Frysman krijgt groen licht: eerste Nederlandse wedstrijd; 043 nog startplaatsen; Alles over het EK triathlon in Kitzbuhel; Kijkcijfers – WTJ 1896

DONDERDAG -Altijd geleerd met het mooiste nieuws te beginnen. Dat is voor ons het definitieve groene licht voor de Frysman, een bij voorbaat al prachtevenement en met een inzage in het deelnemersveld wordt dat alleen maar mooier. Voor zover wij kunnen overzien is het dan de allereerste wedstrijd op Nederlands grondgebied. Officieel of niet, dat maakt nu even geen verschil. We mogen weer de wei in, zouden de koeien zeggen. En dat telt. Hieronder de mededeling, die de organisatie gister deed.

6e edysje Frysman

Op 3 juli 2021 is de 6de edysje van de Frysman. Het heeft flink wat geduld en energie gekost, maar wij zijn er dan klaar voor. Begin juni hebben we na veelvuldig en zorgvuldig overleg met gemeenten, wethouders en burgemeesters groen licht gekregen voor de vergunning, om op 3 juli weer een Frysman te organiseren. De 6e Edysje. Precies een maand om alles te regelen en organiseren. Met een volle bak qua inschrijvingen (we hadden al 250 trappelende deelnemers op de lijst), gaan we er voor dit jaar. Uiteraard met, zoals het nu lijkt, nog een aantal maatregelen (zoals geen publiek op het finishterrein) en onder het voorbehoud dat de versoepelingen van 26 juni doorgaan. Maar wij zijn vol vertrouwen.
We hebben wel een enorm geluk met zulke vastberaden atleten, we hebben nog een dikke 200+ startlijst! Wat is er nog mooier dan als eerste wedstrijd na een lockdown gelijk de Frysman te doen? Wij kunnen ons geen betere primeur wensen! Voor de thuisblijvers zijn we al druk bezig met het organiseren van een zo stabiel mogelijke livestream of semi-livestream! Maar er zal genoeg te zien zijn!
Wil je alvast kijken wie er meedoen? Morgen publiceren we de deelnemerslijst, met heeeel snel daarna een eerste analyse van de kenners van Trikipedia!
De actie van echt dichtbij meemaken? We zoeken nog een paar vrijwilligers om te helpen op de verzorgingsposten en als verkeersregelaar. Aanmelden kan nog via de site.
PS: het parcours ligt er subliem bij; vandaag geen rimpeltje op het IJsselmeer en een prachtig zonnig fiets en loop rondje. ’t weekend worden wel veel verkenners verwacht, te herkennen aan een tijdritfiets. Ga je ook?

Fantastisch dus. En hoewel zonder publiek bij de finish, de atleten worden na zo’n hele uiteraard wel met alle egards binnen gehaald door organisatie en door niet nader te noemen microfonisten…. Uiteraard komen we de komende weken terug op dit bij voorbaat al heldhaftig evenement.

Isaac 043 Triathlon nog enkele startplaatsen

Dat zullen we ook regelmatig doen op een van onze mediapartners namelijk de Isaac 043 Triathlon Maastricht. Dat (uitgestelde) evenement is immers al een week daarna op 10 en 11 juli. Op zaterdag 10 juli vinden er sprint wedstrijden, team relays en Ironkids plaats. Op zondag 11 juli is er voor het eerst een halve triathlon en een Olympische afstand. Zwemmen in de Pietersplas, fietsen 6 rondes en lopen 4 rondes. Publiek kan het langs het parcours wel volgen. Het maximaal aantal inschrijvingen zal echter beperkt zijn, zodat het niet te druk wordt op het parcours. Evengoed meldt de organisatie dat de triathlon nog niet helemaal vol zit, dus wie zich nog wil inschrijven voor een lekker halve of kwart in Limburgs heuvelland, ga snel naar de website van Bearsports, de organisatie. www.bearsports.nl

Preview op EK Kitzbuhel

Dan terug naar de actualiteit. Terwijl waarschijnlijk driekwart Nederland in de ban is van het EK voetbal, kijkt een veel kleinere groep sportliefhebbers uit naar dat andere EK. Het Oostenrijkse ski-oord Kitzbuhel leent zich ook voor veel andere sporten waaronder triathlon. Als Europe en World Cup heeft de Alpen-race al een flinke reputatie opgebouwd. Reeds in 1994 was Kitzbuhel een ETU Cup-race. In 2007 en 2008 een World Cup en tussen 2009 en 2013 zelfs World Triathlon Series (hoogste level). Een eerste EK had Kitzbuhel in 2014, toen gewonnen door Alistair Brownlee. Het was voor Ali toen al zijn vijfde zege in de Oostenrijkse topwedstrijd. Hij is trouwens nog altijd regerend Europees kampioen. Weert 2019 weet u nog? Nicola Spirig won bij de vrouwen in 2014. Drie jaar later kreeg de wintersportplaats opnieuw het EK toegewezen toen met Joao Pereira en Jessica Learmonth als winnaars/titelhouders. Vier jaar later is het opnieuw prijs. Klimmers waren overigens altijd in het voordeel in deze wedstrijd. Jullie herinneren je vast nog wel de foto van een klauterende Rachel Klamer met de Alpen-koeien op het parcours. Dat is verleden tijd, het nieuwe parcours is grotendeels vlak.

