Goud voor Jetze Plat, brons voor Geert Schipper op de Olympische paratriathlon in Parijs
MAANDAG – Een honderd procentscore voor Jetze Plat. Drie keer stond de paratriathlon tot dusverre op het programma van de Paralympics. Drie keer won de 33-jarige superman uit Vrouwenakker. Vanochtend volbracht hij de trilogie met opnieuw een titel in Parijs.
Het was sowieso een superdag voor de Nederlandse sporters op de triathlon, want wereldkampioen Geert Schipper greep het brons en even later deed Nico van der Burgt hetzelfde in de PTS3-klasse. Maurits Morsink was ook dichtbij brons. Hij moest zes minuten toegeven in de Seine, maar kwam daarna steeds dichterbij het brons. Maurits strandde op een kleine minuut.
Eindelijk zwemmen
Het waren de tien atleten uit de PTWC-klasse, die ’s ochtends om 8.15 uur dan toch eindelijk het Seine-water in mochten. Het was gestopt met regenen in Parijs en dan staan kennelijk vrij snel alle seinen (!) op groen.
Jetze en Geert behoorden tot de vier atleten die met drie minuten achterstand op de zes deelnemers met een zwaardere beperking de Seine indoken. Na 750 meter zwemmen had Jetze een flink deel daarvan al goedgemaakt en kwam hij als derde aan bij de wissel naar de handbike. Al vrij snel kwamen ook Geert, Florian Brungraber en Louis Noel (allen H2) naar voren. Uit de H1-klasse kon in het water alleen de Italiaan Giuseppe Romele vooruit blijven. Hij zou echter later gediskwalificeerd worden, omdat hij handbikend door de wisselzone ging, waar hij moest wachten tot hij het fietsparcours had bereikt.
Jetze niet voluit
Daar hoefde Jetze niet naar om te kijken. Na het zwemmen had hij al een minuut op zijn concurrentes, na het handbiken was het verschil op Brungraber 1.40 minuut geworden, een veilige marge. Jetze hoefde met het oog op zijn resterende Olympisch programma niet voluit te gaan in de wheelchair. Hij hield genoeg over: 1.09 minuut om precies te zijn op zijn eeuwige rivaal de Oostenrijker Brungraber. Die maakte er met Geert Schipper een spannend duel van. Geert was met name in de eerste tien kilometer handbiken sterk, daarna klampte Brungraber toch weer aan en en deze begon ook met genoeg marge aan het wheelen.
Aan de finish zette Jetze Plat de snelste tijd van de hele dag neer: 58.16 minuten. Op 1.10 was Florian Brungraber tweede en op 2.04 Geert Schipper derde. Revanche op Tokyo voor de wereldkampioen, want daar viel Geert nipt buiten de medailles. Nieuwkomer Louis Noel uit Frankrijk was de nummer vier nipt voor de 53-jarige topveteraan Giovanni Achenza.
Unieke trilogie voor Jetze Plat
Het was afwachten in de andere klassen of de prestatie van Jetze (3 x goud op de paratriathlon) echt uniek zou worden, want ook Martin Schulz en Allysa Seely waren zowel in Rio als Tokyo de winnaars in hun klasse. Vandaag slaagden ze niet in de trilogie zoals Jetze. De Duitser Martin Schulz haalde brons in de PTS5, de Amerikaanse Allysa Seely deed hetzelfde in de PTS2.
En de honger van Jetze is nog niet gestild natuurlijk. Hij heeft nu vijf keer Olympisch goud, daar kunnen er nog drie bij komen. Dat maakt hem wel heel bijzonder. Woensdag 4 september gaat het avontuur verder met de tijdrit handbiken, daagse erna de wegwedstrijd en tenslotte de marathon wederom als wheeler. In die race neemt hij het op tegen Marcel Hug, alias de Silver Bullet. In elk geval hoeft Jetze niet tot het laatste moment te wachten of deze races doorgaan, ze zijn immers niet ‘Seine-afhankelijk’.
