Nederlandse races: NK para/Finales Teamcompetitie Roermond; Rutbeek; Nijkerk; Surhuisterveen; Lauwersoog – WTJ 2018

DINSDAG – Natuurlijk mogen in onze overzichten de Nederlandse wedstrijden niet ontbreken. Meer dan waar ook draait het bij ons om de Nederlandse races en de Nederlandse atleten. We beginnen natuurlijk met Roermond, meer specifiek met het NK paratriathlon en zien wel waar we uitkomen. Goed om te zien hoe de sport nog steeds groeit.

Want een recordaantal van 18 paratriatleten verscheen aan de start van het open NK. Een Belg en Costaricaan deden niet mee om de titels, drie Nederlanders hadden nog geen NTB-licentie, zodat er 13 echt voor het rood-wit-blauw streden. Goed dat onze paratri-ambassadeurs er ook waren. Jetze Plat hoeft dit seizoen eigenlijk niks meer te doen, maar hij vindt alles te leuk om te laten schieten. Nu paste gelukkig ook het NK in zijn programma vol huldigingen, tv-programma’s, sportbijeenkomsten en sponsormeetings. En als Jetze meedoet, wil Geert Schipper niet achterblijven. Nota bene een week na zijn krachtsinspanning in Almere (7.55!!) was de kersverse wereldkampioen al weer toe aan een lekker duel met Jetze. En dat maakten beide heren er zeker van.

Mooi dat Jetze en Geert zich als ware ambassadeurs laten zien

Groot compliment aan hun komst, want daar doe je een organisatie als Roermond City Triathlon natuurlijk een groot plezier mee. Jetze en Geert zijn de ware ambassadeurs van de gehele triathlonsport. Brendan Bischoff vond het ook geweldig om naast zijn twee grote idolen als derde bij het podium te mogen plaats nemen. Trouwens ook een groot compliment aan hem, want ook hij deed de ‘dubbel Almere-NK para Roermond’. Klasse. De derde Olympiër, Margret Ijdema was ook bij om haar titel van 2019 (Rotterdam) te prolongeren. De Heerhugowaardse klopte Margriet van den Broek uit Amsterdam. Overigens was Joleen Hakker, die de Spelen van Rio meemaakte, de rapste vrouw van het veld, Uitkomend in de PTVI (visuele beperking, maar Joleen zegt zelf altijd: ‘gewoon blind’) was ze daarin een kwartier sneller dan Nicoletta Roggen-Post uit Hoek van Holland. Voor Joleen hoefden de Spelen van Tokyo niet zo. Ze zag het niet zitten om een jaar langer te moeten trainen, bovendien is ze inmiddels moeder van een zoon (‘mijn blindengeleidepeuter’) en een dochter, dus ontbreekt de tijd om heel veel te trainen.

 

Bij de mannen had Sander Koomen aan gids Davy Heijsteeg een goede. Samen snelden ze naar de nationale titel. Overall de derde tijd overigens, tien minuten na Jetze. Nieuwkomer Edwin van Geenen uit Berghem haalde zilver op en brons was voor Jeroen van Waardenburg, samen met vader Rene in actie. Dan de PTS3 waar Amsterdammer Nico van der Burgt zowel vierde totaal als nationaal kampioen werd. PTS4 was zowel bij de mannen als vrouwen bezet, weliswaar met 1 Nederlander. Reitze Bok, pionier in de paratriathlonsport won bij de mannen en negen minuten later deed Sanne Koopman hetzelfde bij de vrouwen.

Het NK paratriathlon werd gehouden onder een stralende zon, zoals Roermond het ook vorig jaar trof met het weer aan de Noorderplas. De derde editie was weer beter dan de vorige twee, dus de wedstrijd is echt een blijverdje op de kalender. Roermonds tweede jeugd, want in de jaren negentig was het ook al drie maal strijdtoneel van het open NK met toen sterke Australische deelnemers zoals Peter Robertson en Miles Stewart aan de start.

