Triathlons Roermond en Rutbeek Enschede: nat en koud maar ook mooie races en terechte landskampioenen; Teamcompetities, NK’s – WTJ 2579

DINSDAG – We hebben de Nederlandse wedstrijden van 17 en 18 september voor jullie op een rijtje gezet. Hulde trouwens aan alle organisatoren en vele vrijwilligers, die soms uren in de stromende regen er voor gezorgd hebben dat honderden triatleten in ons land hun wedstrijd konden doen. We hoorden verhalen van mensen, die eerst zes uur in de regen stonden en vervolgens ook nog uren in de nattigheid hebben staan opruimen. Diep respect, het wordt zo snel vergeten als we weer gedoucht en wel naar huiswaarts gaan. Maar je moet het maar doen. Gelukkig dragen veel triatleten ook vaak eens per jaar hun steentje bij als vrijwilliger bij het evenement van de club. En voor wie dat nog nooit gedaan heeft: foei, snel aanmelden voor volgend jaar.

Robert de Korte rap op sprintje

Lang en nat waren de twee dagen triathlon in Roermond. Het begon zaterdag allemaal met de finales van de Teamcompetities 2e en 3e Divisie Zuid. De bekendste namen in de 2e Divisie uiteraard. Robert de Korte won namens EDO Sports de sprint afstand. Een tweede rit naar Dresden voor de Ironman 70.3 had hij geen zin in. Robert liet Bryan van Rutten van TV Dordrecht en Giel Meesen van Ferro Mosae achter zich. Vierde was thuisspeler Justin Steenkamp voor TV Roermond, die er een dubbel weekend op na hield. De junior zou daags erna namelijk ook vierde worden op het NK junioren. Daarna volgde Sven Strijk op een vijfde plaats. De ex-Gastelaren Rob Musters en Gerbert van den Biggelaar zorgden met een achtste en tiende plaats dat ook TOGA lekker meestreed.

Talentvolle Leone de Voogd wint Roermond

Leone de Voogd van ZVL 1886 Leiden komt dit seizoen sterk voor de dag in de Schuiteman 2e Divisiewedstrijden. Na Amersfoort Keistad won ze nu ook Roermond en tussendoor ook nog de 1/3e van Leiderdorp. Goed najaar dus voor Leone, die in de Limburgse stad Geke Kloosterziel van Trion en teamgenote Laura Kuyiper achter zich liet. De dagzeges gingen naar EDO Sports en ZVL 1886 Leiden. Kijken we naar de eindstand na vier wedstrijden dan heeft bij de mannen ZVL 1886 gewonnen voor TV Dordrecht 2 en EDO Sports 3. Bij de vrouwen kwam ZVL 1886 een puntje tekort op de winnaars TC Maastricht 2. De derde plaats ging naar Trion.

ZVL 1886 wint op vele fronten

Voor de 3e Divisionisten Zuid was het de voorlaatste triathlon van het seizoen. Hun beslissing valt komend weekend op de duathlon van Nijmegen, waar helaas niet gezwommen kan worden in de Spiegelwaal. Ook hier succes voor de Leidse formatie ZVL 1886, want Jimmy van Bemmel liet de snelste tijd noteren met op de tweede plaats Daan van der Lans van RDG Rosmalen en Reiny Brown van DSZ Wave Delft op drie. Sander van Dijk, Pascal Valentijn en – vorige week nog goed in Almere – Pascal Franken waren de volgende finishers. Het was voor Van Bemmel zijn eerste zege. Een primeur ook voor Tamar Huijboom, die ook al voor ZVL 1886 Leiden uitkomt. Ze won de sprint met Peggie Wierda van Trihalis op een tweede en clubgenote Silke Molendijk op een derde plaats.

De sprint afstand werd op zaterdag een internationale aangelegenheid. De Belg Seppe de Graef en de Duitse Andrea Classen wonnen ‘m. Sven Bams en Chantal Koole werden allebei tweede en beste Nederlanders dus. Op de mini-afstand een Duitse overwinning voor Jannik Schroder, vevolgens maar liefst vijf Belgen en op een zevende plaats de snelste Nederlander Quinn van Wissen. Direct daarachter het snelste meisje Sara Gootzen. Op de super mini-triahlon was het de jonge Duitser Julian Pozimski die won evenals de Belgische Sina Cuenen. Julia van Well was op een vierde plaats beste landgenootje.

Natte maar mooie kampioenswedstrijden 

Zondag stonden de kampioenstitels op het spel. Het was voor zowel Niels van Lanen als Luna de Bruin de tweede titel op de weg. Justin Steenkamp kwam tot grote vreugde van het Roermonds publiek nog wel als eerste uit het water, bij het fietsen nam Niels het heft in handen. Zijn voorsprong groeide uit tot een halve minuut op de Belg Pep Delvaux en ruim 2 minuten op Tymon Horsten, zilveren medaillewinnaar op het NK. Brons ging naar Rick van der Knaap, die Justin voorbleef. Hidde Mollee en Rens van Beek waren ook favorieten, maar moesten hun meerdere erkennen in de genoemde atleten. Ze finihsten als vijfde en zesde op dit NK. Luna d eBruin en Aniek Mars maakten er samen een mooie race van. Luna liep uiteindelijk nog een minuutje weg bij Aniek. Het gat daarachter van dik zeven minuten op bronzen Kyanie Blom was wel groot.

