Erik van der Haak en Ingrid Eelkema na vier series kwart triathlon Ter Aar oppermachtig

ZONDAG – Bij veel animo voor een zwembadtriathlon heb je altijd met meerdere series te maken. In Ter Aar waren dat er bijvoorbeeld vier voor de kwart afstand. Mylaps vult dan intussen wel de livetiming bij, maar het is tot de laatste serie wachten vooraleer de uitslag rond is. Niet iedereen heeft dat geduld….

Het zwemmen is in zwembad Aarweide. Voor de 34e keer al weer. Mooi dat in 2019 een jong team de organisatie overnam en nu zelfs uitgebreid is. Want even hing de toekomst van dit jaarlijkse ‘opwarmertje’ voor Nieuwkoop aan een zijden draadje. Maar gelukkig staat deze hartstikke leuke zwembadtriathlon weer voor jaren op de kalender.

De winst ging vandaag naar Erik van der Haak en Ingrid Eelkema. Zij moesten – zoals alle deelnemers – volle bak blijven gaan omdat je nu eenmaal niet weet of het snel genoeg is ten opzichte van de andere series. Dat geeft niet altijd een goed beeld voor de wedstrijd, eigenlijk weet je ‘als je voor de winst wilt gaan, gewoon snoeihard zwemmen, fietsen en lopen’.

In de eerste serie liep Marco Versluis dankzij een razendsnelle tien kilometer lopen (32.45) naar de te kloppen tijd: 1.53.08. Hier en daar werd hij al tot winnaar verklaard, maar in de latere series kwamen er toch nog vijf man overheen. Overtuigend was de race en zege voor Erik van der Haak uiteindelijk. Hij was klaar in 1.45.24 uur en daarmee liefst vijf minuten sneller dan Lars Heijnsdijk. Erik was er meteen ook snelste master mee. Die deden het sowieso goed, want Emil Hoogstad volgde als derde en tweede M40 met direct daarna leeftijdsgenoten Pascal Valentijn en Luc Steijvers.

Als troost voor Marco Versluis bleef zijn looptijd wel overeind staan. Snelste zwemmer was Emil Hoogstad in 13.28 en snelste fietser Erik van der Haak in 55.51 minuten.

Ook de vrouwen zaten niet allemaal in dezelfde serie. Anja Verduijn opende met 2.19.28 uur in de eerste serie, maar toen moesten de snellere vrouwen nog komen. Bij de eindafrekening was favoriete Ingrid Eelkema van ZVL-1886 de terechte winnares in 1.57.24 uur. Daarmee 15e tussen de mannen zelfs. De tweede plaats was voor Lotte van Dijk in 2.15.52 uur. Dus een verschil van 18 minuten maar liefst. Derde was Nikki Borgman en daarmee viel Anja Verduijn-Koenekoop net buiten het podium, maar als troost was er zilver bij de D40. 153 deelnemers deden mee op de kwart.

De 1/8e triathlon van Ter Aar werd gewonnen door Jeroen Frasa voor Robin Verlinde en Martin Streef. Joyce Caro was derde overall en oppermachtig in het vrouwenveld met Gabrielle Ebskamp en Tessa Ros als nummers twee en drie.

Zo kwam een eind aan alweer 34e editie van wat in het Groene Hart ook wel ‘het opwarmertje voor Nieuwkoop’ genoemd wordt. Veel van de deelnemers vandaag zijn volgende week ook in Nieuwkoop weer van de partij.

Net als de speakers van vandaag Bas Oostwouder en Rick Sinninge. Zij zijn al helemaal in de mood voor de 40e editie, waar op zaterdagavond een extra tintje aan gegeven wordt en veel oud-deelnemers van Nieuwkoop, maar ook oud-officials en -speakers van de partij zullen zijn….. Wordt vervolgd!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.