World Cup Samarkand voor Brit Connor Bentley en Duitse Lisa Meissner – WTJ 3134

ZATERDAG – Triathlonmekka van Uzbekistan is de mystieke stad Samarkand. Twee keer Asia Triathlon Cup, vorig jaar een eerste Challenge racen en deze zaterdag de standaard triathlon al doorgedrongen tot de World Cup status. Het gaat ze voor de wind in de vroegere Sowjet-staat.

Geen Nederlanders overigens aan de start. De focus lag dezer dagen toch echt op Huatulco, Mexico. De winst op de World Cup ging naar de Brit Connor Bentley en de Duitse Lena Meissner. Nu er nog tot 27 mei punten te verdienen zijn voor Olympische deelname in Parijs grijpt iedereen de laatste kansen aan.

Bij de mannen stapt een kopgroep van acht van de fiets voor de afsluitende tien kilometer. Het peloton volgde op meer dan twee minuten, dus het was een uitgemaakte zaak dat de winnaar tussen dei achter zat. Op papier leek Jonas Schomburg de beste papieren te hebben, dan wel Chase McQueen of Mark Devay. Maar het werd uiteindelijk Connor Bentley, die zich pas in de slotfase ontdeed van naaste concurrenten Seguin en Jonas Schomburg.

Een behoorlijke tijd bleef de kopgroep bij elkaar lopen, al begon die naarmate de kilometers wegtikten, wel steeds verder uit elkaar te vallen. Toch was het pas in de slotfase dat de definitieve beslissing viel en Bentley onnavolgbaar bleek. Hij won de race in 1:41:52, terwijl Yanis Seguin uit Frankrijk tweede werd op twaalf seconden achterstand. Daar direct achter werd Jonas Schomburg derde. Daarna volgden Daniel Cantero del Campo en Chase McQueen. Mark Devay was de nummer zes, waarna Simon Westermann, Bradley Course, Makoto Odakura en Aurelien Jem de top tien compleet maakten.

De race bij de vrouwen was dankzij het duel tussen Lena Meissner en Jessica Fullagar een spannende. Eerst opende de Oostenrijkse Therese Feuersinger het festijn. Zij kreeg gezelschap van de Duitse en de Britse, waarna het lopen de beslissing moest brengen. Ook daarin bleven de Duitse en de Britse lange tijd bij elkaar lopen tot het op een eindsprint aankwam en Lena Meissner de zege naar zich toe trok. Tweede was Fullagar en brons ging naar het Zweedse toptalent Tilda Mansson.

Roksana Slupek – ook bezig aan sterke jaren – volgde als vierde en de Italiaanse Ilaria Zane volgde als vijfde. Zesde werd een andere Duitse: Tanja Neubert. Voor de complete top tien verder: 7.Zuzana Michalickova; 8.Sian Rainsley; 9.Selina Klamt en 10.Alissa Konig. Zoals aangekondigd en nu ook gezegd: geen Nederlandse deelname.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.