 

Ties Geraedts ruilde het zilver van Leiderdorp in voor goud in Roermond. Hij moest alleen Josh Garrone voor zich dulden, maar die kwam met zijn Italiaanse nationaliteit niet in aanmerking voor de titel. De Belg Stan van Hissenhoven werd derde met vervolgens nog drie landgenoten achter hem. Daarom mocht Bjorn Engel als zevende het zilver in ontvangst nemen en Xander Boets als negende het brons. Ook bij de meisjes geen Nederlandse overall-zege. De Belgische Lucie Philippe won, met 1.20 minuut later de Nederlandse Loesha Loos op twee, maar wel de titel. Florence Koole zorgde voor de zoveelste NK-medaille in de Zeeuwse sportfamilie en Anna Freij won brons.

Alle paratriatleten zijn ware kampioenen

Gelukkig ook genoeg aandacht voor het NK paratriathlon en niet alleen voor de vedetten Jetze Plat en Geert Schipper, die met Brendan Bischoff het PTWC-podium vulden. Raf Bouwman als jongste deelnemer won de PTS2-klasse, Kaj van Diemen deed het goed als kampioen PTS4 en in de PTVI was het Sander Koomen met guide Daaf Plomp als winnaar en Edwin van Geenen en Roel Scheij daarachter, maar wel weer B2 dus ook goud en zilver voor dit duo. Bij de vrouwen Margret Ijdema overall en Sanne Koopman PTS3, Ingrid de Oude PTS5 en Joleen Hakker samen met Nicoletta Roggen-Post in de PTVI. De open klasse ging naar een opvallend sterke Jolein Boom. Zij kan gerust volgend jaar meedoen met het NK. De City Roermond Triathlon was natter dan nat, moge het volgend jaar bij het eerste lustrum een zonnige uitgave worden.

Rutbeek met Teamcompetities: VZC en Hellas eindwinnaars

We blijven even bij de Teamcompetities, want op zondag ontving de Rutbeek Enschede triathlon de 3e en 4e Divisionisten Noord voor hun finale-wedstrijden. Sprint-specialist Koen Hijman won namens De Dolfijn 4, al kon hij zijn teamgenoten niet echt op sleeptouw meenemen. De tweede plaats ging naar Jeroen van der Horst van TriMates 3 en VZC-er Corne Kool was de nummer drie. TriMates-smaakmaker Marijn de Jonge zwom stug door, waar anderen liepen in de ondiepe Rutbeek, maar knokte zich toch naar een vierde plaats. Kees Rosendaal van VZC klasseerde zich als vijfde, waarmee de Veenendalers ook het dagklassement wonnen.

Snelste vrouw was Anne-Wil Beekman-Veldman, inmiddels ook al voor VZC uitkomend. Daarna volgde het Hellas-trio Esther Kox, Laura Boeschoten en Naomi Rensen met op een vijfde plaats dan weer Saskia Elemans, rots in de branding voor VZC. Geen wonder dan Hellas 4 en VZC veruit het sterkst waren in deze finale-race. In de eindstand wint VZC 3 bij de mannen voor ASU ’11 2 en TC Twente 3. Bij de vrouwen won Hellas 4 liefst vier van de vijf wedstrijden. AV Heerenveen eindigde tweede en VZC2 derde. Over promoties en degradaties berichten we later dit najaar nog wel.

Hellas 4 wint ook 4e Divisie Noord

De 4e Divisie Noord bestaat enkel uit mannenteams. Ook hier een Amsterdamse winnaar: Daan Kuppens namens Dolfijn, eerder dit jaar derde in Klazienaveen. Hij snelde naar de zege met liefst vier Hellas-atleten Martijn Veling, Hidde Hofhuis, Peter Deege en Michiel Lancee achter zich aan. Het spreekt voor zich dat Hellas 4 de dagzege pakte met Dolfijn 5 op twee en Argo 3 op een derde plaats. Nadat alle punten waren opgeteld rolde er als eindklassement dezelfde volgorde uit: Hellas 4, Dolfijn 5, Argo 3.

Izak Hanse blijft maar winnen, nu Rutbeek, klopt Oekraïense triatleet

Voor de traditionele volgers was de kwart triathlon het belangrijkste onderdeel. De winst ging naar veelwinnaar Izak Hanse (Amersfoort, Luttenberg, Klazienaveen, Veenendaal o.a.) uit Enschede zelf. Vorige week was Izak nog vijfde op de Challenge Almere, nu versloeg hij Andrii Kuzminskyi, een in Enschede woonachtige Oekraïener, die al een paar jaar voor de absurde inval in zijn land hier is komen wonen en werken. Kuzminskyi was de betere zwemmer en fietser, maar hield de voorsprong van een minuut bij het lopen nioet vast. Met een minuut voorsprong won Izak. De derde plaats ging naar de snelste loper Luc Henderik (34.28) uit Deventer. Daarna volgden Timo van der Weijden uit Klazienaveen en Niek Koppenaal, alvorens Anne Zijderveld zich aan de finish op het verregende recreatieterrein Rutbeek kwam melden.

Foto: Marleen Stoel

De tegenwoordig in Overijssel (Nieuw-Heeten) woonachtige Anne had de vierde zwemtijd tussen de mannen en nam daar al voorsprong op Judith Kooistra uit Amsterdam en de Almelose Nadinja Schonewille. Met Esther Exterkate op een vierde plaats volgde meteen daarna al Europees triathlonkampioene Marian van Hilst, tevens snelste master. In het verdere bijprogramma nog de achtste triathlon, gewonnen door Stijn Jansen, die na tien jaar weer eens Rutbeek won en Koen Wiggers achter zich liet. Babette Rosman uit Utrecht klopte nipt Dieske Kruisselbrink. De mini-triathlons werden gewonnen door Sem te Steege, Nienke Ensink, Alex Roman Ermel en de talentvolle Maud Lamfers. De ouder kind-race ging na pa Dennis van der Ketterij en zoon.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.