Drie keer Europees goud voor paratriatleten Jetze, Maurits en Sanne; zilver Geert, Margret, Nico; WC Arzachena: Quinty 26e – WTJ 2326

ZATERDAG – Hoe de Europese supersprint kampioenschappen in Olsztyn voor de Nederlandse atleten bij de elites/U23/junioren vandaag ook verder aflopen, de titelstrijd kan voor TeamNL al niet meer stuk. Verantwoordelijk voor maar liefst drie Europese titels en zes medailles is het altijd sterke paratriathlonteam.

Vandaag kwamen de titels terecht bij Jetze Plat, die in de Poolse stad zijn zesde Europese titel boekte. Hij liet zijn eeuwige rivaal en trainingsmaat Geert Schipper anderhalve minuut achter zich. Het verschil was misschien wel kleiner dan voorgaande jaren. Zowel Jetze als Geert waren weer even weg gebleven uit de paratriathlons. Vandaag pakten ze de draad weer op en rouleerden weer als vanouds. Geert duelleerde met de Oostenrijker Florian Grungraber, maar wilde nu niet net als in Tokyo verder van Jetze vandaan finishen. Goud en zilver en een zevende plaats voor Brendan Bisschof op een totaal van acht deelnemers.

Zilver was er voor Marget IJdema op twee minuten van de Francaise Mona Franis. Ook voor Margret weer eerherstel na de Spelen van Tokyo dus. Een jaar geleden was het voor de Noordhollandse nog Europees brons. Goud ging naar Maurits Morsink bij de PTS2, zijn tweede Europese titel na Tartu 2018. Zo’n 1.20 minuten later volgde de Fransman Jules Ribstein, toch ook veelvuldig kampioen. In de PTS3 was er voor de derde keer op rij zilver voor Nico van der Burgt. De Spanjaard Daniel Molina blijft daarin een lastig te omzeilen tegenstander. Mooi was het debuut van Sanne Koopman in de PTS3. Hoewel deze categorie dit keer slechts 1 deelneemster kende, was de tijd van Sanne bijvoorbeeld ook beter dan iedereen in de PTS2. En het is altijd lekker om meteen met een gouden plak naar huis te komen. Tenslotte de PTVI, waarin Sander Koomen samen met guide Daaf Plomp uitkwam. Het duo zit in de op de PTWC na sterkst bezette groep en finishte als twaalfde.

De junioren hebben hun B-finales al achter de rug. Hidde Mollee revancheerde zich aardig met een vierde plaats in die B-finales in Olsztyn, Merel Veltman finishte als 19e.

World Cup Arzachena voor Sandra Dodet

In Arzachena won de Francaise Sandra Dodet eerder vandaag de World Cup. Ze bleef de Zwitserse Julie Derron vier seconden en de Braziliaanse Luisa Baptista vijf seconden voor. Daarna volgde Jeanne Lehair, niet langer voor Frankrijk uitkomend en dus met TRI op haar outfit. Miriam Casillas Garcia scoorde een mooie vijfde plaats en de beste Italiaanse was Verena Steinhauser op positie zes. Claire Michel haalde net de top tien: negende, landgenote Jolien Vermeylen kwam als 18e over de streep. De sprint afstand bracht Quinty Schoens nog geen groot succes. De enige Nederlandse deelnemer in de Italiaanse race schopte het tot een 26e plaats op bijna drie minuten van de winnares.

Almere kwart afstand

In Almere is het voorprogramma van de Eredivisie Teamtriathlon achter de rug. De standaard afstand werd gewonnen door Thomas Hounjet uit Ede in 2.01.18. Anderhalve minuut later volgde Bredanaar Bryan van Rutten, snelste zwemmer van de dag en na het fietsen nog steeds voorop. Brons ging naar Remco Verboekend uit Alphen aan den Rijn. Hij lag ruim 2,5 minuut achter op de winnaar. Jacques Tuijp, Leon Koch en de Duitser Andreas Erdrich – tevens snelste master  – maakten de top zes compleet. De als elfde gefinishte Guus Reurink had met 33.56 minuten de snelste looptijd.

De Almeerse Viki Stelma-Boviatsis was de snelste vrouw in 2.24.07 uur. Tweede was de Duitse Jana Lehmann en derde Eileen Kee uit Amsterdam. De sprint afstand ging naar Wilbert Grooters van De Dolfijn en Marliz Altena uit Den Haag. Zilver en brons gingen bij de mannen naar Wout Hendriks en Guillermo Nino Sanchez. Bij de vrouwen waren de runners-up Ayla Stobbe en Germijn Heijnen. In totaal deden 192 atleten mee op de standaard en 97 op de sprint. Redelijk weer vandaag, maar waaien deed het wel. Maar dat is voor de Flevopolder natuurlijk geen nieuws.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.