Nieuwe rubriek Vereniging Vrijdag (1): Westland Triathlon Vereniging
VRIJDAG – De ene rubriek (Vrouwenweek) is amper voorbij of de volgende dient zich al weer aan. Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.
De eerste vereniging die aan de beurt is – en ook als eerste reageerde – is Westland Triathlon Vereniging.
1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?
,,Vanaf onze oprichting (2016) hebben wij voor de Westland Triathlon vereniging gekozen als naam. Hier hebben we voor gekozen omdat we trots zijn op onze streek en graag op een duidelijke manier in het Westland op de kaart wilden komen.”
2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?
,,Onze vereniging is opgericht op 9 december 2016 door Voorzitter Michel van der Ven (in 2017 opgevolgd door Angelique van den Berg), Secretaris Niels Persoon, Penningmeester Raymond Olsthoorn en vicevoorzitter Leon Lankester. Voor de oprichting van de vereniging hebben we ongeveer een jaar verkend of er voldoende basis was om een vereniging te starten. Dit doormiddel van diverse trainingen aan te bieden, met wedstrijden mee te doen en triathloncursus in te richten. Zo konden we met circa 40 leden starten. De jaren die volgde groeide de vereniging in ledenaantal. Afgelopen jaar hadden 78 leden (helaas voor 2022 al 10 opzeggingen met diverse redenen). Ook de trainingen en activiteiten binnen de verenigingen groeide en verstevigde zich in de loop der jaren. Van 1 trainer naar 10 trainers, 1 zwemtraining naar 3 zwemtrainingen, workshops, zwemanalyses, wetsuit testavonden, feestavonden, een eigen clubcompetitie en niet te vergeten de
georganiseerde zwemlopen (2017, 2021) en triathlon/runbikerun (2018, 2019).”
3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter?
,,Onze huiskleuren (groen, geel, wit en zwart) zijn in eerste instantie gebaseerd op die van AAB NL (hoofdsponsor vanaf het eerste uur). Later zijn deze kleuren samen met onze andere hoofdsponsor (Grondstroom) gecombineerd en vormgegeven tot onze verenigingskleuren.”
4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?
,,AAB NL heeft de oprichting financieel mogelijk gemaakt. Hun financiële bijdrage en netwerk maakte het mogelijk om de vereniging te starten (en later wedstrijden te organiseren). Niet veel later kwamen daar veel sponsoren bij die via leden en netwerk van andere sponsoren onze vereniging een warm hart tot droegen en in veel gevallen nog steeds dragen. Hier kunnen we Grondstroom nog eens uitlichten. Gestart als kleine sponsor en uitgegroeid tot mede hoofdsponsor.
Twee andere partijen waar we een goede relatie mee hebben zijn Optisport de Hoge bomen en Olympus’70. Met de flexibiliteit die de Hoge Bomen ons bood konden we met weinig leden toch het zwembad huren en uiteindelijk bij een groeit ledenaantal onze zwemuren uitbreiden. Olympus’70 maakt het voor ons mogelijk om op maandag en dinsdag aan te sluiten bij hun hardlooptrainingen (6 verschillende niveaus). Hierdoor kunnen alle leden aansluiten bij een groep die past bij hun niveau.”
5. Heeft de club ook echte boegbeelden?
,,Leon Lankester, Raymond Olsthoorn en Niels Persoon. Kartrekkers van het eerste uur. Hebben gezorgd voor een stabiele en sterke basis waar de vereniging
nog steeds gebruik van kan maken.”
6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?
,,We hadden in 2017 40 leden, een jaar later 60, in 2019 72 en de laatste twee jaar 78 leden. Verhouding door de jaren heen altijd ongeveer 85% man, 15% vrouw.
Wij hebben voorlopig nog geen jeugdafdeling. Iets met kader en tijd.”
7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?
,,Zwemtrainingen zijn van maandag van oktober t/m april en woensdag en zaterdag het hele jaar. Buitenwater zwemmen op eigen initiatief van apr/mei tot eind september. We maken gebruik van zwembad de Hoge Bomen (Naaldwijk) en zwembad Vreeloo (de Lier). Voor buitenwater trainingen duiken we de Boonervliet bij Maasland in.
Onze zwemtrainingen bestaat uit een warming-up, kern techniek, kern conditie en cooling-down. Elke trainingsweek staat er een onderdeel van de techniek centraal (bijv. catch, doorhaal, overhaal, benen etc). Hiermee hopen we de leden zelf ook extra kennis van de techniek mee te geven. Dit wordt elke 10 weken in wisselende vormen herhaald. Het conditiedeel delen wij op in drie delen. Een basis deel (1), gevorderden deel (2) en een bonus voor zwemmers die de training al hebben afgewerkt. Trainingen worden gegeven door Gert-Jan, Michiel, Martin, Johan en Niels. Die allen beter zijn gaan zwemmen doordat ze zelf zwemtraining zijn gaan geven.
