In vogelvlucht het weekend doornemend: Diede en Marlene hoofdrolspelers met EK zilver en IM 70.3-zege Hoorn – WTJ 2028

MAANDAG – In vogelvlucht maar even het weekend doornemend. De inside informatie/achtergrondverhalen volgen later. Diede Diederiks en Marlene de Boer leveren namens Nederland de meest aansprekende prestaties. Diede haalt voor de tweede keer zilver op het EK, feitelijk al drie keer trouwens. Want na XTerra Zittau, het EK crossduathlon vrijdag werd ze zondag ook vice-Europees kampioene crosstriathlon in Dolomiti Paganella. Sandra Mairhofer bleek andermaal niet te kloppen. Tussen de Italiaanse en Diede was ook Michelle Flipo uit Mexico nog gefinisht, maar die ging vanzelfsprekend niet voor de medailles. Linda van Vliet werd twaalfde, Romy Spoelder dertiende. Voor de Almeerse, uitkomend in de U23/beloftesgroep was het haar tweede vierde plaats in die categorie. Arthur Serrieres revancheerde zich voor het verlies vrijdag op de crossduathlon. De Fransman greep de titel en met Felix Forissier en Maxim Chane was het Vive la France en wapperde de Tricolores vrolijk bij de prijsuitreiking. Een clean sweep op dit EK dus. De Nederlandse mannen ervaarden hoe ook de crosstriathlon zich steeds verder evolueert. Landskampioen Wouter Dijkshoorn finishte 22e, Lucas Goene knap 23e, Joep Staps 27e en Koen de Leeuw 28e. Coen Fleming deed het niet slecht op een 30e plek. Bart Cooymans vervolgens 33e, Quirijn Waaijenberg 38e en Hugo Jan Bosscher maakte het Nederlands zevental aan de finishlijn compleet met een 43e plaats.

Vertaald naar de beloftes was Lucas zesde, Colin zevende, Quirijn twaalfde en Hugo Jan zestiende. Bij de juniores twee vierde plaatsen: Willemijn Fuite en Noel Sterk. Weldra meer hierover.

Marlene de Boer en Ruben Geys hebben dus die schitterende Ironman 70.3 in West-Friesland gewonnen. Tja, het lot van een speaker is nu eenmaal dat je niet even een interviewtje met de winnaars kunt doen en daarna huiswaarts. Die zijn er voor alle atleten. Het is daarom dat de redactie van Trikipedia er op zulke momenten voor het ‘snelle nieuws’ op social media wel een mannetje/vrouwtje bij kan gebruiken. Heb je interesse om aan deze site mee te werken, laat het maar weten via info@trikipedia.nl

Daar hoef je niet per se een vlotte pen voor te hebben, originele invalshoeken zijn eigenlijk veel leuker. Een wedstrijdverslag louter aan de hand van een uitslag mag, maar in de stijl van Trikipedia passen ook de ‘nevenzaken’ waar soms te weinig oog voor is en die anderen dus laten liggen. We hebben al wat eerste contacten met nieuwe schrijvende collega’s gelegd, daar zitten ook columnisten bij. Trikipedia is feitelijk van jullie en voor jullie, zo zien wij dat.

Nog even verder kijkend waren er fraaie zeges in de Belgische wedstrijd op Nederlands grondgebied in Hengstdijk. Menno Koolhaas en een zeer sterke Luna de Bruin lieten de Belgische concurrentie in deze T3-series achter zich. Goed om te zien dat niet elke race met goede Belgen het automatisch tot zeges komt voor onze zuiderburen met alle respect overigens voor de dik verdiende winst van Ruben in Hoorn. Een andere ‘De Bruin’ namenlijk Melissa de Bruin won de sprint in Alphen aan den Rijn, daar was bij de mannen Nick van Ingen de sterkste.

Learmonth toch geklopt in SLT, Rachel tiende in eindstand

Internationaal waren er successen voor Alex Yee en Flora Duffy op de Super League Triathlon grote finale in Malibu. De Olympisch kampioene kan alles, zoveel is zeker. Rachel Klamer werd er negende, Marco van der stel 19e. Het levert Rachel nog net een top tien plaatsje op in het eindklassement dat gewonnen werd door Alex Yee en Georgia Taylor-Brown. Ondanks de dominantie van Jessica Learmonth in de eerste drie wedstrijden, waren de extra punten in de finale aan de Amerikaanse westkust bepalend voor de final ranking. En in Malibu had Jessica een ‘off-day’: ze werd vierde en verloor te veel punten op Georgia. Ook hier later meer over.

Zondag tenslotte ook de slotdag van het EK op de weg in Valencia. Voor Oranje minder interessant, want we stuurden geen enkele atleet naar de Spaanse stad in tegenstelling tot de vrouwen waar Rani Skrabanja een superprestatie leverde met een 13e plaats. De mannenwinst ging naar Dorian Coninx, de Fransman. Hij volgt daarmee Alistair Brownlee op, die twee jaar terug in Weert Europees kampioen werd. De Fransman liet liefst drie Spanjaarden achter zich: Roberto Sanchez Mantecon, Antonio Serrat Seoane en Sergio Baxter Cabrera.

Tot zover even. Ik ga me weer op politieke crises storten in het land of in Bergen op Zoom, waar een half miljoen euro coronageld voor de cultuursector in de salarissen van topambtenaren is verwerkt. Dergelijke misstanden komen gelukkig in de triathlonsport niet voor. O ja, bedankt voor de vele mooie woorden in Hoorn. Deed me goed.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.