Geen pro’s in Nederlandse 70.3 Ironmans; Deelnemerslimiet; Geen crossRBR Ameland; Yvonne trapt nooit meer hard – WTJ 1720

ZATERDAG – Uitermate jammer, zo’n besluit van Ironman Europe om de pro’s niet in actie te laten komen op een aantal van hun wedstrijden, waaronder de twee Nederlandse. Met alle respect voor alle agegroupers natuurlijk, maar als liefhebber, supporters en ik denk ook als organisator krijg je toch graag het sterkst mogelijke veld aan de start.

Natuurlijk gaan de Ironman 70.3 West-Friesland en de Ironman 70.3 Maastricht prachtige winnaars opleveren. Maar voor mannen als Evert Scheltinga en Bas Diederen en vrouwen als Els Visser en Tessa Kortekaas is het wrang dat ze niet voor eigen publiek kunnen schitteren. En de organisatoren van Extra Leisure hebben in de loop der jaren ook met hen goede banden opgebouwd.

Waarom allebei?

Het laatste juniweekend kan ik me nog iets bij voorstellen. West-Friesland moet het in de kalender opnemen tegen het EK Ironman Frankfurt, het EK Ironman 70.3 in Eslinore en het EK Challenge in Walchsee. Dat is wel erg veel op zo’n 27e juni.

Maar dan was het toch een aardige geste geweest als op 1 augustus zonder noemenswaardige concurrentie (alleen de Ironman 70.3 Sint Petersburg staat op het programma) het hernieuwde evenement in Maastricht kon worden voorzien van pro-atleten? We zullen de komende dagen eens wat reacties op halen over deze toch wel rigoureuze kalenderwijziging. Intussen koesteren we de eerste drie edities Ironman Maastricht waarop het Trikipedia-duo beiden aan de micro mocht staan om winnaars als Bas Diederen, Yvonne van Vlerken, Igor Amorelli, Mary Beth Ellis, Michael Weiss en Saleta Castro binnen te praten. Mogen we er vanuit dat Ironman deze maatregel om het jaar toepast en er dus in 2022 weer een pro-veld van-heb-ik-me-jou-daar naar Nederland komt.

Ironman verdeelt de mannen en vrouwenraces nog meer

Gelukkig treft het besluit vrijwel alle Europese wedstrijden. Zo krijgen de Ironmans Bnice en Thun wél de pro-mannen aan het vertrek, maar zal Daniela Ryf niet in haar eigen Ironman Zwitserland uit kunnen komen. Zij zou weer wel kunnen kiezen voor Ironman Hamburg of Klagenfurt, want daar komen de pro-women juist wel in actie. In het zogeheten Scandinavische weekend was het al gebruikelijk dat Kalmar en Kopenhagen de poet verdeelden. In dit geval staan de pro-mannen in Zweden en de pro-vrouwen in Denemarken, hetgeen volgend jaar weer andersom is. De nieuwe Finse Ironman moet het doen met de vrouwen, al zijn ze daar in Kuipio-Tahko vast blij mee. De huidige Finse triathlongeneratie is vooral bij de vrouwen sterk. De tijden van Pauli Kiuru en Teemu Vesala zijn voorlopig even van de baan voor het Land met de Duizend Meren. Maar wie weet, nu ze eindelijk een eigen Ironman hebben…

Ironman legt het nieuwe beleid natuurlijk zo positief mogelijk uit. Prijzengelden zijn eerlijker verdeeld, Kona-slots worden zelfs uitgebreid tot de top twee in een pro-race. Publiek hoeft minder te switchen tussen de races, denkt Ironman, omdat ze op de ene dag een mannen topveld in actie zien en daags erna de vrouwen op een ander plekje in Europa. De verwachting van de koepelorganisatie is dat het startveld wel sterker wordt omdat triatleten minder voor keuzes gesteld worden. Wij interpreteren de maatregelen echter ook als een beperking in keuzevrijheid. Stel dat Marino Vanhoenacker nog steeds actief zou zijn en hij zou na zeven zeges in Klagenfurt constateren dit jaar niet welkom te zijn….tja.

Mallorca 140.6 houdt het op limiet van zeshonderd atleten

Het getuigt ons inziens van lef om bij je wedstrijd een gelimiteerd aantal deelnemers toe te laten. Ik zie het de grote commerciële organisaties nog niet gauw doen, zij hebben elke deelnemer keihard nodig in deze barre tijden. Maar een race als de Mallorca 140.6 Triathlon durft het wel aan om in september een limiet te stellen op 600 atleten. Een daad, ingegeven door de pandemie, waardoor we met z’n allen nog steeds voorzichtig moeten zijn. De wedstrijd is pas 25 september, maar het is goed dat organisatoren zich bekommeren om de gezondheid van deelnemers en vrijwilligers. Die kan met een kleiner startveld wellicht beter gewaarborgd worden.

Geen crossduathlon Ameland

Alles beter dan cancellen, denk ik maar. Al ontkomen er dit jaar natuurlijk toch een aantal races niet aan. Zeker die in het voorjaar op de rol staan, moeten óf zoeken naar een datum later dit jaar óf een jaartje overslaan. In Nederland is dat voor een vierde wedstrijd helaas het geval. Na de triathlons van Woerden en Breukelen en de crossduathlon van Etten-Leur heeft nu ook Ameland moeten besluiten haar crossduathlon voor dit jaar van de kalender te halen. De race op de Waddendiamant – waar het met corona meevalt (vorige week 2 mensen positief getest) stond gepland op 6 en 7 maart. Mede gezien het reisverbod is het wel verklaarbaar. Even voor je plezier de boot naar de Waddeneilanden nemen om daar te sporten, zit er gewoon even niet in.

Yvonne zwaat ons toe vanaf Lanzarote, fietsen hoeft niet meer

Van Ameland naar Lanzarote. Het is maar een klein sprongetje van eiland naar eiland. Bij Lanza denk je altijd meteen aan triathlon of aan de triatleten, die er verblijven. Yvonne van Vlerken is er één van.

Als je dan toch niks kunt doen, dan maar beter naar je tweede huis op je favoriete eiland. Een eiland waar zwemmen, fietsen en lopen als vanzelfsprekend ervaren worden. En toch laat Yvonne er eentje vallen. Nota bene het fietsen, toch steevast een sterk onderdeel van Vonsy. Maar ze laat het vandaag in een post vanaf het eiland weten, gepaard met jaloersmakende foto’s uiteraard. Ze staat er zelf ook van versteld, als ze schrijft: Nooit, maar dan ook nooit had ik me kunnen voorstellen dat ik niet meer van fietsen houd, en hoe dat nu gebeurd is weet ik niet.’’

Ze houdt het op tijdgebrek en een ‘te veel gefietst’ de voorbije kwart eeuw. Dat gezegd hebbende, is het voor Yvonne tijd om SIMPLON, haar laatste fietssponsor aan wie ze ook het langst verbonden is te bedanken. ,,Sinds 2012 kom ik bij dit geweldige bedrijf, ik heb me altijd speciaal gevoeld.’’ In een foto-overzicht laat ze zien hoe perfect Simplon en Yvonne bij elkaar pasten. Voor man Per geldt dat hij binnenkort een nieuwe weg inslaat met nieuw materiaal. Dat lezen we dan graag in de altijd positieve posts van Yvonne van Vlerken, ’s lands sterkste triatlete op de lange afstand van deze eeuw.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.