Preview races: zeven in Nederland; EK IM Hamburg met Els, Rapperswill met Youri/Diede; Korea met Marlene

VRIJDAG – Het weekend even in vogelvlucht doornemend. Triathlon Nieuwkoop zijn we uitvoerig op ingegaan. Maar er zijn dus meer wedstrijden. Zaterdag 1 juni is het op vier plaatsen in ons land te doen.

De triathlon van Terneuzen vindt plaats in en rondom de Ortheense Kreek. Het is de zesde editie en sinds de lustrumuitgave is het programma uitgebreid met een kwart triathlon (naast de 1/8e). De verhouding Nederlandse-Belgische deelnemers is haast fifty-fifty, ook wel verklaarbaar zo in Zeeuws-Vlaanderen tegen de grens aan.

TV Dordrecht organiseert de Dordtse Biesbosch triathlon. Bijzondere deelnemer is daar Bas Tietema. Wie kent Bas niet als YouTuber van Tour de Tietema. Hij was een succesvol wielrenner, een tijdje prof maar de doorbraak bleef uit vanwege gezondheidsperikelen. Dat ie hard kan fietsen weten we, nu nog het zwemmen en lopen. En wie weet komt er wel een TriTour de Tietema straks op YouTube/Podcast. Leuk dat hij gaat deel uitmaken van de triathlonsport. Zijn debuut is uiteraard met een DeBoer wetsuit.

Zaterdag is ook De Liemers mini-triathlon in Giesbeek en de open water triathlon in het Lauwersmeer bij Lauwersoog. Zondag gaat het vrolijk verder met behalve de 40e halve triathlon Nieuwkoop ook de races in Waalwijk, waar ook de tweede divisie zuid in actie komt en tenslotte de Delftse Hout triathlon.

Druk is het ook bij onze zuiderburen, maar dan vooral op zondag: Dendermonde heeft de T3-series in huis, Vilvoorde en Meer houden een triathlon en in Roeselare komen de duatleten bijeen. De Belgen moeten wel een forse aderlating doen, want Challenge Geraardsbergen moest de halve triathlon loslaten omdat buurgemeenten niet meewerkten. Blijft over een zwemrace en de 3uur De Muur fietsrace.

Pro Series IM Hamburg met Els

Dan het internationale programma. De belangrijkste van het weekend is de eerste Pro Series over de ‘Full Distance Ironman’ evenals de Europese titelstrijd voor vrouwen. Dan hebben we het over de race in Hamburg, waar Els Visser weliswaar niet bij de persconferentie was maar wel degelijk tot de favorieten hoort. Er is 1 dame waar Els zeker rekening mee moet houden en dat is Kat Matthews.

Bij de Zwitsers is het zondag ook raak: de Ironman 70.3 in Rapperswill-Jona staat op de rol. Bij de pro’s doen Youri Keulen (startnummer 1), Robert de Korte (nr. 48) en Diede Diederiks (nr. 54) mee. Ook de IM 70.3 in Durban, Zuid-Afrika wordt zondag gehouden. Zaterdag is al de IM 70.3 Kohala Coast, Hawaii.

Challenge heeft drie races. In Salou, Spanje. Geen Nederlandse pro’s, wel de Belg Dieter Comhair als kanshebber. In Turkije is de nieuwe Challenge Gallipoli en in het verre Gunsan Saemangeum, Korea is ook een Challenge. En laat daar nu wel een Nederlandse pro heen zijn: Marlene de Boer gaat het opnemen tegen Ironman Australia winnares Regan Hollioake en Kate Bevilaqua.

De kleinere races zijn AlpsMan, Czechman, Epicman, Cotswold 113 en de Onondagaman.

Nederlandse inbreng groot op WK’s later

We keken al eens met een schuin oog naar de gekwalificeerden voor het WK Ironman. Voor de WK’s Ironman in Nice (V) en Hawaii (M) hebben zich inmiddels Marlene de Boer, Diede Diederiks, Els Visser, Lotte Wilms en Niek Heldoorn gekwalificeerd. Vijf pro’s dat is ruim vijftien jaar geleden dat er zoveel meededen.

Bij de mannen tot nu toe: 5 Amerikanen, 5 Australiërs, 3 Denen, 3 Duitsers, 3 Fransmannen, 3 Belgen (Pieter Heemeryck, Kenneth Vandendriessche en Stenn Goetstouwers), 3 Polen, 2 Brazilianen, 2 Zweden, 1 Canadees, 1 Mexicaan, 1 Nederlander, 1 Nieuw-Zeelander, 1 Oostenrijker en 1 Spanjaard.

Bij de vrouwen tot dusverre: 6 Britse, 4 Amerikaanse, 4 Australische, 4 Duitse, 4 Nederlandse (!) dus, 2 Franse, 2 Nieuw-Zeelandse, 2 Braziliaanse, 2 Spaanse, 1 Zweedse, 1 Zwitserse, 1 Canadese en 1 Deense triatlete.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.