Annemieke Rademaker wint Extreme Holland Tri; virtuele Brouwersdam tussenstand; Sankt Polten – WTJ 1871

ZONDAG – Het was nog niet extreem warm op zaterdag, de dag van de derde Extreme Holland Triathlon, maar een omslagpunt in de Nederlandse temperaturen was het wel. Gunstig in elk geval voor de deelnemers aan deze uithoudingsproef van Mik Borsten in Amersfoort en omgeving.

Hoewel deelname aan het evenement gratis is, deelnemers vooral self-supported de 3,8 km. zwemmen, 180 km. fietsen en marathon lopen, trekt het nooit drommen met triatleten. Voor Mik zelf is het een statement richting de almaar oplopende inschrijfkosten van veel triatlons en ergens heeft hij daar wel een punt. Maar ja, het is vraag en aanbod. Een enkele triatleet piept wel eens als hij weer 400 dollar neer moet tellen voor een Ironman, maar uiteindelijk wil hij/zij toch.

Annemieke Rademaker snelste van allemaal op Extreme Holland Triathlon

Hoe het ook zij, vijf triatleten begonnen aan de weg-versie van de Extreme Holland Triathlon, twee wilden de afstanden in de cross-versie (dus met de mountainbike) afleggen. Wie voor een snelle tijd gaat, komt bedrogen uit. Daar lenen de parcoursen zich niet voor. In de avonduren was Annemieke Rademaker de eerste die zich onder de klok van haar eigen station Amersfoort meldde. De voormalig Hawaii-deelneemster was toen 11.32 uur bezig geweest, voorwaar niet slecht. In het zwembad 1.07 uur, op de fiets 5.41 uur en de marathon in 4.21 uur. Christel Muis deed ook mee. De Vlaardingse legde de afstanden in 12.50 uur af, het verschil zat hem vooral in zwemmen en lopen.

Alleen estafetteteam finisht op Extreme crosstriathlon

Bij de mannen kwam Rob Froonhof als eerste bij de stationsklok: 12.46 uur. Ramon van der Wilde was bij partner Christel Muis gebleven en klokte dus eveneens 12.50 uur. Chris Snelleman stapte uit. Uitstappen deden ook de twee triatleten aan de mountainbikeversie. Wie de nettotijd van het fietsen bekijkt, snapt waarom. Mik Borsten deed 1.21 uur over het zwemmen, tegenstander Henk Christen 1.27 uur. Vervolgens zaten ze uren en uren op de ATB: Mik 9.48 uur en Henk zelfs 11.45 uur. Dan nog eens een marathon erachter aan was op deze warme zaterdag te veel van het goede. De enige finishers was een trio-team. Martin Smit zwom 1.27 uur, Dirk Balhoofd 9.15 uur en Daniel Dolk 4.28 uur. Totaal voor het A-team 15.25 uur. Om half tien ’s avonds waren ze klaar.

Bastian Zoon en Mike Koopman aan kop in tussenstand GO-triathlon Brouwersdam

De GO-triathlon Brouwersdam iseen succes, zoveel is zeker. En dan komt er in het najaar nog een echte versie. We kregen de ‘virtuele tussenstand’, altijd leuk om dat iets van over te nemen. De halve afstand leverde een voorlopig snelste tijd voor Bastian Zoon, vooral dankzij sterk lopen. Perry Laukens en Joris Tolenaar zijn op dit moment de nummers twee en drie. Bij de vrouwen bestaat de top drie uit Dominique van Dijk, Elana Meijer en Josette Voskuijlen. Zo’n twintig triatleten gaven hun Strava-gegevens door aan de organisatie.

Mike Koopman, Cornelis Bakker en Mick in den Bosch waren de snelste drie op de kwart op de eerste dag. Liselore van Nunen scoorde zelfs overall de derde tijd. Eva van Hoek en Liset de Groot waren de tweede en derde snelsten in een veld van zo’n 60 geregistreerde triatleten. Nogmaals, een echte uitslag is het niet. Maar om je tijden terug te zien in een lijstje is altijd leuk.

Challenge Sankt Polten voor Funk

Dan is de zondag ook al begonnen met een goed gevuld wedstrijdprogramma. Je moet als triatleet ook wel een ochtendmens willen zijn, want of het nou een hele of een halve wedstrijd is, ze beginnen vaak in alle vroegte. Sankt Polten Challenge bijvoorbeeld al om 6.30 uur. De finale is daar dus al achter de rug met als winnaar Frederic Funk uit Duitsland. Zijn landgenoot Jan Stratmann (paar jaar terug nog uitkomend in onze Teamcompetitie en winnaar halve Klazienaveen) werd tweede en Maurice Clavel derde. Funk sloeg zijn slag tijdens het fietsen en had weinig moeite om die voorsprong op de halve marathon te behouden. Na de ‘German Triple’ Funk-Stratmann-Clavel, was het de Spanjaard Pablo Dapena Gonzales, die topfavoriet Thomas Steger in de strijd om de vierde plaats achter zich liet. Ruedi Wild maakte de top zes compleet. Sebastian Kienle viel ietwat tegen met een negende plaats. Tristan Olij was op de 24e plaats beste Nederlander.

De laatste Hawaii-winnares Anne Haug was nu ook de snelste bij de vrouwen, maar ze moest tot het uiterste gaan om de Zwitserse Immogen Simmonds van zich af te schudden. Het verschil na een halve triathlon slechts 14 seconden. Derde was Maja Stage Nielsen. Beste Nederlandse werd Leanne Fanoy op een prima achtste plaats.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.