Lars en Heleen winnen standaard race, Maud is terug

De standaard afstand was een prooi voor Lars van der Knaap, triatleet uit het NTC Sittard. Hij compenseerde zijn vierde fietstijd ruimschoots met de snelste zwem- en looptijden en lag daardoor aan het eind vier minuten voor op de ‘Duitse Limburger’ Matthias Kindel. Andermaal een tweede plaats dus voor de in Maastricht studerende Matthias. Vorige week in Almere was dat nog achter Joost Somsen op de halve Challenge. Brons ging in Roermond naar Brabander Bryan van Rutten. De Belg Maarten Appermans en Gelderlander Michiel Flipse maakten de top vijf af. Dennis van der Spoel was op een zevende plaats beste master. Het vrouwenklassement werd aangevoerd door Arnhemse Heleen Moes. Zij kreeg de meeste tegenstand van Maud – ‘long-time-no-see’ Golsteyn, die bij het lopen nog sterk kwam opzetten. Daar wat verder achter volgde Chantal Koole, vorige week nog winnares in Hendrik Ido Ambacht. Maud was tevens snelste master. Team Lake KB (Paul Gielen/John Lennackers/Ralph Scherjon) won de estafette.

De sprint ging naar Wouter Dijkshoorn, prima hersteld van zijn vierde plek op Ameland. Hij klopte Rick van der Knaap en Joran Stobbe, die vorig jaar op hetzelfde parcours nog Nederlands jeugdkampioen werd. Femke Scheepers, toen tweede op datzelfde NK, won nu het vrouwenklassement voor Nicole Voet en Kyanie Blom. Beste trio was The Clan internationaal getint met Monique van Rooijen en Kevin en Rory McCarthy. De eerste dag begon stralend met de Ironkids, waarbij Alessandro Coulcci en nationaal kampioene Puck Oudeman de wat langere afstand en de Duitser Julian Pozimski en Alessadro’s zusje Tabata Colucci (uit Maastricht) de korte afstand wonnen. Belgisch team Jens Biesmans won de trio.

Teamcompetities: Eindelijk Rogelli/TriMates kampioen

Zondag was de dag van de Teamcompetities-finales, althans van een aantal. Eredivisie natuurlijk voorop met dagwinnaars die tevens het eindklassement wonnen. Rogelli/TriMates was door het dolle heen met eindelijk de Nederlands titel. En dat na zesde, vijfde, vierde en twee tweede plaatsen. Loon naar werken voor de van origine Utrechtse formatie, die in deze relay-finale Victor Goene, Koen de Leeuw, Simon den Braber en Joey van ’t Verlaat opstelden. Het was genoeg om TriCan en TriTeam Groningen met resp. 50 seconden en een dikke minuut te kunnen verslaan. Met drie van de vier overwinningen was Rogelli/TriMates niet te stoppen dit seizoen. Het feest werd met enige alcoholische versnaperingen gevierd en dat moet zo aan het eind van het seizoen ook kunnen. TriCan eindigt ook in de eindstand tweede en EDO Sports kon het dit keer niet helemaal bolwerken met een zesde plaats, maar handhaafde zich toch nog in de podiumplaatsen: derde. Overigens kwam Youri Keulen rechtstreeks uit Hamburg ingevlogen voor zijn bijdrage aan het EDO Sports team. Individueel zou hij de zesde tijd (22.58) gehad hebben met voor hem Ian Pennekamp (22.08), Stijn Jansen (22.32), Victor Goene (22.34), Niels van Lanen (22.47) en Hugo Jan Bosscher (22.48). Nog even vermelden dat het succes van Rogelli/TriMates naast de vier triatleten uit de finale ook gemaakt werd door Daan Gehlen, Cornelis Scheltinga, Finn Timmermans, Sybe van de Bos en Koen de Leeuw.

