Nederlandse races: Prinsenbeek voor Jorn van Bergen/Annika Spronk, Markelo voor Sander Hoogeveen/Deborah Wissink

ZONDAG – In eigen land hadden we dit weekend vier wedstrijden. Het NK aquathlon in Maarssen op zaterdag en zondag de 34e editie van de triathlon Ter Aar, de 8e uitgave van Hof van Twente triathlon Markelo en de 3e aflevering van de Fit Forward triathlon in Prinsenbeek.

Ondanks de korte traditie trok de Brabantse wedstrijd in Prinsenbeek wel de meeste deelnemers: 318 in totaal. Eentje meer dan in Markelo. Ter Aar kwam uit op 247 triatleten. Mooie score al met al in het laatste meiweekend. De Ter Aar wedstrijd brachten we al eerder.

De FIT Forward triathlon groeide ook omdat voor het eerst niet alleen een 1/8e, maar ook een kwart triathlon op het programma stond. De winst ging naar Jorn van Bergen. De Belg met een eigen fanclub, deed twee jaar terug mee aan de Ironman Hawaii. Zijn overmacht was groot, want de man uit Meer was klaar in 1.55.39 uur en was de snelste op alle drie de onderdelen. Het duurde negen minuten vooraleer Thomas Schreuders uit Brakel zich meldde bij de finish. Weer een halve minuut later maakte Leenart van Eck het podium compleet. Jespar Wolfswinkel was de nummer vier en Roel Nieuwenhuizen, vorig jaar nog winnaar van de 1/8e afstand werd nu vijfde.

Op de twaalfde plaats kwam Annika Spronk binnen. De atlete uit Standdaarbuiten was in 2.12.17 uur klaar. Ruim vijf minuten later volgde Jessie van Dam als tweede. Brons ging naar Leontien Waaijer in 2.18.37 uur. De Belg Jan Cools was snelste master bij de mannen, Annika Spronk komt uit bij de F40, dus feitelijk een dubbele overwinning.

Op leeftijd zit bij Audrey geen sleet

De 1/8e afstand was trouwens ook voor een sterke veterane: Audrey Breur komt eigenlijk al uit in de F50-categorie, maar de Den Helderse was in West-Brabant wel mooi allersnelste op de korte afstand. Haar tijd was 1.15.25 uur. Kevin Strubbe was favoriet bij de mannen en maakte die rol waar. Snelste trio’s waren Sander Rullens en zijn maten op de kwart en Eric Wandel en co op de 1/8e.

Mooi hoe de triathlonsport in West-Brabant weer opbloeit. Vroeger was er Zundert, Oud Gastel, Terheijden, Hoogerheide, Bergen op Zoom en Steenbergen. Nu zijn er Oud Gastel, Terheijden, Prinsenbeek, Brabantse Wal en Zevenbergen. Het gaat de goede kant op.

Hof van Twente

In Overijssel gaat het ook al jaren goed. Met als topper natuurlijk Holten, maar ook de Hof van Twente Triathlon in Markelo blijft onverminderd populair. De langste afstand is daar de 1/8e.

Sander Hoogeveen nog bijna achterhaald

De winst ging naar de Drent Sander Hoogeveen uit – jawel – Hoogeveen. Hij had de snelste zwem- en fietstijd en de tweede looptijd. Toch was de nummer twee Ingmar Neple niet ver van de overwinning vandaan. Elf seconden slechts. Dat had het jonge talent uit Goor vooral te danken aan een sterk loopnummer: 16.48 minuten en Sander liep de 5 km. in 18.39 minuten. Het brons ging naar de Duitser Klaus Schluter, waarvan we weten dat ie al jaren alle Nederlandse wedstrijden afstruint. De master kan nog steeds met de besten mee. Amsterdammer Rick Marsman en Rijssenaar Ruben Nijzink volgden op de plaatsen vier en vijf. Daarna kwam Rob Woestenenk als tweede master. De als zevende finishende Jorrick Brinkman was de laatste onder het uur.

Deborah overall achtste

Net erboven was de nummer acht, maar dat was wel Deborah Wissink dus meteen snelste vrouw. De Diepenheimse was royaal de snelste triatlete. In een tijd van 1.00.11 uur was de Kijani-atlete binnen. De nummer twee Anne Zijderveld verloor een minuutje bij het zwemmen, knabbelde er iets van af bij het fietsen, maar verloor toch nog wat tijd bij het lopen. Achterstand: 2.25 minuten, wel snelste master. Op de nummer drie moest even worden gewacht: de in het Duitse Stadtlohn woonachtige Michelle Alferink klokte 1.06.25 uur. Marijke Abma en Lieke Smale pakten de posities vier en vijf. Ingmar Neple en Deborah Wissink mochten zich laten kronen tot Twents kampioen.

 

Jeugdseries

Snelste trio was het Kaolie Batties Triathlonteam in 57.17 minuten, vier individuele triatleten waren dus sneller. De jeugdseries werden gewonnen door de Duitse jongeren Leo Waldmann en Ella Krumbeck bij de 12-18 jarigen en door Mica Molenaar en Mareen Hilferink bij de 8-12 jarigen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.