Preview op de Paralympics met Jetze, Geert en Margret; Geen NK halve triathlon Nieuwkoop dit jaar; Uit het startveld van Veenendaal – WTJ 1984

VRIJDAG – Een laatste preview betreft natuurlijk de Paralympics, feitelijk het hoogte niveau van sporten. Morgenavond/zaterdagavond laat staat de triathlon op het programma en begint de goudjacht voor Jetze Plat. Maar ook voor Geert Schipper en Margret Ijdema hopen we dat ze met medailles naar huis gaan komen. Opmerkelijk is trouwens dat Jetze nog altijd de jongste van het startveld in de

De Paralympische Spelen in Tokio zijn begonnen! Jetze Plat, Geert Schipper en Margret IJdema komen in de nacht van zaterdag op zondag in actie op de triathlon. Nachtbrakers kunnen hen die nacht volgen via een livestream van de NOS.

Jetze: niet zomaar goud

Vlaggendrager Jetze Plat gaat in Tokio op jacht naar maar liefst drie medailles. Hij start namelijk niet alleen in de triathlon, maar komt ook uit in het handbiken (de tijdrit en de wegwedstrijd). “Alledrie de onderdelen zijn even belangrijk”, vertelde Plat kort voor vertrek naar Tokio.

Plat is al sinds het WK in 2015 in Chicago, waar hij twee keer lek reed, onverslaanbaar in de triathlon. ,,Maar ik ga er niet vanuit dat ik zomaar even goud ga winnen. Ik ben ook nog steeds oprecht zenuwachtig voor belangrijke wedstrijden. Er kan ook zoveel gebeuren: materiaalpech of een stuurfoutje. En als ik een mindere dag heb, en de concurrentie heeft een heel goede dag, dan kan het ineens heel dicht op elkaar zitten.”

De triathlon in Tokio staat op zondag 29 augustus (starttijd 23.30 uur op zaterdag in Nederland) op het programma, gevolgd door de tijdrit op dinsdag 31 augustus en de wegwedstrijd op 1 september. Het zijn drie medaille-events in vier dagen voor Plat die op alle onderdelen de regerend wereldkampioen is. “Alle wedstrijden vinden kort na elkaar plaats, dus er is weinig tijd voor herstel. Na de triathlon verhuis ik ook nog eens van Tokio naar Fuji, de locatie van de wielrennen. Ik denk dan ook dat het in de tijdrit het spannendst gaat worden.”

Geert: zilver het hoogst haalbare

De huidige paralympisch kampioen, bereidde zich de afgelopen weken samen met Geert Schipper en Margret IJdema in Sittard voor op Tokio. Schipper is in de rolstoelcategorie de grootste concurrent van Plat. De afgelopen jaren domineerden zij de internationale wedstrijden.

,,Ik kan wel zeggen dat ik voor goud ga, maar Jetze steekt er gewoon bovenuit”, vertelt Schipper die in Rio achter Plat de zilveren medaille won. ,,Ik wil dat niet alleen ik, maar iedereen het maximale uit zijn race kan halen, zonder materiaalpech of valpartijen. Dus als ik realistisch ben, verwacht ik dat in Tokio zilver het hoogst haalbare is. Ik voel me in ieder geval prima, heb heel veel energie en in de klimaatkamer hebben we kunnen wennen aan het leveren van inspanningen bij hoge temperaturen. Ik heb er zin in.”

Margret: podium is het doel

Margret IJdema maakt in Tokio haar debuut op de Paralympische Spelen. In 2017 deed ze mee aan haar eerste internationale wedstrijd, in Tokio hoopt ze op een podiumplek. Haar voorbereiding verliep niet helemaal optimaal. In mei van dit jaar testte ze voor de World Paratriathlon Series-race in Yokohama positief op corona. ,,Dat was best wel een klap, maar inmiddels ben ik helemaal hersteld. Alleen als ik heel diep ga, kom ik soms wat adem tekort.”

Ze benadrukt echter dat ze het niet als een excuus wil aanvoeren. ,,Absoluut niet. Het is wat het is en ik ga gewoon knallen. Mijn doel is het podium. Begin 2020, net toen de coronacrisis uitbrak, stond ik al eens op het podium van een PTS-race in Australië en omdat ik nog maar zo kort aan triathlon doe, heb ik de coronaperiode aangegrepen om heel hard te trainen en mezelf te verbeteren. Niets is onmogelijk. Ik ben een koukleum en verwacht weinig last te hebben van de hitte. Ik ben er klaar voor!”

Onder de officials op de Paralympics geen Nederlanders, hoewel? Dora Rozsa is geboren Hongaarse, maar woont al geruime tijd in Nederland.

Geen NK halve triathlon Nieuwkoop dit jaar

Hoewel de kalender al weer lekker gevuld raakt met wedstrijden, zijn er geen garanties dat alles zonder meer weer doorgaat. Vanavond werden we geconfronteerd met het spijtige bericht dat Stichting Triathlon Nieuwkoop het niet voor elkaar krijgt om haar reeds naar 19 september uitgestelde wedstrijd te organiseren. Hieronder het bericht van de organisatie. Extra zuur voor jongens als Menno Koolhaas en waarschijnlijk ook Jorik van Egdom, die graag de unieke trilogie van drie titels (sprint, standaard en halve) in 1 seizoen had willen realiseren.

 

,,Tot onze spijt moeten wij jullie melden dat wij genoodzaakt zijn om voor het tweede achtereenvolgende jaar de Vink + Veenman Triathlon Nieuwkoop te moeten annuleren. Ongetwijfeld gingen jullie er – net als wij – vanuit dat het in 2021 weer meer mogelijk zou zijn. Helaas is de realiteit anders: door meerdere, Corona gerelateerde, organisatorische problemen kunnen wij onze wedstrijd op 19 september niet organiseren. Wij gaan er alles aan doen om volgend jaar, op 12 juni 2022, een mooi evenement neer te zetten. Wat we vooral hopen is iedereen volgend jaar weer te mogen verwelkomen in Nieuwkoop.”

 

Ervaring gaat spreken in Veenendaal

Over het startveld van Veenendaal – zaterdag – konden we gisteren nog niet veel melden. Afgezet tegen de jaren van het NK is het niet per se een topveld, maar het biedt toch weer ruim 800 atleten een mooi dagje sportplezier, dankzij de 200 vrijwilligers. Wie kwamen we op de lange lijsten met namen zoal tegen? Chris Brands, Dirk Wijnalda, Rutger op den Cries, Hen Galenkamp, Geert Lantink, Dirk-Jan de Jong en de Duitser Klaus Schluter. Simone en Jeannette Lankhuijzen, Gerda Sollie, Roos Tji. In het scholierenkampioenschap Julian Ariesen. Op de kwart  Lucas Goene, Copen de Wit, Michel Elshof. Carlien Harms en een triatleet, die zich heel lang terugtrok en het nu weer eens gaat proberen. Wie dat is, lezen jullie morgenavond.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.