halen op fiets, want de onbekende Zwitserse Alanis Siffert kwam na 25.22 minuten uit het water. Els lag toen zesde, maar dat duurde maar heel kort.

Fietsend kunnen er momenteel niet veel triatletes aan haar tippen. Ze keerde na de 80 km. terug met een voorsprong van ruim vier minuten op de oorspronkelijk Britse Lottie Lucas, nu uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten. Siffert fietste tien minuten langzamer dan Els, want ze had in T2 een achterstand van zeven minuten.

Soeverein naar winst

De Nederlandse kon weinig meer gebeuren. In een zetel liep ze vervolgens naar de overwinning toe. Voor Els stonden de klokken stil op 4.08.37 uur, Alanis Siffert wist zich terug op te werken naar een tweede plek in 4.14.20 uur. Ruim tien minuten na Els’ finish was daar het brons voor Lottie Lucas, de voormalig Olympisch deelneemster aan de open waterwedstrijden. Samantha Kingsford viel ietwat tegen en werd vierde. Vijfde kwam de Australische Cassie Heaslip over de meet.

Bij de mannen was Nieuw-Zeelander Jack Moody de betere fietser en loper ten opzichte van de als tweede gefinishte Portugees Filipe Azevedo, tegenwoordig ook al voor Verenigde Arabische Emiraten uitkomend op een kleine minuut. Joel Wooldrigde uit Australie werd derde. De Taiwanezen juichten aan de finish om de nummer vier: Chang Tuan Chun.

Hele gewonnen door Tai en Jiho

De hele afstand (Challenge 226) trok minder internationale deelnemers en ook geen pro’s. De winst ging naar Wu Cheng Tai in 9.00.31. Lee Wei deed er 9.06.01 over en Hsu Jen Mao was klaar in 9.15.25 uur. Dat was drie keer Taiwan, een clean sweep derhalve. De vrouwen dan: de Australische Hwang Jiho winnares in 10.46.37, nummer twee Paulina Svoboda uitkomende voor Singapore in 11.54.43 en brons voor Chen Mihua uit Taiwan in 12.07.23 uur.

In totaal deden 679 triatleten mee aan de hele en 1594 aan de halve. Vooral door de sprint-races en kids-events komt de triathlon aan het mooie aantal van 5021 deelnemers. Daarmee kan ze aardig wedijveren met de Ironman-races, waar natuurlijk ook veel side-events zijn.

ZATERDAG 27 APRIL: HALVE CHALLENGE TAITUNG CITY (TAI)
M:
194.Luo Mingxia 6.01.08 (15e M50)
V:
1.Els Visser 4.08.37

Run-bike-run Hulsbeek voor Aline en Koen

Andere races. De duathlon Hulsbeek vandaag met als top drie. Bij de vrouwen was Aline Kootstra winnares, Jony Heerink tweede en Joyce Caro derde. De nummers 1 en 2 waren vorige week nog in de Franse GP-races actief. Mooie bezetting derhalve bij deze race in Overijssel. Bij de mannen bestond de top drie uit de verrassend sterke Koen van Dijk en vervolgens Rick Paffen en Timo Feenstra. Daarachter volgden in rap tempo Stijn Jansen (vriend van winnares), Luuk Vermunt, Wesley Mols, Koen Wiggers en Roel Kwaaitaal.

Mooi dat de wedstrijden in Hulsbeek, Oldenzaal weer terug zijn. Een fraai begin van de RBR-Series 2024. Mochten wel iets meer deelnemers starten uiteraard. Bij de recreanten waren Sam Landman en Sanneke Maas het sterkst. Beste duo was het aanstaande bruidspaar Carolien van Assen en Jerry Kenbeek.

IM Woodlands volgt nog

Uiteraard komt ook Ironman The Woodlands Texas nog aan bod. Voor nu alvast de sensationele winst van de Mexicaan Tomas Rodriguez Hernandez, waar werkelijk niemand rekening mee hield. Het ging – zoals altijd in Texas – razendsnel: 7.42.38 uur. De Duitser Patrick Lange finishte opnieuw als tweede, nu in 7.44.14 uur en Clement Mignon uit Frankrijk was de nummer drie in 7.48.37 uur. Menno Koolhaas  bereikte de achtste positie in 7.57.10 uur maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd. Hij had zijn tijdstraf in de eerste ronde moeten uitzitten, niet in de tweede. Merkwaardig!

Lotte formidabel naar brons

Gelukkig waren er voor Nederland ook mooie dingen in Texas. Lotte Wilms bijvoorbeeld werd schitterend derde. Eens te meer een bewijs dat zij samen met Els, Diede en Marlene de nieuwe generatie Nederlandse toppers op de Ironmans vormt. De winst ging naar Kat Matthews, die een dikke punt kon zetten achter een ‘kwakkelperiode’. De Britse won in 8.42.22 uur. De Australische Penny Slater was tweede in 8.44.36 uur en Lotte dook ook dik onder de negen uur: 8.46.59 uur. Ongekend goed!

Mitch draait super: winst en slot Hawaii

Intussen bouwde Mitch Wismans een groot feestje. Zijn zevende plaats bij de agegroupers bleef gelukkig wel overeind. In 8.56.08 was de jonge held uit Doornenburg klaar. Hij was de snelste M18-24, de concurrentie zat boven de negen uur. Tweede op 4.39 was Gavin Ketola, een Amerikaan. Na 33 kilometer lopen nam Mitch de leiding over van Ketola. Daarmee is het slot Hawaii voor Mitch in the pocket. Het wordt zijn tweede WK Ironman, vorig jaar was hij er ook al bij in Nice. Sterk optreden dus van de Gelderlander, die het korte werk feitelijk meteen oversloeg en zich meteen op de lange afstanden richtte. Met succes!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.