Drie kaarsjes; Remember Etten-Leur; Hell of The West voor McKenna en Salthouse; Fast Tom – WTJ 1741

MAANDAG – Drie kaarsjes blazen we uit. Na twee grootse jaren, was ons derde levensjaar niet per se het meest boeiende. Alles voor het grotere doel zullen we maar denken: een wereld waarin het virus de kop is ingedrukt. Graag waren we zondag weer in de bossen van Etten-Leur geweest voor de crossduathlon van Huub Maas, Wim van Haperen en al die andere actieve vrijwilligers, die atleten maar wat graag weer een wedstrijd voorschotelen.

Crossduathlon Etten-Leur hangt van mooie verhalen aan elkaar

De crossduathlon heeft een mooie traditie. Met winnaars als Rob Barel, Huub Maas, Benny Vansteelant, Seppe Odeyn, Geert Laureyssen, Wouter Wuilmus en – helemaal in het begin – Marc Herremans en Gijs Klerkx. Met heel vaak Riikka Vreeswijk-Kelja, Ruth van der Meijden en Femke van Kessel als winnaressen. Met grootse gevechten in de modder en door de koeienstal van boer Verschuren. Met sneeuw, hagel, regen en zon. Met Brian Bulgac die op een veldritfiets won, met Benny Vansteelant lopend op 1 schoen, met vele Holland-Belgie-duels en met Maya Kingma dus, die debuteerde met de nationale juniorentitel. Een wedstrijd die de voorbije week in de vele interviews met Maya opnieuw werd aangehaald. Dat alles gebeurt allemaal in Etten-Leur, sportstadje bij uitstek. Want Etten-Leur heeft ook een prachtige herfstmarathon en wat te denken van de profronde, waar twee jaar terug nog de top vijf uit de Tour de France mee deed. Wat zou het mooi zijn als al die grootse evenementen, gedragen door een mooi legertje vrijwilligers, weer terugkeerde op de kalender 2021/2022.

Dertig jaar Hell of The West

Voor echte wedstrijden moeten we nog steeds naar Down Under. Nieuw-Zeeland en Australia, daar kan net iets meer dan bij ons in het – qua corona te verdeelde – Europa. Afgelopen weekend was het raak in The Hell of The West in Goondiwindi. Ook dit is een klassieker, want de race was al aan haar 30e editie toe. In 1989 was het Nick Croft, die nog een jaartje voor de Nederlandse Adia Keser-formatie uitkwam, die de eerste Hell of The West won. Op zaterdag Super Saturday met hardloopwedstrijden en mini-triathlons en op zondag de traditionele halve afstand.

De naam ontleent de race net als de Hel van Kasterlee aan het zware karakter van het parcours in en om Goondiwindi, Queensland. Nederlanders stonden in de lange historie drie keer op het podium. Tanya de Boer debuteerde op de halve afstand in 2o03 met een derde plaats achter Kate Major en de Deense Lisbeth Kristensen (oud-Almere winnares). In 2019 finishte Els Visser als tweede en Emily Donker als derde. De parcoursrecords zijn sinds 2020 in handen van Simon Hearn en Kelly Morris.

McKenna neemt Hell-titel van Hearn over

337 atleten gingen in de editie 2021 van start. Van het rijtje favorieten ontbrak Tim van Berkel op het appel. Andere grote namen uit de Australische triathlons waren er wel bij. Steve McKenna verliet de McIntyre River als snelste met in zijn kielzog de andere kanshebbers Simon Hearn (titelverdediger) en Timothy Reed. Het trio bepaalde de wedstrijd met op enige afstand ook Kieran Storch nog kansrijk voor het podium. De halve marathon besliste McKenna – twee jaar terug winnaar van Challenge Korea – nipt in zijn voordeel. Tim Reed, Hell-winnaar in 2017, moest het dit keer niet van zijn loopvermogen hebben en moest behalve McKenna ook Hearn laten gaan. Simon Hearn was taaier dan verwacht, pas in de laatste drie kilometer liep McKenna weg bij z’n laatste tegenstander. Voor Reed restte een derde plaats met Storch als vierde en Jarrod Harvey op grote afstand als nummer vijf. Matt van der Meulen was op een 65e plaats ‘beste expat van Nederlandse origine’.

Salthouse regeert op de halves

Gerekend was ook op een soortgelijk duel bij de vrouwen, maar Ellis Salthouse liet er van meet af aan geen gras over groeien. Ze liet de Nieuw-Zeelandse Amelia Watkinson (en feitelijk enige niet-Australische tussen 336 Ozzies aan de start) in het water al twee minuten achter zich, consolideerde op de fiets en vergrootte haar voorsprong bij het lopen tot bijna vijf minuten. Brons ging naar Kylie Simpson. Maar zij moest al wel 17 minuten achterstand incasseren op Salthouse, die zevende overall finishte. Dat Salthouse won kwam niet helemaal als verrassing. In de vier jaar dat ze uitkomt op langere afstanden won ze zeven Ironmans 70.3 en drie Challenge-races.

Pidcock doet aanval op Europees record 5 km.

Zondag werden ook de recordboeken uit de atletiek er maar eens bijgehaald, omdat Tom Pidcock, nummer vier van het laatste WK veldrijden in Oostende, even een ommetje van vijf kilometer maakte. Toen hij daar na 13.25 minuten mee klaar was en social media deelgenoot maakte van het ‘uitloopje’ in Leeds na het veldrijden, was de sportwereld in rep en roer.

De trainingsapp gaf een onwaarschijnlijk snelle tijd aan: slechts zeven seconden langzamer dan het Europese wegrecord. Toms plan was onder het kwartier te blijven. Hij was zelf ook verbaasd: ,,Blijkbaar is dit erg snel. Ik ga het ter bevestiging over een paar dagen nog eens proberen. Misschien moet ik het maar eens in de atletiek proberen.” Strava is inmiddels op de hoogte van de toptijd van Pidcock. Zijn Belgische trainer Kurt Bogaerts kijkt er niet zo van op. ,,Zijn aanleg voor hardlopen bleek al bij tests in het laboratorium van Salzburg. Tom denkt zelfs dat hij nog sneller kan. Na het WK had hij een aantal dagen vrij af en dus is hij gaan hardlopen.” Overigens is het hier in West-Brabant ook voorgekomen dat Mathieu van der Poel een enkel stratenloopje meepikte op een doordeweeks avond en vervolgens iedere atleet zijn hielen liet zien. Aan loopvermogen bij veldrijders geen gebrek, dat zal Sanne van Paassen beamen. Later deze week wil Tom,  de cyclo-crosser nog eens dezelfde afstand rennen en dan met wat meer getuigen….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.