Loon naar werken voor jeugdig TV Almere

Ook het damesklassement was al grotendeels bepaald, maar TV Almere sloot af in stijl met ook de zege op de estafette. Daarvoor verantwoordelijk waren Silke de Wolde, Romy Spoelder, Luna de Bruin en nationaal juniorenkampioene Robin Dreyling. Ze versloegen ogenschijnlijk eenvoudig het team van Kijani en Ferro Mosae werd al op vier minuten achterstand gezet. Na een ‘valse start’ in Rotterdam, waar TVA vierde werd wonnen ze alle resterende wedstrijden en dus de eindzege. Viervoudig landskampioen Hellas werd tweede, Kijani derde. De laatste drie seizoenen ging de titel naar Ferro Mosae, maar dat bleef nu op een vierde plaats steken. Kiara Lenaertz uit de Maastrichtse formatie zette met 25.00 overigens wel de snelste tijd neer. Silke de Wolde (25.06) en Anna Witteveen (25.10) volgden.

Derde en Vierde Divisie

In de Badmutsen.com 3e Divisie Zuid won TriOtters Eindhoven met Lars van Elderen, Leon Oosterik, Ben Scheepers en Pim Scheiberlich. Tweede werd ZVL-1986, derde TV Dordrecht 2. Snelste tijd was van Remco Verboekend (25.36). Twee wedstrijden slechts in die competitie; ZVL-1986 wint voor TriOtters en TV Dordrecht.

TV Dordrecht 2 haalt wel de zege binnen bij de vrouwen met de zussen Isabel en Rosalie van de Boor, routinier Hannie Soeters en Natasja Langendam. Ze verslaan aldus Trihalis 2 en streekgenoten TV Rijnmond 2. Daar is de eindstand als volgt: EDO Sports (in Roermond) vierde wint alsnog, voor ZVL-1986 en Trihalis. Sophia Engel (EDOSports) is met 30.23 individueel de snelste.

Tenslotte de Vierde Divisie Zuid met als dagwinnaars TriGroep Voorne met in het kwartet Peter Groenendijk, Patrick Zwart, Michiel Bergwerf en Niels Rebers. Ze doen het beter dan de als tweede gefinishte Sportclub Kwiek 2 uit Rotterdam en de nummers drie Westland Triathlon Vereniging, waarvan vaak gedacht wordt dat het een team uit Estland is, vanwege het opvallende golfje dat de W voorstelt. In het eindklassement zijn de nummers 1 en 2 hetzelfde als in de race in Roermond, derde wordt echter Cerberus 2 uit Nijmegen, die in de slotrace zesde worden. Individueel zou Dez de Eerens de snelste tijd op de klokken zetten (26.38). Op een jammerlijke 26e en laatste plaats eindigt TV Roermond 2, mede omdat ze slechts 3 triatleten op de been brengen. De rest was ongetwijfeld vrijwillig bij dit geweldige evenement.

Nijkerk triathlontijdrit: klein uurtje vol gas geven

Dan naar de Flitstriathlon in Nijkerk. De 25e editie en traditioneel in tijdritvorm, dus om de 10 seconden de Arkervaart in. Dat betekent dat het dus tot het laatst toe spannend blijft wie eindwinnaar wordt. Een wedstrijdverslag met wie wie achtervolgt valt niet te maken, het is volle bak gaan en hopen dat jouw tijd aan het eind de snelste is. Corne Kool stond lang aan de leiding met een tijd net boven het uur. Maar in de Vitaly Flitstriathlon is het gebruikelijk dat de 1/8e dik onder het uur wordt afgelegd. En dat gebeurde ook. In de middenmoot liet Leon van Hamersveld een 54.40 noteren, waar iedereen zich daarna stuk op beet. Winst dus voor de man uit Hoevelaken, die met twee derde plaatsen al wel podiumervaring had in zijn thuiswedstrijd maar nog nooit won. Omdat Sandra Wassink uit Nijkerkerveen bij de vrouwen won werd ook het gemeentelijk kampioenschap van Nijkerk bepaald door de overall-winnaars. Dat kwam in het verleden nog niet zo vaak voor.

