Maya Kingma met startnummer 1 in Leeds; Rachel en Donald ook in WCTS; Han Solo – WTJ 1876

WOENSDAG – De World Championship Triathlon Series Leeds komt eraan. Laatste kansen voor iedere triatleet met Olympische aspiraties. In het Roundhay Park wordt het knokken om elke positie. Want 16e of 18e kan bijvoorbeeld al verschil uitmaken voor wel/geen ticket naar Tokyo. Vraag dat maar aan de Britten. Jonathan Brownlee is verzekerd van een startbewijs, maar Alex Yee, Tom Bishop en zelfs broer Alistair Brownlee moeten zich nog van hun beste kant laten zien. Afgaande op de World Cup Arzachena ziet Alistair het liefst Tom meegaan. Hij wachtte hem althans op toen hij ten val kwam, terwijl we aanvankelijk heel andere berichten hoorden.

Moment van de waarheid

De Amerikanen hebben ook nog maar 1 man naar voren geschoven: Morgan Pearson mag naar Tokyo. De Spanjaarden zoeken hun derde atleet nog en voor de Ier Russell White, de Luxemburger Stefan Zachaus en de Slovaak Richard Varga breekt ook het moment van de waarheid aan. Zondagmiddag staat het allemaal te gebeuren van 15.54 uur.

Kristian Blummelfelt gaat na zijn twee prachtzeges met nummer 1 van start. Jelle Geens is misschien wel zijn voornaamste uitdager. In gezelschap van landgenoot Marten van Riel uiteraard. Vier Amerikanen strijden voor Olympische roem: Eli Hemming, Kevin McDowell, Matthew McElroy en Seth Rider. Vincent Luis wil revanche op z’n zesde plaats in Japan. Leeds betekent ook de terugkeer van Javier Gomez. Kan hij naast Mario Mola en Fernando Alarza de derde man voor Tokyo worden? En dan zijn er nog Hayden Wilde, die lange tijd Nieuw-Zeeland niet uit kon, Jacob Birtwhistle terug van een periode van ziekte, Jonas Schomburg enzovoorts.

Olympische droom najagen

58 mannelijke triatleten op de startlijst. Hoge startnummers voor Gomez (30) en Ali Brownlee (54) omdat ze de laatste jaren op ’twee paarden wedden’. Hoog startnummer ook voor de enige Nederlander Donald Hillebregt (56), die zijn Olympische droom blijft najagen. En waarom ook niet? Globaal gezien kun je stellen dat Marco, Jorik en Donald qua niveau dichter naar elkaar toegegroeid zijn. Maar of dat nog verandering brengt in de Olympische selectie? Na 14 juni is alles duidelijk. Dan worden de startlijsten bekend gemaakt.

Wearing number one from the Netherlands: MAYA KINGMA!

Een bescheiden startnummer voor Oranje bij de mannen, maar dat compenseert Nederland ruimschoots bij de vrouwen. Want kijk eens wie daar het prachtige startnummer 1 draagt in Leeds? Jawel, Maya Kingma! Het negentje zoals te zien op de foto na haar finish in Yokohama mag er dus af in de UK. Dat maakt ons op voorhand al trots. De race in Leeds betekende een paar jaar terug ook de doorbraak van Maya. En ja, er zal enige druk zijn. Maar ook zekerheid van deelname aan de Spelen. De Amerikaanse nummers 1 en 2 van Yokohama zijn niet in Leeds en daarmee schuift Maya op naar de toppositie van de startnummering. Geweldig natuurlijk, ook Rachel maakte dat in het verleden al eens mee, zo rond haar WTS-zege in Abu Dhabi. Rachel draagt nu nr. 33, ook al omdat ze Yokohama liet schieten. Over haar achtste plaats in Lissabon kon ze niet echt tevreden zijn, maar Rachel is ervaren genoeg om er in Tokyo weer te staan.

Werk aan de winkel voor Katie Zaferes

Het blijft niet bij onze Nederlandse vedettes. Flora Duffy is terug, de Belgian Hammers zijn compleet met Valerie Barthelemy en Claire Michel. Liefst acht Britse vrouwen doen mee. Meest opvallende naam daarbij – we schreven het al eerder – is Lucy Charles-Barclay. Wie op haar naam klikt op de World Triathlon site vindt….nul resultaten. Een onbeschreven blad dus, komt omdat Lucy als het ware meteen in de lange afstand ‘instapte’. Non Stanford, Vicky Holland, Jessica Learmonth, Beth Potter en Sophie Coldwell. Ze zijn allemaal in staat in de top 10 te eindigen. Dat geldt ook voor Taylor Spivey, Carolyn Hayes, Natalie van Coevorden, Ai Ueda en….Katie Zaferes. Wat kan de voormalige wereldkampioene nog uitrichten na een tegenvallend optreden in Yokohama? De vrouwen openen trouwens het zondagmiddagprogramma met hun wedstrijd over de standaard afstand (OD) om 13.08 uur.

Steunfonds World Triathlon voor 23 triatleten

Overigens trekt World Triathlon nog eens 100.000 Amerikaanse dollars uit om 23 triatleten uit 11 landen meer mogelijkheden te bieden zich ook te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De sport is natuurlijk al best mondiaal, maar voor sommige landen zijn de verre reizen naar WCTS en World Cups moeilijk te betalen. Vandaar dit steunfonds. Niet van toepassing voor Nederland, maar wel voor bijvoorbeeld Chili, Turkije, maar ook enkele Zuidafrikaanse triatleten mogen er gebruik van maken. Dat zijn niet Richard Murray of Henri Schoeman dus.

