Negen landen zijn verzekerd dat ze mee doen op de Spelen; Nederland knokt 17 mei om plekje – WTJ 3262

MAANDAG – Vandaag – maandag 25 maart – is het eerste moment waarop de bevestiging van de eerste negen landenteams bekend zijn voor de Mixed Relay op de Olympische Spelen in Frankrijk. Elk van deze triathlonfederaties is dus verzekerd van twee mannen en twee vrouwen op het vierjaarlijks sportfestijn. Voor een aantal teams geen verrassing, voor anderen een opluchting. Nog niet voor TeamNL zoals we weten.

In 2022 waren de Fransen, die toch al verzekerd waren van deelname als gastheren/vrouwen, de eersten die zich kwalificeerden als wereldkampioenen. Daarop werd ook de nummer twee uitgenodigd: Groot-Brittannië, de zilveren medaillewinnaars van WK Montreal 2022 en Olympische titelverdedigers. Als derde team mochten de Duitsers zich opmaken voor de MR Parijs. Zij werden immers vorig jaar wereldkampioen.

Rolling down

Op deze dag, door World Triathlon ‘deadline day’ genoemd zijn de bovenste zes uit de World Ranking eveneens uitgenodigd voor de Spelen. Met een rolling down als een team (F/GB/D) er al bij staat. Het gaat om: Nieuw-Zeeland, Australië, Zwitserland, USA, Italië en Portugal.

Negen teams dus verzekerd van deelname op 5 augustus. Daar komen er nog een stuk of zeven bij. In Huatulco, Mexico krijgen de nummers 1, 2 en 3 de laatste Olympische tickets. De reeds gekwalificeerde teams mogen niet meedoen in Mexico, dat hoeven ze ook niet.

Dringen geblazen voor laatste startplaatsen

Vanaf de tiende positie is het echter ook dringen geblazen: Nederland (Rachel, Maya, Richard, Mitch?) moeten het opnemen tegen Spanje, Canada, België en Brazilië, vier landen die waarschijnlijk in de individuele races al met 2 atleten (m/v) meedoen. En dan zijn ze er automatisch ook bij op de Mixed Relay. Verder zijn ook Zuid-Afrika, Japan, Oostenrijk, Mexico, Noorwegen, Hongarije en Denemarken nog gretig om er met vier triatleten bij te zijn op de tweede Olympische Mixed Relay.

In Tokyo 2021 werden Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom nog ijzersterk vierde op de Spelen. Maar je ziet, drie jaar later is dat geen garantie voor soortgelijk succes. Het is gewoon weer van voren af aan beginnen.

 

 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.