Leon liet in het eindklassement van de 140 deelnemers master Cees Colijn achter zich. Junior Siwar Kool uit Gouda haalde de derde plaats voor leeftijdsgenoot Julian Broodman. Vijfde was David Franciolus, waarna wederom een junior volgde: Mauro Dieters. Zo’n Flitstriathlon ligt de jonkies wel. Journalist Andy Koolmees eindigde achtste en tweede master. Bij de vrouwen had Sandra Wassink al snel de koppositie in de tussenstand te pakken. Samantha de Bruin strandde kort daarna op twee minuten van de gelukkig weer ‘herboren’ Sandra. Het brons ging naar de Amsterdamse Milou Schraverus. Sanne Bokkers ontbreekt ook nooit in haar thuiswedstrijd, waarin ze nu vierde werd. Terug van weggeweest was Bernadette Lohmann op een zesde plaats en achter Sandra tweede master. Ondanks het NK was er toch een paratriatlete in Nijkerk. Voormalig Olympisch zitvolleybalster Djoke van Marum won de Flitstriathlon. Bij de teams was Team Marco Scholten de snelste al ging Leon individueel nog net even sneller.

Rutbeek met 4e Divisie voor Triteam Groningen

Verder oostwaarts naar het Rutbeek recreatieterrein voor de jaarlijkse triathlon van Enschede. De 4e Divisie Noord had hier haar finales. Het was het vierde Triteam Groningen, die de relay wist te winnen. Het winnende kwartet bestond uit Thomas van Belle, Leander van Beek, Luuk Molenaar en Wouter Visch. Ze klopten Hellas 5 en AV Impala 3. In de eindstand van de Teamcompetities was het overduidelijk Triteam Groningen dat na drie zeges (Klazienaveen, Duin en Enschede) ook het eindklassement wist te winnen. Of daar promotie aan gekoppeld is, hangt af van Triteam Groningen 3. Hellas 5 was drie keer tweede en dus ook vice-kampioen en de derde plaats ging naar AV Heerenveen, die aan de Rutbeek een vierde plaats behaalden.

Han Peter Lucas won in hele regio al wedstrijden, nu ook Enschede 

Individueel was de race ook best interessant. Vooral de masters lieten zich gelden met twee 40-plussers voorop. Zwollenaar Han Peter Lucas heeft zo goed als elke wedstrijd in de buurt al gewonnen (Vroomshoop, Zwolle, Hardenberg, Klazienaveen en Urk soms meerdere keren), maar Rutbeek ontbrak nog op het lijstje van de aanstaande Hawaii-ganger. Bovendien realiseerde hij zijn snelste tijd ooit op een OD: 1.54.33. Het duurde maar kort vooraleer Lucas zijn zwemachterstand had ingelopen en de kop overnam van Remko Siers, die uiteindelijk vierde werd. Directe achtervolgers op winnaar Han Peter Lucas waren Martijn Schutteman en Rutger op den Dries. Good-old Frans van Heteren werd toch weer fraai vijfde. Er stonden liefst vijf masters in de top tien van Enschede.

Anne kan alles

De vrouwenwinst ging naar Anne Zijderveld, die tegenwoordig ook in Overijssel (Nieuw-Heeten) woont. Anne switcht even makkelijk van een hele naar een crosstriathlon naar een kwart. Ze vcrsloeg op het Rutbeek-complex zuidelijk van Enschede Mariel Börgerink uit Nijverdal (die best aardig partij gaf) en Lieke Hegeman uit Wilp. Daarna volgden masters Olga Elling en Annemiek Hettinga. De sprint afstand ging naar de enige Scheltinga, die niet was geselecteerd voor het WK Almere namelijk Bouke. Met Tim Jongman en de Duitser Luca Hagemeyer vormde de jongste van de vier broers de top drie. Liselot Goris klopte verrassend Cindy Brusse. Junior Challenge-winnares Iza de Waal finishte als derde. De mini-afstanden gingen naar Lotte Prins, Wout Ewalts, Jip de Jong en Nele van Ekeren. De ontzettend leuke ouder-kindrace was voor vader/zoon Alfred van Nijen.