Vijf paratriatleten uit Nederland en allen medaille-waardig

Onze paratriatleten reizen onder leiding van coach Bas de Bruin ook af naar de universiteitsstad. Jetze Plat en Geert Schipper willen maar 1 ding: de negen tegenstanders achter zich laten. Nu is Margret IJdema er wel bij. Bij de PTS2 is Maurits Morsink kansrijk, PTS3 is de categorie waarin Nico van der Burgt kan toeslaan. De series paratriathlon gaan zaterdagmiddag 5 juni vanaf 14.00 uur te water.

Youri en Dorian in Dnipro

De wereldtop naar Leeds, het level daaronder naar de Oekraine, naar Dnipro. Voor een Europe Triathlon Cup race. Namens Nederland maken Youri Keulen en Dorian Horsten de verre reis.

Solisten in de triathlon

Solo triathlons. We hebben het er nog nooit zo vaak over gehad als in coronatijd. Nood breekt wet en toen wedstrijden en masse werden gecanceld zat er voor de echte individualisten maar 1 ding op: een solo triathlon beleggen. We zagen het onder meer Hans Bosman doen, Martijn van Schaik (Zoomman), Maarten van der Weijden (thuistriathlon) en binnenkort ook Erik-Simon Strijk op de datum van Oud Gastel (26 juni) op dat parcours onder de titel Strijkman. Wie daar meer over wil weten, kan het beste de socials van Erik-Simon volgen. Bel hem deze week nog niet te veel, want hij is pas getrouwd met zijn Rosanne en zit dus nog in de wittebroodsweken.

Han Poppema heeft zijn 12 triathlons/12 provincies/12 maanden hervat 

Top of the bill in de solotriathlons is evenwel Han Poppema. We verlieten hem ergens in de eerste lockdown vorig jaar, toen hij zijn poging om elke maand in een andere provincie een hele triathlon wilde doen moest staken. De reden laat zich raden: corona maakte zelfs dit solistisch gebeuren onmogelijk.

Eerste vijf provincies achter de rug

In 2021 maakte de triatleet van AV Clytoneus Woerden een herstart. In alle stilte deed hij de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland aan. Inmiddels was Drenthe aan de beurt. Aafke Smeets verzorgt de publiciteit eromheen. ,,Nu de regelgeving weer meer mogelijk maakt zoeken we als ondersteuningsteam ook weer wat meer de publiciteit en mogelijkheden op voor promotie van zijn goede doel om racerunners (tegenwoordig frame running geheten) aan te schaffen voor het NSGK.”

Punchcreative.nl

Bij zijn hele in Drenthe kon Han weer een delegatie van de racerunners op de atletiekbaan in Assen ontmoeten. Ze begeleiden hem bij de start van de marathon. Na afloop van zijn hele in het Land van Bartje stuurde Aafke ons een verslag.

Zonnige dag voor nummer 5: Drenthe

#05 Drenthe. Op zaterdag 29 mei heeft Han Poppema de 5e van 12 hele triathlons afgerond. Een hele triathlon die door het team van Twaalftwintig zelf is uitgezet. Elke keer vanuit Woerden, in het Groene hart naar één van de twaalf provincies. Deze maand was Drenthe de provincie waar de finish van de marathon lag. De prachtige zonsopgang tijdens het zwemmen om vijf uur ‘s ochtends in de Cattenbroekerplas was een voorteken voor een zonnige dag. De rust en de ontwakende natuur leverde prachtige plaatjes op. Na de 3,8 km te hebben gezwommen, stapte Han onder begeleiding van een clubje van 4 wielrenners om half zeven op de fiets richting Drenthe De begeleiding keerde huiswaarts na ongeveer 100 kilometer, daarna stond Han er alleen voor.”

Punchcreative.nl

 

,,Met een noordoostenwind waren dit best zware kilometers maar de gedachten aan eindelijk weer een samenkomst met een groepje jeugdige framerunners bij AAC ’61 in Assen maakte het lichter. Voor het eerst sinds we in januari 2021 weer opnieuw gestart zijn, kon Han samen met gehandicapte kinderen en volwassenen en hun begeleiders 3 rondjes op de baan lopen. Het maakte weer goed zichtbaar waarom het zo belangrijk is om deze vorm van sporten, frame running, aan te bieden. Doneer ook en maak de wens van Han om sporten voor ieder gehandicapt kind mogelijk te maken waar. Na deze geweldige start van het looponderdeel was er nog ruim 40 km af te leggen naar de finish in Dwingeloo. Door het prachtige nationale park Dwingelderveld met flink wat onverharde kilometers. Het laatste stuk door het bos liep hij samen met jeugdvrienden Dirk en Jan die hem begeleidden tot aan de finish in het dorpshart van Dwingeloo. #05 zit er op, weer een stukje Nederland verkent en eindelijk weer in beeld waar hij het voor doet: het Gehandicapte Kind.”

Punchcreative.nl

 

Wie Hans avonturen wil volgen kan terecht op de website van TwaalfTwintig: www.twaalftwintig.nl of @twaalftwintig (Facebook en Instagram). Op de eerdere hele triathlons van Han in de andere provincies komen we hier ook nog wel terug. Prachtkerel, die Han. En hij ziet wel echt elk stukje Nederland op deze manier. Iets wat mij als ‘Nederland-fietsfreak’ ook een tikkeltje jaloers maakt….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.