Zoe van Dijk wederom derde, nu in Sarasota; De tien van Stijn; Jan is zee met SAP; Jetze – WTJ 1778

MAANDAG – Trainingsbeesten vinden het niet erg om zo lang uit competitie te zijn, maar een beetje wedstrijdritme aanhouden is toch ook wel lekker. Wereldwijd is er wekelijks wel een plek waar het virus zich koest houdt, er dus meer kan en ook wedstrijden gehouden worden. In grote sporten als voetbal, wielrennen en Formule1 waren er al snel weer mogelijkheden, de sporten daaronder moesten langer wachten en ook geldt voor triathlon dat het naast topsport ook een echte breedtesport is. Er was (in de beginjaren) niks mooier dan gelijktijdig met Axel Koenders, Gregor Stam of Rob Barel in het water klaar te liggen voor de start. Althans zo ervaarde ik dat een paar keer.

Gelukkig blijven Nederlanders ook in coronatijd reislustige types. Of ze zijn al enige tijd neergestreken in landen waar juist weer wat meer mogelijk is. Als we de wereldkaart erbij nemen zien we dat Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland), Arabië (UAE, Bahrain) en sommige staten in de USA (Florida bijvoorbeeld) in een rustige fase van de het virus zitten en derhalve sportevenementen mogelijk maken.

Zoe van Dijk verzamelt brons in de USA

Drie mooie wedstrijden konden we jullie presenteren de afgelopen dagen, de vierde komt ook uit de Verenigde Staten en is feitelijk de tweede triathlon van Zoe van Dijk. Opnieuw bevestigde de Apeldoornse haar prima vorm met een derde plaats. De sprint afstand in Sarasota-Bradenton werd gewonnen door de Amerikaanse Jenna Horner in 1.01.37, tweede was Kemper Reback (zou zij door haar ouders vernoemd zijn naar toptriatleten Hunter Kemper en Laura Reback?) in 1.01.58 en derde dus Zoe in 1.02.03. Met de negende zwemtijd, de tweede fiets- en looptijd maakte Zoe ongetwijfeld weer indruk op haar coaches, teachters van de NCAA. Bovendien was ze de snelste van de Second Division NCAA, dus een blije triatlete en dito vader Ralph, die ons steeds op de hoogte houdt van haar wedstrijden.

Top drie bij de junioren-jongens: Adoh Doherty in 54.13, anderhalve minuut later Cole Ridenour en derde Weston Hart. Bekendere namen in het elite-veld: winst voor Kevin McDowell, Canadees Matthew Sharpe tweede en Austin Hindman derde. Bij de vrouwen klopte Gina Sereno enigszins verrassend de Francaise Sandra Dodet en derde kwam Esla Hannesdottir uit Ijsland over de finish. Alledrie zijn ze trouwens regelmatig in het World Cup-circuit te vinden.

10.000 meter pijn lijden voor Stijn rendert wel

We hadden die rappe tien kilometer van Stijn Jansen nog voor jullie in petto. Met morele steun van Niels te Pas, Quinten Stern, Ronnie Weustink en Gert Tijhuis zette Stijn er stevig de pas in. De eerste vijf kilometer gingen in 15.04 en daarna wist hij ook in de tweede helft dat straffe tempo vast te houden. Eindtijd: 30.25. Dat is een progressie van bijna twee minuten (het was 32.19) in vijf maanden. Ja, het deed pijn in al zijn spieren, ja het was een half uur afzien, maar het resultaat was er naar.

En dat Stijn op de een of andere manier altijd zowel positieve als (enkele) negatieve reacties op zijn prestaties krijgt, weten we al sinds ene W.C. Pot zich op Twitter begaf. Ook nu weer was de auto waar Stijn achter de liep kennelijk in het voordeel van de atleet. Alsof je niet met twee benen zelf zo hard moet blijven gaan… Stayeren is profijtelijk op de fiets en Eliud Kipchoge zal er heus wel iets aan gehad hebben toen hij – omringd door hazen – onder de 2 uur bleef op zijn marathon, maar dappere Stijn? Kom, kom criticasters: probeer het zelf en roep dan nog eens!

Gelukkig zijn er ook nog mensen als Lars Vreugdenhil. Koud terug uit Dubai of hij stuurt Stijn het volgende bericht: Super prestatie ouwe reus! Trots op je. Hard work pays off!! Klasse.

Samenwerking Jan Frodeno en SAP data-analyse

Dat Jan Frodeno’s prestaties in het bedrijfsleven niet onopgemerkt blijven, is logisch. Vandaag tekende Jan een overeenkomst met SAP Business Technology Platform. Meer nog voor het verder renderen van data volgens de nieuwste technologie dan per se een financieel verhaal trouwens. SAP verzamelt voortaan alle data en analyses, die Jan helpen bij zijn trainingen, wedstrijden en algehele optreden. ,,Veel atleten gebruiken fitness trackers, sportwatches en mobieltjes in hun trainingen en competitie. Voor mij als profatleet is het belangrijk zo veel mogelijk data de verzamelen en zo mogelijk alles volgens de laatste technische snufjes. Niet het verzamelen, maar het profijt halen uit die data, daar draait het om. Het gaat in triathlon allemaal om efficiency en pieken op de wedstrijddag. Ik ken geen betere data-analisten dan bij SAP.”

Tot slot twee vrolijk makende foto’s van paratriatleten. Eerst een Amerikaans koppel dat zich afgelopen weekend kwalificeerde voor de Paralympics in Tokyo en daaronder de ietwat merkwaardige voorbereiding van Jetze Plat op diezelfde Spelen! Een oerHollands plaatje, dachten wij zo. Tot morgen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.