Karin Nieuwenhuijsen en Thomas Cremers na podiumplaatsen Bahrain ook naar World Games; Mooloolaba; La Paz; Reactie Lotte Willms – WTJ 2230

ZONDAG – Met Miami, Lievin, Shepparton en Ameland zijn we er nog niet, qua wedstrijden dit weekend. World Triathlon kwam echt los dit tweede maartweekend met races. We nemen ze even met jullie door. Belangrijkste voor Nederland, waren de open Aziatische kampioenschappen duathlon in Manama, hoofdstad van Bahrain. Naar het oliestaatje waren twee Nederlandse duatleten afgereisd. Ze kwamen niet met lege handen terug, want Karin Nieuwenhuijsen won en Thomas Cremers eindigde derde.

Karin Nieuwenhuijsen: van topatlete naar topduatlete: winst in Bahrain

Het was voor het eerst dat Manama een internationale duathlon in huis haalde. Afstanden 10 kilometer lopen, 40 fietsen en 5 lopen. Het was in een startveld van vijf vrouwen duidelijk dat drie atletes domineerden. Karin Nieuwenhuijsen was jarenlang in de atletieksport geen onbekende. Inmiddels combineert de 34-jarige Veenendaalse het hardlopen met fietsen en dat gaat haar steeds beter af. Tot en met de laatste run was Karin in gezelschap van de Australische Aleisha Wesley en de Filipijnse Marion Kim Mangrobang, maar die moesten haar op die laatste 5 kilometer snel laten gaan. Aan de streep had de Nederlandse topduatlete en leefstijlcoach nog bijna 2 minuten op Wesley en drie op Mangrobang.

Thomas Cremers met brons ook rijp voor World Games

Thomas Cremers kwam als vierde bij zijn fiets aan en sloot vervolgens prima aan bij de kopgroep die uit zes man bestond. Twee Australiërs, een Kazak, een Filipino, een Bahreini en de Gelderlander. Ook hier moest de slotrun de beslissing brengen. De snelste loper op de eerste tien kilometer Moussa Karich uit Bahrein had te veel krachten verspeeld en moest genoegen nemen met een vierde plaats. Winnaar werd Ayan Beisenbayev uit Kazachstan na een vlammende eindspurt met Australier Samuel Mileham. Thomas kon lange tijd volgen, maar moest dit tweetal toch laten gaan. Op zo’n 20 seconden werd hij verdienstelijk derde in zijn eerste grote duathlon na het WK vorig jaar. De prestaties van beide Nederlanders geven recht op deelname aan de World Games in Birmingham, USA op 16/17 juli. In 2013 stond duathlon voor het laatst op het programma van de World Games, toen in het Colombiaanse Cali. Zeven Nederlanders deden toen mee. De beste waren Wim Nieuwkerk (27e) en Stefanie Bouma (4e).

Mooloolaba met Redmond en Offord

In het bekende triathlon-oord Mooloolaba was het prijs voor de Oceania Triathlon Cup. De kwart afstand werd gewonnen door Lorcan Redmond, u weet wel de laatste winnaar van de European Junior Cup-race in Holten 2019. Daar komt hij dit jaar weer heen, maar dan voor de elite-race op zaterdag 2 juli. Luke Bate en Luke Willian konden Redmond niet bij benen en grepen zilver en brons.

Matilda Offord is een triatlete om straks ook internationaal rekening mee te houden. Na de Oceania Cup in Devonport won ze nu ook Mooloolaba. Charlotte McShane en Natalie van Coevorden flankeerden haar links en rechts op het podium. De wedstrijd werd gehouden bij een watertemperatuur van 25 graden, dus zonder wetsuits. In de buitenlucht was het 19 graden. Redmond en Offord zouden niet misstaan op de Commonwealth Games deze zomer in dat andere (Britse) Birmingham. Maar de Australische triathlonbond blinkt sinds Tokyo uit in besluiteloosheid.

De race voor niet pro’s leverde nog een Nederlands succesje op: Emily Donker was snelste vrouw op de standaard afstand. Ze was ruim anderhalve minuut sneller dan Rosie McGeoch en Esther Horn. De mannenrace werd gewonnen door Kieran Storch voor Dean Cane en Michael Boult.

La Paz voor de Mexicaanse toppers

In het Mexicaanse La Paz kwamen de routiniers bovendrijven. Rodrigo Gonzalez en Crisanto Grajales waren duidelijk te sterk voor de concurrentie. Brons ging naar Benjamin Zorgnotti, uitkomend voor het tropische eiland Tahiti. Van Europese zijde was de Oostenrijkse selectie afgereisd naar La Paz, maar zij moesten het afleggen tegen de Centraal-Amerikaanse triatleten. Beste man was Leon Pauger op een 15e plaats. Het vrouwenpodium kleurde geheel Mexicaans: Anahi Alvarez Coral op 1, Sara Roel op 2 en Lizeth Rueda Santos op 3.