Mannenveld met Marco, Jorik en Donald

Wie zijn de grote kanshebbers: de Zwitsers Max Studer en Florian Salvisberg, Spanjaard Antonio Serrat Seoane en de Portugees Joao Silva onder andere. In niet het allersterkste Europees gezelschap kunnen ook Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Donald Hillebregt (terug uit Mexico) aardig kort eindigen. Niet zo heel veel Olympia-gangers komen zo kort voor Tokio nog tegen elkaar uit, dus het wordt sowieso een open EK. Dat maakt het best leuk. Bovendien levert Kitzbuhel een nieuwe Europees kampioen op, iemand die dat nog nooit is geweest. Sterker nog: buiten de Rus Alexander Bryukhankov heeft niemand van de mannen ooit op een EK-podium gestaan. De Rus deed dat in Holten (brons) en Eilat (zilver). En we kennen natuurlijk allemaal de drie meest succesvolle triatleten op het EK? Alistair Brownlee, Javier Gomez en….Rob Barel. Alle drie goed voor vier Europese titels. Het is trouwens een open EK, want Kiwi Hayden Wilde doet ook mee.

Gaat Nicola Spirig voor een 7e Europese titel?

Hoe is het bij de vrouwen gesteld? Een sterker veld sowieso. Nicola Spirig bijvoorbeeld heeft best trek in een zevende (!) Europese titel. De Zwitserse wereldtopper kiest in de aanloop van de Spelen altijd voor een door veel coaches verfoeide voorbereiding. Zo won ze enkele weken voor haar Olympische titel in Londen nog twee halve triathlons! Spirig neemt het op tegen de Duitse Marlene Gomez-Islinger, zeer kansrijk net als haar landgenote Laura Lindemann. Frankrijk schuift Leonie Periault en Audrey Merle  naar voren. En Spirig heeft ook uit eigen land tegenstand in de vorm van Jolanda Annen. Geen Nederlandse vrouwen, zoals we tijdje terug al aankondigden. Rachel en Maya klinkt logisch dat zij zich sparen voor Tokio. Als daar dan Nicola Spirig weer maar niet toeslaat…. Beth Potter verdedigt haar Europese titel niet.

De Fransman Paul Georgenthum is nu nog Europees juniorenkampioen en komt nu uit bij de beloftes, waar hij favoriet is. De Portugees Ricardo Batista en de Duitser Tim Hellwig zijn z’n voornaamste uitdagers. Nederland gaat van start met Youri Keulen en Niek Heldoorn. Bij de beloftes is de Duitse Lisa Tertsch (Holten winnares 2019) de titelverdedigster. De Zwitserse Nora Gmur en de Oostenrijkse Magdalena Fruh favoriet. Met een beetje mazzel zit er een top tien klassering voor Nederland in. Quinty Schoens, Rani Skrabanja zijn daartoe in staat. Silke de Wolde debuteert bij de beloftes.

Barbara de Koning topfavoriete

Een voorspelling bij de junioren is altijd lastig te maken. Steeds weer duiken nieuwe talenten op. Voor Nederland keren Jesse Cuijpers (28e), Niels van Lanen (37e) en Gjalt Panjer (45e) terug op het Europese platform. Tussen haakjes staat hun klassering bij het vorige EK in Weert 2019. Mitch Kolkman debuteert en gezien zijn sterk optreden in Caorle – samen met Gjalt dik in de top tien – kan er best een verrassing uitrollen. Zeer interessant wordt natuurlijk of Barbara de Koning de lijn doortrekt van haar oersterke seizoen. Zij is de topfavoriete voor de juniorentitel en ziet bij de startlijn landgenotes Aniek Mars, Robin Dreyling en haar zusje Sonja de Koning staan.

Kijkcijfers

Morgen/vrijdag begint het allemaal met de halve finales. Zaterdag de B-finales en finales en zondag is het tijd voor de Mixed Relay voor junioren en elite, waar Nederland in beide gevallen aan mee doet. Het is allemaal live te volgen via Triathlon Live. Ook de Duitse en Oostenrijkse televisie brengen (semi-)live beelden. Over televisie gesproken. Het programma Sportlab Sedoc met Jetze Plat is goed bekeken en gewaardeerd. Na ook de online-volgers erbij te hebben opgeteld kwam het Buro Kijkcijferonderzoek op 356.000 kijkers. Dat is zeer behoorlijk te noemen. Het werd uitgezonden op vrijdagavond en dat spreekt vast in het voordeel van de programmamakers. Want als je naar de cijfers van Breaking Business kijkt met vier keer triathlon Challenge als hoofditem, dan merk je dat RTL7 lastiger gevonden wordt en zeker op de tijdstippen waarop het programma staat. Dat was op doordeweekse dagen overdag en een keer op zondag tegenover veel andere sporten. De uitzendingen trokken gemiddeld zo’n 4000 kijkers.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.