Alsnog twee NK’s erbij in 2021; Aalten wordt RBR; Doorzetter Mirjam; Jetze en Gregory – WTJ 1877

DONDERDAG – Goed nieuws vanuit de NTB waar het gaat om een aantal NK’s. De sprint kampioenschappen gaan Leiderdorp, de run-bike-run titelstrijd voor jeugd en junioren komt in Almere terecht. Deze steden nemen de plaats in van respectievelijk Nijmegen en Hoogerheide. De wedstrijden zijn respectievelijk op 22 augustus en op 9 oktober. Leiderdorp heeft – zoals bekend – de eredivisie in huis. Almere maakt zich op 9 oktober op voor het NK run-bike-run en de Tri2One tijdrit. Leuke tip voor de organisatie: plak er meteen de Nacht van de Triathlon aan vast, dan kan iedereen na afloop van het evenement blijven om naar de beelden van Ironman Hawaii te kijken!

Geen Nieuwe Niedorp en Oirschot

Is het dan helemaal gedaan met annuleringen? Helaas niet. Nieuwe Niedorp op 7 juli en Het Groene Woud Oirschot op 10 juli gaan vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus niet door. De Brabantse organisatie laat weten: ,,Het is voor ons onmogelijk om het evenement voor zowel triatleten als publiek veilig en gecontroleerd te organiseren op de manier zoals wij graag zouden willen. Voor de lustrumeditie is een nieuwe datum gekozen; zaterdag 2 juli 2022. De inschrijving voor deze vijfde editie start traditiegetrouw op nieuwjaarsnacht 0.00 uur.”

En – geloof het of niet – de virtuele triathlon van Aalten heeft het ook moeilijk. Het evenement van 5 tot en met 13 juni bood triatleten de mogelijkheid om een week lang op het triathlonparcours in actie te komen. Maar de triathlon wordt een een duathlon, want in de Slingeplas bij Bredevaart is al in een vroeg stadium blauwalg aangetroffen. Er geldt een zwemverbod.

Blauwalg steeds vroeger

Volgens ingewijden komt er ieder jaar wel blauwalg voor, maar wel steeds iets vroeger. Een probleem waar we wellicht in open wateren nog wel vaker mee te maken krijgen. De campingeigenaar, waar de Slingeplas toe behoort, verwacht na twee weken dat er weer wel gezwommen kan worden. Bijgevolg dus een virtuele run-bike-run in plaats van triathlon.

Een bijzondere verhaal lazen we in de Tubantia, de krant in Overijssel. Mirjam Schaapman-Kolkman uit Alemlo was bijna 20 jaar lang trouw deelneemster aan de triathlon an Holten. Totdat na een ongelukje haar rechteronderbeen werd geamputeerd. Nu wil ze meedoen aan een paratriathlon in Apeldoorn, waarvoor ze een speciale sportblade gebruikt.

Springkussen

Zonder sporten kan ze feitelijk niet. Met andere leden van de atletiekvereniging AV Holten trainde ze altijd gericht voor het grote evenement. Op een familiedag in Almelo in 2018 ging het mis. Mirjam kwam ongelukkig terecht na een sprong van het springkussen. De nasleep van het ongeluk was dramatisch. Ze moest lang wachten bij de huisarts, terwijl kort daarna duidelijk was dat haar slagader was geraakt. In het ziekenhuis van Deventer werd ze verder behandeld, maar het zag er slecht uit. Uiteindelijk kwam het dus tot amputatie. Hoe een op het oog onschuldig incident zulke enorme proporties kon hebben.

We kunnen ons voorstellen dat je wereld instort. En toch zie je dat sportieve mensen, die zoiets ingrijpends meemaken betrekkelijk snel de draad weer oppakken en zelfs nieuwe doelen durven stellen. Het is met vrijwel alle paratriatleten (Jetze, Geert. Margret, Joleen, Maurits, Nico, Roberts enzovoorts) zo gegaan en het verhaal van Mirjam lijkt er ook op.

Apeldoorn

Niet dat ze de Olympische Spelen wil halen, maar meedoen aan een paratriathlon in Apeldoorn is een eerste doel. Te bereiken mits ze over het juiste materiaal kan beschikken, te beginnen met een sportblade. Op de prothese, die ze nu heeft kan dat niet. Een blade kost al gauw 6000 euro maar zit niet in het zorgpakket. Via de crowdfundsite Get Funded hopen ze het geld binnen te halen en dat gaat al vrij goed. Wim Reims uit Holten is haar fietstrainer, ze loopt weer bij AV Holten, dus Mirjam hoort er straks bij te zijn. Wie haar wil steunen het doel van deelname in Apeldoorn te bereiken kan haar steunen via getfunded.nl/hardloopblademirjam.

Kijktip: Sportlab Sedoc met Jetze

We blijven in paratriathlonsferen, want vrijdagavond 4 juni (morgen) is Sportlab Sedoc gewijd aan Jetze Plat. De oud-hordenloper gaat op stap met Jetze en dat levert een bijzondere ontmoeting en dito beelden op. In het persbericht van Avro/Tros staat het mooi omschreven, Dat wordt kijken morgenavond dus naar de man, die mogelijkerwijs komende zomer eeuwige roem vergaard met drie Olympische medailles.

Jetze Plat: superman

Superman in een rolstoel, zo mag je de gouden paralympische triatleet Jetze Plat gerust noemen. De man heeft meer kracht in zijn armen dan oud-hordeloper Gregory Sedoc ooit in zijn benen had. Hoe kan innovatie en wetenschap hem helpen de beste te blijven?

Plat werd geboren met onvolgroeide benen, maar dat weerhield hem er niet van om op topniveau te presteren. In Tokio is hij dé favoriet op de paralympische triatlon en de wegwedstrijd op een handbike.

De paralympische triatlon bestaat uit de onderdelen 750 meter zwemmen, 20 kilometer op de handbike en 5 kilometer in de racerolstoel. Gregory ontmoet Plat thuis op zijn veranda en vergaapt zich aan de oefeningen die Plat moeiteloos afwerkt in de ringen. 

Wetenschap en techniek spelen een cruciale rol bij het opnieuw behalen van Olympisch goud. Zijn racerolstoel en handbike worden op maat gemaakt, Plat moet heel aerodynamisch op zijn fiets liggen en het materiaal mag niet te licht zijn anders trekt de krachtpatser het stuk.

Gregory vraagt onder anderen aan de ‘vader van de ligfiets’ Bram Moens hoe de ideale handbike van Jetze wordt ontwikkeld en hij neemt een kijkje op de Universiteit van Groningen waar Plat aan de aandrijfkracht voor wedstrijden in de racerolstoel werkt.

Om zo snel en zo efficiënt mogelijk te kunnen racen in een rolstoel gaat Gregory op bezoek bij Riemer Vegter, hij werkt als universitair docent in Groningen. Vegter doet onderzoek naar topsporters in de race rolstoel. Hoe bewegen ze zich? De houding in de rolstoel kan het verschil maken.

Greg wordt uitgedaagd het zelf eens te ervaren, een meting/test in een race rolstoel. Hoe heftig is het om je bovenlijf zo te belasten?

Ook in deze aflevering moet Gregory zich in het zweet werken. Jetze vraagt zich af of de presentator denkt sneller te zijn op een racefiets dan hij in z’n handbike.

Je ziet het vrijdag 4 juni 2021 in Sportlab Sedoc, om 22.20 uur op NPO 2.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.