Richard Murray wint World Cup Huatulco en neemt Mitch mee op sleeptouw; Gjalt achtste – WTJ 3336

ZONDAG – Wat een schitterende dagen voor TeamNL in Huatulco Mexico. Vrijdag tweede en kwalificatie Mixed Team Relay, vanochtend Rachel Klamer tweede en – hierdoor geinspireerd – echtgenoot Richard Murray zojuist als magnifiek winnaar. Het was zes jaar geleden dat Richard (toen nog voor Zuid-Afrika) op een World Cup podium stond! Eindelijk rolde er weer eens een toprace uit voor Richard, die de Spelen van Tokyo moest missen maar zich nu mag opmaken voor Parijs.

De World Cup mannenrace in Huatulco was ook voor Mitch Kolkman van levensbelang. Zijn positie op de World Ranking/Olympic Ranking moet nog ietsje omhoog, zodat alle seinen op groen staan voor deelname van TeamNL aan de Mixed Team Relay op de Spelen in Parijs.

Een fraai staaltje teamwork trouwens, want Richard Murray stelde zijn race in Mexico geheel ten dienste van Mitch Kolkman, hetgeen mooi te zien is op bijgaand plaatje.

Het was na het zwemmen de Chileen Diego Moya die voorop lag met Joao Nuno Batista als tweede en Henri Schoeman als derde. De Zuidafrikaan baalde vrijdag nog van de valpartij van landgenoot Jamie Riddle, waardoor RSA niet mee doet aan de estafette in Parijs. Mitch volgde als zesde op drie seconden, Gjalt Panjer als elfde op 5 seconden, Richard als 25e op 16 seconden en Donald als 39e op 23 seconden.

Bij het fietsen kwamen de meeste triatleten samen, dat bleek ook wel in de tweede wissel waar Pelayo Turrez samen met Richard Murray als eersten afstapten in een groep die bestond uit 37 man. Slechts elf triatleten hadden de aansluiting gemist, gelukkig zaten alle Nederlanders vooraan in de hoofdgroep.

In tijden niet zo’n gunstige uitgangspositie voor Richard

Bij het lopen ging Richard Murray er meteen vandoor. Zo’n gunstige uitgangspositie had de Nederlander in tijden niet gehad. Zijn looponderdeel is nog altijd van topniveau en nadat hij een tijdje Mitch meetrok zodat ook hij een topklassering kon behalen trok Richard er nog eens extra hard aan. Hij blies de concurrentie omver en had binnen no time 40 seconden voorsprong. De Canadees Mathis Beaulieu werd tweede en de Amerikaan John Reed derde.

Ook Gjalt Panjer gaat als een speer

De Belg Erwin Vanderplancke liep nog enige tijd als runner-up van Richard, maar moet op het laatst de Noord-Amerikanen laten gaan. Vijfde is de Portugees Joao Nuna Batista, daarna volgen Bence Bicsak, Ryan Luczak en als achtste is daar zelfs Gjalt Panjer al. De Apeldoorner zet z’n beste prestatie ooit op een World Cup neer en in zijn kielzog is ook Mitch mee.

Mitch Kolkman werd prachtig negende en mag zich toch min of meer al verzekeren van zijn plekje in de Mixed Team Relay in Parijs! Het is subliem wat TeamNL neerzet. Gjalt is zeker ook nog kansrijk voor het team, toch zeker als reserve.

Een historische race, want het komt zelden voor dat bij de mannen drie Nederlanders in de top tien eindigen. (gaan we intussen opzoeken). Op een 34e plaats volgde Donald Hillebregt op 2.47 minuten van zijn landgenoot.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.