Tweede medaille Geert
Voor Geert dus zijn tweede Paralympische medaille na het zilver in Rio de Janeiro. Dat ook de Nederlandse debutanten Nico van der Burgt en Maurits Morsink succesvol waren, tekent de kracht van TeamNL van bondscoach Bas de Bruin.
Prachtig brons voor Nico
Een schitterende bronzen plak voor Nico, die als tweede achter de Spaanse favoriet Daniel Molina de 750 meter had verhapstukt. Slechts vier seconden zat er tussen de twee. Tijdens het fietsen sloot de Duitser Max Gelhaar aan. De Nederlander en de Duitser hadden elkaar gevonden. In de wetenschap dat Molina harder loopt, demarreerde het duo net zo lang tot de Spanjaard brak.
Vraag was of de 50 seconden voorsprong voldoende zouden zijn. Max Gelhaar nam de leiding, Nico startte voorzichtiger, maar zag na zo’n 3,5 kilometer wel Molina terug langszij komen. Die ging even later ook de Duitser voorbij, zodat Molina won in 1.08.05 uur, Gelhaar 38 seconden later zilver pakte en voor de 41-jarige Nico van der Burgt het dikverdiende brons lag te wachten.
Wat een inhaalrace van Maurits
Een zwemachterstand van vijf minuten en veertig seconden. Op een sprint triathlon is het dan haast onmogelijk om nog terug te keren in de voorste regionen. Maar Maurits Morsink is dat wel gewend. Het zwemmen heeft hij als laatste aangeleerd en daar haalt hij niet zijn grootste snelheid uit. Als achtste kwam de 33-jarige Rotterdammer de Seine uit om meteen als een raket aan het fietsen te beginnen. Dat onderdeel legde hij veruit het snelste af om vervolgens ook nog de snelste 5 kilometer te lopen. Was de Seine vuil gebleven en deze race een duathlon geworden, dan was het gegarandeerd goud voor Maurits.
Maar die uitdaging zoekt hij niet. Eigenlijk zijn er ook nauwelijks duathlons voor para-atleten. De titel bij de PTS2 kwam terecht bij de Franse favoriet Jules Ribstein in 1.05.47 uur. De tot Amerikaan genaturaliseerde Mohamed Lahna had zilver in 1.07.18 en brons was er voor een tweede Amerikaan Mark Barr in 1.07.33 uur. De mega-inhaalrace van Maurits Morsink eindigde bij 1.08.27 uur. Achter hem kwam trouwens de enige Belgische deelnemer Wim de Paepe binnen. Lahna haalde in Rio nog brons namens Marokko.
Twee keer zoveel paratriatleten als in Rio
Waren er in Rio nog 60 paratriatleten in zes klassen (3 M/3 V), in Tokyo groeide het aantal naar 78 in acht klassen (4 M/4 V) en nu stond een recordaantal van 120 para-triatleten (verdubbeling dus t.o.v. eerste Parwalympics) aan de start in 11 klassen (6 M/5 V). Alleen de PTS3 vrouwen ontbreekt nog.
Bekende triatleten als guide
Bijzondere namen ook bij de guides bij de PTVI-klasse (atleten met een visuele beperking). Aaron Royle, Cyril Viennot, Ben Hoffman, Luke Pollard, Yohann le Berre, Charlotte Bonin en Sara Perez Sala bijvoorbeeld. Royle en Bonin deden allebei mee aan de Spelen in Rio de Janeiro.