Eigenlijk hadden veel wereldtoppers dit weekend in Japan willen zijn, maar de World Cup in het Japanse Miyazaki werd door de grote onzekerheid over de pandemie ruimschoots van tevoren geannuleerd. Een andere wedstrijd, die dit weekend niet doorging was de crossduathlon van Almere. In de concurrentie met Ameland, raakte het evenement kennelijk te veel deelnemers kwijt en was het dus niet rendabel om de duathlon nog op poten te zetten.

Open race Clash Miami

Na de pro’s waren vandaag de amateurs aan de beurt. Geen Nederlanders van de partij. Wel twee sterke Amerikaanse winnaars: Mark Saroni (na IM 70.3 Lubbock vorig jaar zijn tweede grote winst) en Holly Smith. Saroni versloeg de Spanjaard Pelayo Menendez en Amerikaan Tyler Woodward. Smith was Ana Isabel Garcia uit Guatemala en landgenote Caitlin Alexander de baas.

Zwemloop Maaseik: Femke Scheepers tweede

Bij onze zuiderburen waren dit weekend twee wedstrijden. Zaterdag de zwemloop in Maaseik, zondag het Belgisch kampioenschap crossduathlon in Retie. Van die laatste zijn nog geen uitslagen binnen. De zwemloop leverde winst op voor Wout van Nuffelen en Charlotte Penneman. Van de Nederlanders deed Femke Scheepers het goed door tweede te eindigen. Bij de mannen waren Alessandro Colucci en Justin Steenkamp goed voor een zesde en achtste plaats. Limburger Ties Geraedts won in de jeugdcategorie.

Jetze Plat verkozen tot paratriatleet van 2021

Bestuurders van Europe Triathlon, waaronder Martin Breedijk, kwamen bijeen in het Spaanse La Nucia voor de Presidenten Conferentie. Aan het begin van de conferentie werd stil gestaan bij de slachtoffers van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ander onderdeel is de verkiezing van Europees triatleet, organisatie, official etc. van het jaar. We weten in elk geval al dat Jetze Plat wederom is uitgeroepen tot Europees paratriatleet van het jaar. Olympische en wereldtitel waren natuurlijk het overtuigende bewijs om Jetze aan te wijzen als winnaar. Bij de vrouwen won paratriatlete Susanne Rodrigues uit Spanje. De prijs is een kunstwerk met de letters ETU in de kleuren blauw-geel uitgevoerd. Enige minpuntje is dat Jetzes achternaam met dubbel t geschreven is, maar kniesoor die daar op let.

Lotte Wilms relativeert haar successen snel

We sluiten af door weer even bij te praten met Lotte Wilms, die ondanks haar geweldige prestaties van de afgelopen periode toch vooral oog houdt voor alle tragische gebeurtenissen in de wereld. Eerst wil ze dan ook weten hoe wij de effecten van de oorlog in Nederland en op de sport meemaken. Lotte: ,,Wij volgen het hier en natuurlijk word ik geïnformeerd door mijn familie. Ik was gisteren bij de kids triathlon van Challenge Shepparton en had de eer ze toe te spreken voordat de jeugd startte. Ik heb ze op het hart gedrukt dat het een geschenk is dat ze vrij zijn te doen wat ze leuk vinden en dat ze moeten genieten wat ze doen. Ik dacht bij t spreken voornamelijk aan de kinderen in Oekraïne en hier in Australië is het zo ver weg dat het moeilijk te bevatten is voor de bevolking wat er gaande is.”

Dat gezegd hebbende was Lotte al zo ver dat ze de Challenge Shepparton kon evalueren. ,,Ik dacht: laat ik jouw belletje voor zijn! Ik had geen hoge verwachtingen van de race vanwege de laatste twee races de afgelopen drie weken. Maar ja, als het startschot klinkt ga ik er natuurlijk wel altijd voor. Mooi gezwommen in een meertje met hele lange planten onder water. Haha, zijn er keer geen kwallen dan kom je wel vast te zitten tussen de plantjes. Toch een tweetal minuten voorsprong opgebouwd in het water. Was even een gedoe om al die planten van mijn lichaam te krijgen in de wisselzone, maar uiteindelijk gelukt om op het fietsje te stappen met een sterke wind. Desalniettemin kon ik mijn twee minuten voorsprong behouden. In T2 aangekomen gigantische kramp in beide bovenbenen. Gelukkig wel op voorbereid want is vaker voor gekomen en een kramp shot genomen. Dat hielp gelukkig. Het was een droge, hete dag en ik dacht goed voorbereid te zijn. Op bijna 19 kilometer, dus met nog twee te gaan en anderhalve minuut voorsprong kwam de man met de hamer langs en kreeg ik mijn benen niet meer in beweging. Op 20 tellen na de race verloren op Amelia. Niet getreurd: tweede is nog steeds goed, alleen is 20 seconden over vier uur racen een beetje zuur, hahaha! Volgende week evalueren en leren van de foutjes. Zo dus.”

Even later stuurt ze een berichtje na. ,,Wim, het voelt zo raar om verslag te doen van een race, terwijl Europa op zijn kop staan. Tweede of eerste worden…..Pfff, er zijn grotere zorgen, denk ik dan.”

Lotte Wilms: veel meer dan ‘gewoon een toptriatlete’. Een hartstikke mooi, betrokken mens. Eentje die snel relativeert.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.