Fietstrainingen zijn elke laatste zondag van de maand (okt – mrt) en elke laatste donderdagavond van de maand (apr – sept). Veel van onze leden fietsen voor zichzelf of in andere groepen. We zijn nog steeds zoekende naar de meest succesvolle manier om deze trainingen aan te bieden. Op dit moment verzamelen we op locatie en werken daar aan een technisch onderdeel van het fietsen (bijv. trapfrequentie, bochten, tijdrijden) om vervolgens tempo blokken te rijden op niveau en af te sluiten met een rustig ritje voor wie daar nog behoefte aan heeft. De locaties zijn wisselend. Soms kunnen we gebruik maken van de wielerbaan van Westland Wil
Vooruit maar vaak spreken we af op plekken waar mooie tijdrit rondes te maken zijn (Steendijkpolder, Staelduinse bos, duinen of bij het Kraaijenest). Iwan, Robert, Wouter en Niels verzorgen in wisselende samenstelling de fietstrainingen.
Looptrainingen zijn op maandag en dinsdag en op twee zondagen per maand van oktober tot maart. Het hele jaar door kunnen we aansluiten bij de looptrainingen van Olympus’70 in Naaldwijk. Hier wordt getraind met meerdere niveau groepen en voor snelle lopers is er de mogelijkheid om wekelijks op de baan te trainen. Zonder Olympus’70 zouden wij niet zo’n breed aanbod aan kwalitatieve looptrainingen kunnen geven. Al onze leden die bij Olympus’70 zijn gaan lopen worden sneller!
Sinds het najaar van 2021 zijn Edwin en Lars gestart met het geven van looptrainingen in het weekend (2 zondagen per maand). Naast afwisselende trainingen op niveau een verbindende factor voor leden van onze vereniging.
Naast alle reguliere trainingen komen er ook incidentele trainingen door het jaar heen aan bod (vaak 1 of 2 keer per jaar). Zoals wisseltraining (vaak op de baan bij Westland Wil Vooruit) en buitenwater training.”
8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?
,,Ongeveer 6x per jaar is er een extra activiteit. Dit kan een workshop zijn over voeding/trainingsopbouw, wetsuit testavond, clinic zeezwemmen, zwemanalyse etc. eigenlijk waar de behoefte van de leden ligt. Grondstroom clubcompetitie bestaande uit 5 wedstrijden (zwemmen, fietsen, lopen, zwemloop en mini RBR). De beste 3 uitslagen tellen en met de inzet van jokers kun je je eigen uitslag verbeteren. Voor de winnaars is er uiteraard een grote wisselbeker. Daarnaast is er strijd om plek 4 en 7. Zo blijft voor iedereen de competitie het jaar door interessant. Ieder jaar sluiten we af met een feestavond. Waar iedereen zonder sportkleding kan praten, ervaringen delen en plannen maken voor het komende jaar. Daarnaast is op dat moment altijd de uitreiking van de clubcompetitie!”
9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?
,,Het kunnen oprichten en relatief snel groeien van onze vereniging kunnen we in ons jonge bestaan kwalificeren als een hoogte punt. De gedachte om met de vereniging huidige duursporters te verbinden, stimuleerde en inspireerde vooral anderen om hun eerste triathlon te gaan doen (en blijven doen).
Het tot stand komen van de Westland Triathlon in 2018 en 2019 (2018 helaas een RBR door blauwalg) is een ander hoogtepunt. De wedstrijden waren laagdrempelig, waren goed georganiseerd en gaven nog meer bekendheid aan onze triathlonsport in de regio Westland.”
10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?
,,Al zwemmend houden we jaarlijks voorafgaand aan de Westland Triathlon een grote schoonmaakactie van het zwemwater van de Strijp. Dan schonen we de bodem op. Zie ook ons filmpje.”
11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens.
,,We schrijven in veel gevallen voor dezelfde wedstrijden in, dan is het mooi om de club uit te dragen. Grappig dat sommige speakers wel eens denken dat we uit Estland komen, vanwege de ‘golvende W’ die het water verbeeldt. Daar kunnen we dan wel om lachen. De sfeer in de club is goed, Westland was toe aan een eigen vereniging. En verder vinden we deze nieuwe rubriek van Trikipedia een mooi initiatief en zijn ook nieuwsgierig hoe het er bij andere clubs aan toe gaat.”
Nog meer info op de website:
www.westlandtriathlon.nl
===============
Dank je wel Niels Persoon voor de antwoorden op onze vragen. Het geeft een mooi beeld van jullie bloeiende vereniging. En inderdaad ook ik dacht aanvankelijk: ‘wat doen er toch veel Estlanders mee?’. We zijn met jou nieuwsgierig naar de andere triathlonsclubs.
Volgende week 14 januari is aan de beurt: TV ENERGIE uit Barendrecht