Hieronder de medaillewinnaars en de Nederlandse prestaties:
2-9-2024: Parijs (Fra) (66/54= 120)
PTWC: 1.Jetze Plat (Ned); 2.Florian Brungraber (Oos); 3.Geert Schipper (Ned)
PTS2: 1.Jules Ribstein (Fra); 2.Mohamed Lahna (Vst); 3.Mark Barr (Vst); 4.Maurits Morsink
PTS3: 1.Daniel Molina (Spa); 2.Max Gelhaar (Dui); 3.Nico van der Burgt (Ned)
PTS4: 1Alexis Hanquinquant (Fra); 2.Carson Clough (Vst); 3.Nil Riudavets Victory (Spa)
PTS5: 1.Chris Hammer (Vst); 2.Ronan Cordeiro (Bra); 3.Martin Schulz (Dui)
PTVI: 1.Dave Ellis/Luke Pollard (Gbr); 2.Thibaut Rigaudeau/Cyril Viennot (Fra); 3.Antoine Perel/Yohan le Berre (Fra)
PTWC: 1.Lauren Parker (Aus); 2.Kendall Gretsch (Can); 3.Leanne Taylor (Can)
PTS2: 1.Hailey Danz (Vst); 2.Veronico Yoko Plebani (Ita); 3.Alyssa Seely (Vst)
PTS4: 1.Megan Richter (Gbr); 2.Marta Frances Gomez (Spa); 3.Hannah Moore (Gbr)
PTS5: 1.Grace Norman (Vst); 2.Claire Cashmore (Gbr); 3.Lauren Steadman (Gbr)
PTVI: 1.Susan Rodriguez/Sara Perez Sala (Spa); 2.Francesca Tarantello/Silvia Visaggi (Ita); 3.Anja Renner/Maria Paulig (Dui)
Beste paratriatleten
Het moge duidelijk zijn dat Jetze na vandaag de allerbeste paratriatleet ter wereld is. Meest succesvolle vrouw is de Amerikaanse Grace Norman. En ze kunnen nog wel een tijdje mee: Jetze is 33, Grace 26. Moeten er wel bij vertellen dat hun klasse al 3 keer Paralympisch was en anderen pas twee of 1 keer. De lijst van alle paratriatleten die 2 of 3 medailles wonnen:
1.Jetze Plat (Ned) 3-0-0
2.Grace Norman (Vst) 2-1-0
3.Martin Schulz (Dui) 2-0-1
Allysa Seely (Vst) 2-0-1
5.Alexis Hanquinquant (Fra) 2-0-0
6.Susanna Rodriguez (Spa) 2-0-0
7.Lauren Steadman (Gbr) 1-1-1
8.Hailey Danz (Vst) 1-1-0
Kendal Gretsch (Can) 1-1-0
Lauren Parker (Aus) 1-1-0
11.Florian Brungraber (Oos) 0-2-0
12.Geert Schipper (Ned) 0-1-1
Claire Cashmore (Gbr) 0-1-1
Stefan Daniel (Can) 0-1-1
Mohamed Lahna (Mar/Vst) 0-1-1
Veronica Yoko Piebani (Ita) 0-1-1
17.Giovanni Achenza (Ita) 0-0-2
Medaillespiegel
Meest succesvol op deze paratriathlon was dus USA met 3 keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. De Fransen, Britten en Spanjaarden pakken twee keer goud en ook nog zilver en brons en daarachter is het Nederland met 1 keer goud en twee keer brons. Tellen we deze medailles op bij de vorige paratriathlons op de Paralympics dan is USA nog altijd het beste en GB op plaats twee. Nederland doet goed mee al komen Spanje en Frankrijk ons in het klassement wel voorbij. Brazilië is nieuw met 1 zilveren medaille.
1.USA 8-5-3
2.GB 4-4-4
3.Spanje 3-2-4
4.Frankrijk 3-1-3
5.Nederland 3-1-2
6.Duitsland 2-1-2
7.Australië 2-1-0
8.Italië 0-4-3
9.Canada 0-2-2
Japan 0-1-1
11.Oostenrijk 0-2-0
12.Brazilië 0-1-0
13.Marokko 0-0-1
In het medailleklassement van Parijs staat Nederland momenteel achtste met zeven keer goud, twee keer zilver en vier keer brons. De triathlon levert dus een wezenlijk aandeel. China gaat op kop met 42 keer goud, daarna GB met 29 goud en USA mag de triatleten ook wel dankbaar zijn, want met 3 gouden plakken erbij komen de Amerikanen op 13 keer goud.
Foto’s: met dank aan de Nederlandse Triathlon Bond.