Feanster Triathlon voor Ivor en Jantina

Noordwaarts dan maar. Naar Friesland, waar vrijwel wekelijks een ‘wilde triathlon’ op het programma staat. Nu weer in Surhuisterveen, al 22 jaar lang buiten de NTB om een evenement wat toch ruim 200 – grotendeels Friese – deelnemers trekt. De 40 Feanster Triathlon, zo heet het naar de afstanden: 1 Z/30 F/9 L. Bovendien een zeer sfeervol evenement dwars door het dorp met finish in het winkelcentrum. Geen polderwerk dus. De winst ging naar de pas 17-jarige Ivor Feunekes. Mooi jaar voor de talentvolle Drent, want eerdre won hij ook al Klazienaveen. Jacob de Roos was met afstand de snelste zwemmer in zwembad Wettervlecke, Ivor Feunekes volgde als tweede maar nam de leiding snel over. Hij kreeg Sjirk Bijma, vorige week nog winnaar in Wommels als achtervolger. Slechts negen seconden zat er tussen het leidend duo bij aanvang van de 9 kilometer, maar de man uit Borger liep veel harder. Ivor Feunekes klokte 1.32.28 uur. Hij is de jongste winnaar ooit in Surhuisterveen. Sjirk Bijma volgde op ruim 3 minuten als tweede en Pieter Pilat uit Westergeest was een minuut later de nummer drie. Ervaren Friezen als Hans Hiemstra en Gerrit Pijpker doken in die volgorde de top vijf binnen. De beste recreant volgde op de elfde plaats: Roan Kanninga. Sietze van der Meer eindigde als 58-jarige. De 60-jarige inwoner van Surhuisterveen deed voor de 22e keer mee, alle edities dus.

Beste vrouw in de 40 Feanster was opnieuw Jantina Kooistra uit Westergeest. De partner van Pieter Pilat, nummer drie bij de mannen, kwam vorig jaar nog speciaal uit Zwitserland over om mee te doen aan deze wedstrijd. Daar oefende Pieter zijn vak als fysiotherapeut uit. Nu woont het koppel terug in Friesland en was het dus iets makkelijk aanrijden. Sian Schreuder uit Marum eindigde acht minuten later als tweede en de derde plaats ging naar thuistriatlete Janny Eringa. Vierde was meteen de beste recreante Anne-Maartje Schuurman.

SwimRun Lauwersoog: bijzonder evenement op bijzondere locatie

De Stichting 40 Mijl staat in het hoge noorden, natuurgebied Lauwersoog, garant voor liefst 10 duursportevenementen, wandeltochten, triathlons, swimruns enzovoorts. Eerder was deze zomer de eerste triathlon aan het Lauwersmeer. Zaterdag was het de beurt aan de vierde editie van de SwimRun Lauwersmeer. In die korte tijd heeft het evenement de status verworven van de grootste Swimrun in ons land. Duo’s en individuele atleten kunnen er kiezen uit drie verschillende afstanden. Behalve sporten is het ook intens genieten van de natuur en de natuurlijke elementen, waar de deelnemers mee te maken krijgen. Uniek in haar soort eigenlijk.

De winst op de 15 Mijlen ging net als vorig jaar naar Erik Schröder. De topzwemmer uit Groningen was zeven minuten sneller dan Aart Goede en 16 iknuten beter dan de nummer drie Raf Ariens. Bij de vrouwen maakte Lizet Wolters met succes de overstap naar de langste afstand. De Woerdense duelleerde in een spannende race met de Almeerse Gieny van Niejenhuis, die in 2019 nog de 10 Mijlen won. Derde werd Minke Spoelstra. Het beste team was Team BaMi, bestaande uit SwimRun-promotor Bart van der Wal en Michiel L. Bij de vrouwen was het duo met Fernanda van de Velde het sterkst en de mix ging naar Hanneke Boon en compagnon. SwimRun is in het algemeen populairder als duo-sport overigens. Bart beaamt dat: SwimRun is een duosport zegt hij. ,,Winnaar Erik Schröder viel niks te verwijten. Zijn buddy was herstellende van een blessure uit de Ötillö.

De 10 Mijlen leverde overwinningen op voor Jan Wierenga uit Almere, Heerenveense Suzanne van Gelder en de duo’s De Coole Kikkers, Rolmops en Team Steenboksport. De korste combinatie is 10 kilometer afwisselend zwemmend en lopend afleggen. Daarin was de winst voor Jore Uebersezig uit Deil, Hellen Boonstra uit Heerenveen en bij de duo’s VechtFight, Marjo en Sonja en team Stefan Uebesezig.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.