Amerikaanse triatleten verzinnen een Joe Biden-triathlon; triathlon Le Morne; Volcano – WTJ 1725

WOENSDAG – In de regiojournalistiek waarin ik me al zo’n dertig jaar begeef, stellen we ons bij alle grote gebeurtenissen in de wereld de vraag: wat betekent dat voor de regio, in mijn geval dus Noord-Brabant? Het is eigenlijk best een gek verschijnsel. Bij grote rampen of vliegtuigcrashes wordt meteen de vraag gesteld: zijn er Nederlanders c.q. Brabanders bij? En als er in Amerika of Rusland grote veranderingen op til zijn, dan bellen we met Brabanders in de USA of Moskou. Wat zij ervan vinden. Soms is het wat geforceerd, ver gezocht. Maar het is nu eenmaal wat het lezerspubliek wil weten: geen-ver-van-mijn-bed-show, maar uitleggen wat er hier om de hoek gebeurt.

Hoe triathlon linken aan Amerikaanse presidenten?

Om diezelfde strategie toe te passen op Trikipedia dus triathlon gerelateerd maken, is al helemaal een huzarenstukje. Toch deden we het bijvoorbeeld toen Donald Trump president van Amerika werd. De voormalig zakenman had immers jaren eerder zijn eigen Tour of Trump etappekoers. Daar deden behalve beroepsrenners ook een aantal vermaarde triatleten aan mee. Een enkeling had inderdaad een geposeerde foto met Trump naast zich.

In die traditie blijvend zouden we vandaag iets met zijn opvolger Joe Biden kunnen doen. Dat het vitale 70-ers zijn, staat buiten kijf. Anders hoef je niet aan zo’n loodzware functie te beginnen. Ik geloof niet dat Trump veel tijd in zijn sportgym doorbrengt, maar voorganger Barack Obama en opvolger Joe Biden mogen zich graag zo fit mogelijk vertonen.

Vreugdehuppeltje

De inauguratie zo dadelijk van de 46e president van de Verenigde Staten van Amerika zal weinig ruimte laten voor humor in het zwaar bewapende Washington. Of Biden zijn vreugdehuppeltje opnieuw kan maken, is zeer de vraag. Dat deed hij wel toen vorig jaar eindelijk meer duidelijkheid kwam over de uitslag van de verkiezingen en hij zijn dankwoord kon uitspreken. Die ietwat onhandige half joggende, half lopende opkomst inspireerde trouwens wel een groepje triatleten.

Ze bedachten een ludiek triathlonspel, waarbij van de deelnemers wordt verwacht dat ze bij het lopen Joe Bidens ongemakkelijke huppeltje nabootsen. De finish is een soort presidentieel podium, daar wordt van de ’triatleten’ verwacht dat ze een inspirerende verklaring over de toekomst van de USA uitspreken.

Het fietsonderdeel heet de Ballot Bicycle Race. Te volbrengen op hometrainers, maar wel moeten de deelnemers een aantal keren (in bijvoorbeeld de staten Nevada en Pennsylvania) afstappen om een setje stembiljetten te tellen. In California hoeft niemand af te stappen, want de verkiezingsuitslag boeit die inwoners weinig.

Trump Tantrum

Het is trouwens een triathlon in omgekeerde volgorde (nou ja, dat komen we in Super League wedstrijden tegenwoordig genoeg tegen), want het laatste onderdeel in het spel heet ‘Trump Tantrum’. Er ligt een grote vijver op een enorm golfterrein. De deelnemers worden geacht de hevig gesticulerende Donald Trump na te doen. Het zwaaien met zijn armen wordt vertaald in de borstcrawl van de triatleten. Deelnemers moeten op dit onderdeel bovendien zodanig over zichzelf op te scheppen dat niemand het nog gelooft. Het zwemonderdeel kan zelfs worden overgeslagen als mensen frauduleus bewijs leven van een medische aandoening.

Het hele verhaal doet denken aan De Speld, het satirische online magazine en dat is het ook. Want The Stanford Occassionaly is de Amerikaanse equivalent van De Speld. Alleen met Amerikaanse humor en die snappen wij ook weer niet altijd. Te ver gezocht.

Tragiek in Le Morne

In ‘gewone’ wedstrijdseizoenen zou het een berichtje in de voetnoot zijn. Maar nu, met zo’n minimaal wedstrijdaanbod, valt de tragische dood van triatleet Jayrajsing Hazareesing ons allemaal op. De 54-jarige sportman uit Mauritius (geboren India) verdronk tijdens de nationale kampioenschappen sprint triathlon in Le Morne Brabant, het zuidwestelijk puntje van het eiland in de Indische Oceaan.

 

Wrang was wel dat de organisatie pas ontdekte dat de ervaren triatleet/trailrunner nooit bij zijn fiets was aangekomen toen de race er al grotendeels op zat. Twee uur lang is de kustwacht op zoek geweest naar de man tot de drenkeling uiteindelijk gevonden werd. De feeststemming van eindelijk weer een wedstrijd sloeg om in een enorme domper. De lokale overheid gaat onderzoeken of de organisatie nalatigheid te verwijten valt.

Reactie federatievoorzitter

Alain St. Louis, voorzitter van de Triathlon Federatie Mauritius was zeer aangedaan door de dood van de triatleet. ,,Dit is de eerste keer sinds de oprichting van de federatie dat we dit meemaken. We werken als federatie en met de organisatoren volledig mee aan het verdere onderzoek.”

Le Morne Brabant (vernoemd naar een VOC-schip wat er ooit op de klippen sloeg) heeft een goede reputatie op het gebied van triathlons. In het verleden maakte de wedstrijd al eens deel uit van de African Cup (Mauritius behoort tot het Afrikaanse continent). Vorig jaar was Shandrani, een andere wedstrijd op Mauritius, de laatste internationale wedstrijd voordat de pandemie de overhand nam.

52 drenkelingen in triathlons deze eeuw

De omstandigheden waaronder Hazareesing kwam te overlijden, maken dat het nieuws veelvuldig gedeeld werd. Helaas komen verdrinkingsgevallen bij triathlons wereldwijd nog te vaak voor. Wikipedia heeft een lijst van 52 triatleten, die verdronken tijdens een wedstrijd. In Amerikaanse wedstrijden zijn het er gemiddeld vijf per jaar. Dat klinkt dramatisch maar afgezet tegen de enorme deelnemersaantallen mag je niet de conclusie trekken dat triathlon/open water zwemmen een riskante sport is. Helaas komt daar bij eerste de beste wedstrijd in 2021 meteen een nieuwe drenkeling bij.

Volcano Triathlon uitgesteld

Een van de eerste afspraken in het seizoen – ook voor veel Nederlandse triatleten – is altijd de Volcano Triathlon op Lanzarote. Sinds 1984 staat deze openingsklassieker in april op de kalender, daarmee is het de oudste triathlon in Spanje. Maar in april op en rond Club La Santa al een triathlon houden, dat is twijfelachtig. De organisatoren hebben besloten de Club La Santa Volcano Triathlon op te schuiven naar 6 november dit jaar. Triatleten die hadden ingeschreven voor de race in 2020, die toen werd afgelast, behouden hun startbewijs voor november.

Het is afwachten wat Ironman Lanzarote doet, de wedstrijd die op 22 mei op de rol staat. De klimatologische omstandigheden van de eilandengroep spreken in hun voordeel: zowel in het voorjaar als ver in november kan er nog in de zee gezwommen worden.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.