Preview op de races in het weekend: Cagliari, Yasmine Hammamet, Olsztyn en vier NL-races – WTJ 2878

VRIJDAG – Was het vorig weekend relatief rustig rondom World Triathlon, met de Pinksterdagen barst het weer los met de derde wedstrijd in de World Triathlon Championship Series, tevens de eerste in Europa. Wel nog in zuidelijke oorden: Cagliari op het Italiaanse eiland Sardinië.

Vorig jaar al een WTCS en nu dus weer. TeamNL heeft ten opzichte van Yokohama een atleet extra: Barbara de Koning komt het kwartet Maya Kingma. Rachel Klamer, Rani Škrabanja en Richard Murray versterken. Richard opnieuw enige man, we zijn benieuwd hoe straks de eerste internationale Mixed Relay-teamsamenstelling eruit zal gaan zien.

Trekt Maya de lijn door?

The Road to Paris is in elk geval geweldig ingezet door Maya Kingma. Haar zesde plaats in Japan betekent dat de Deventerse triatlete al voldoet aan de NOC*NSF-eis voor de Olympische Spelen. In de aanloop naar de tweede internationale confrontatie voelt ze zich prima: ,,Ik ben fit, nog niet in supervorm, maar ik heb zin om lekker te racen. Het parkoers in Cagliari is vlak en snel, dus het is afwachten hoe de wedstrijd verloopt. We gaan het zien.”

Barbara

Vorig jaar was ze op hetzelfde parcours negende. Voor de 20-jarige Barbara de Koning wordt de triathlon in Cagliari haar eerste WTCS-race van het jaar. Haar seizoensstart was in ieder geval voortvarend. Bijna twee weken geleden won ze de Africa Cup-race M’Diq in Marokko en daarvoor was ze ook al de sterkste in Zuid-Afrika en Namibië. De Koning kijkt uit naar de race op zaterdag. ,,Ik heb er heel veel zin in. Het is altijd mooi om tegen de beste atletes van de wereld te kunnen racen. Ik ben er klaar voor.”

Rachel Klamer en Rani Škrabanja kenden beiden een lastige wedstrijd twee weken geleden in Yokohama, maar gaan op Sardinië voor een beter resultaat. Klamer, de nummer vier van Tokio, tobt met een hamstringblessure waardoor ze niet optimaal kan trainen en racen. ,,Zaterdag deed ik spontaan mee aan een 5km race en hoewel ik bang was dat mijn hamstring af zou scheuren in de sprint, liep ik harder dan ik de afgelopen maanden gedaan heb. De les die ik daar geleerd heb, is dat ik mijn lichaam maar gewoon moet vertrouwen.”

Doel is Parijs halen

Ondanks de restricties die de blessure tijdens het looponderdeel met zich meebrengt, hoopt Klamer zich dit seizoen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Hetzelfde doel heeft haar man Richard Murray die voor Zuid-Afrika als vierde eindigde op de Spelen van Rio de Janeiro, maar sinds 2022 voor Nederland uitkomt. Murray moet wel eerst nog voor het inburgeringsexamen slagen, voordat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt. ,,Ik moet nog wel wat studeren, maar het plan is om ergens deze zomer examen te doen.”

‘Cagliari hopelijk beter’

Murray begon zijn seizoen goed door als veertiende te eindigen in de openingsrace in Abu Dhabi. In Yokohama kreeg hij een klap op zijn neus tijdens het zwemmen waardoor hij duizelig in de achterhoede uit het water kwam. ,,Rachel en ik hadden allebei geen goed zwemonderdeel, dus hopelijk gaat dat in Cagliari beter.”

Voor de overwinning strijden uiteraard weer heel veel toppers. De winnaar van de eerste twee wedstrijden – Alex Yee (winnaar Cagliari 2022) en Hayden Wilde – komen tegen elkaar uit. De leider in het klassement Vasco Vilaca is er bij en de huidige wereldkampioen Leo Bergere. De Noren Kristian Blummenfelt en Gustav Iden zijn gretig en Jonathan Brownlee (nummer twee vorig jaar) is terug van weg geweest. Manoel Messias werd vorig jaar hier derde. De Belgen sturen Jelle Geens en Marten van Riel en ga zo maar door.

Beth Potter keert terug

Bij de vrouwen heeft Taylor Spivey startnummer 1 met de Mexicaanse sensatie van Yokohama Rosa Maria Tapia Vidal op nummer twee. Beth Potter – Abu Dhabi-winnares – is echter ook weer terug. Verder Summer Rappaport en zeker ook Georgia Taylor-Brown, die vorig jaar Cagliari won. Emma Lombardi was toen haar runner-up en is er ook nu weer bij. Maya draagt nummer 9, Rachel nummer 32, Barbara nummer 45 en Rani nummer 48. En goed nieuws voor Gwen Jorgensen, nu staat ze wel op de startlijst. Startnummer 53….het hoogste nummer. Voor België zijn Claire Michel en Valerie Barthelemy van de partij.

Mijn zoon Olivier moest trouwens erg lachen om de naam van de Technical Delegate: het is de Noor Dag Oliver….

De vrouwenrace in Cagliari begint zaterdag om 11.00 uur. De mannen starten om 15.15 uur.

Barbara dus niet langer in Afrika, maar triatleten zoals Donald Hillebregt, Olaf Jan Bosscher, Hugo Jan Bosscher en Romy Spoelder zijn juist weer wel afgereisd naar het continent. Zij doen zondag mee aan de Africa Tri Cup in het Tunesische Yasmine Hammamet.

Olsztyn

Een Europe Triathlon Cup-race is er ook. In het Poolse Olsztyn wordt ook al weer heel wat jaartjes een internationale race gehouden. Bij de elite zijn we goed vertegenwoordigd met Jorik van Egdom, Mitch Kolkman, Victor Goene, Niels van Lanen, Gjalt Panjer en Dorian Horsten (de laatste min of meer voor eigen publiek). Robin Dreyling is echter de enige Nederlandse triatlete in het vrouwenveld. De Europe Junior Cup doet het met Aniek Mars, Lars van Zessen en Julian Broodman.

Vanuit Italie, Tunesie en Polen vliegen Maya, Bqrbara, Donald en Mitch door naar Madrid voor het EK volgende week. Daar sluiten onder meer Marit van den Berg, Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Margret Ijdema en Sanne Koopman nog bij aan.

De sfeer van Woerden

Verder zijn er de Ironman Brazilië, de Ironman 70.3 Canada, de XTerra aan het Garda Meer en Triathlon Vlaanderen.

In eigen land begint het zaterdag met de Theta Triathlon Eindhoven, triathlon Vries en de Tri Hard Series Almere. Op Eerste Pinksterdag volgt de Fit Forward Triathlon Prinsenbeek en Tweede Pinksterdag kun je de klok op gelijk zetten voor de meest sfeervolle triathlon in het midden van het land: Triathlon Woerden bij AV Clytoneus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.