Celtman Scotland voor Creber en Prise; Lakesman met NLers; Kalender komend weekend – WTJ 2462

WOENSDAG – Drie dagen na het weekend komen we meestal aan de kleinere buitenlandse wedstrijden toe. Zo was de achtste editie van de magnifieke Celtman, een Xtreme triathlon in de Schotse hooglanden. We laten er veel plaatjes van zien, want eerlijk is braaf: de mooiste foto’s komt echt uit het XTreme triathlon-circuit. De Celtman is een wedstrijd waar altijd wel een paar Nederlanders aan mee doen en waar in het verleden Bonnie van Wilgenburg (winnares 2016, tweede in 2014) en Karin Sloove (tweede in 2015) al eens een podiumplaats haalden. Zo kort zaten de Nederlandse mannen niet. Richard Schrijver kwam tot aan de voet van de finale klim en finishte daar om het witte T-shirt. Hij klokte een tijd van 16.55 .55 uur en terwijl de beste 88 het volledige parcours aflegden stond Richard Schrijver – drie jaar terug nog in de Frysman – als 113e totaal in de eindstand. Hans Bosman lag 1.53 uur minuten in het koude water en moest vervolgens in zijn derde hele van dit jaar tijdens het fietsen de pijp aan Maarten geven. Van de drie triathlons haalde hij tot dusverre op eentje de finish binnen de limiet (6 seconden eronder).

Celtman met twee Frysmannen

De winst ging naar de Schotten zelf. Ross Creber won in een snelle 10.35.59 uur. Zo hard gaat het zelden op dit ruige parcours. Ee tweede Schot – Robin Downie eindigde tweede in 10.55 uur en de Engelsman Jack Brown was derde in 11.02 uur. Bij de vrouwen prolongeerde Eilidh Prise haar overwinning van vorig jaar. Alleen toen in 13.08 en nu in 11.19.30 uur. Sneller ging in acht edities Celtman nog nooit een vrouw. Ook de ervaren Engelse Caroline Livesey (ooit 2e IM Bolton en 3e Im Lanxarote) was niet opgewassen tegen tweevoudig winnares Eilidh Prise. Derde kwam de Schotse Jenny Close op de top aan. In totaal waren 170 deelnemers, waarvan er 88 dus tot aan de echte finishstreep door mochten.

De Lakesman met Nederlanders

Een tweede Britse hele was iets lichter verteerbaar. De Lakesman in Koswick heeft dan ook snelle eindtijden. Bijvoorbeeld 8.50.36, de winnende tijd van James Williamsen in 2019 nog goed voor brons. De tweede plaats ging naar David Berry in 9.11.54 uur en derde was Jappas du Preez in 9.12.18 uur. Bij de vrouwen won de Britse Mari Cole in 11.04.37 uur. Twaalf minuten later volgde Elaine Stroud en brons ging naar Ludia Gibbs. Twee Nederlanders hier, waarvan Valentijn Meier de snelste 60-plusser. Valentijn van Woerkom zagen we vorige week nog op de UK Ultimate halve afstand. De halve afstand in Koswick trok ruim 600 deelnemers van wie Fraser Minnican en Fiona Blagg de snelsten waren.

19 JUNI: THE LAKESMAN
M:
81.Vincent van Woerkom 12.00.50 (17e M45)
87.Valentijn Meier 12.14.04 (1e M60)

In het Koreaanse Goseong was zondag de Ironman 70.3. Bijna 1000 deelnemers en Koreaanse winst voor Min Namkung in 4.25.54 en Joo Hyun Lee in 5.24.49 uur. Enige niet-Koreaan op het podium was de Fransman Pierre Charvet op een derde plaats. Wel al 18 minuten achterstand. De Amerikaanse Patriot Half in Freetown is gewonnen door de Amerikanen Aaronn Gu en Alice Alberts. Het evenement trok 573 deelnemers.

 

Kalender komende dagen

Zo zijn we weer rond met vorige week en kijken we al weer uit naar het komend weekend. NK Rotterdam (met titelverdediger Jorik van Egdom), Ironman 70.3 Hoorn (allemaal agegroupers) en Tri Oud Gastel (het hele team van Yvonne van Vlerken!) liggen op ons netvlies. Oud Gastel begint vrijdag al met de jeugdtriathlon (nog gauw even inschrijven, bijna vol!). Maar er zijn nog veel meer races. Zoals in Stiens, Zeewolde, AAlten, Utrecht, Gendt en Wijchen. Het is in Montreal tijd voor het WK sprint. Ironman zet gewoon twee EK’s op zondag weg: voor de hele in Frankfurt, voor de halve in het Deense Eslinore. En dan houdt het nog niet op, want het is ook het weekend van Ironman Nice en de Challenge Walchsee. Nog los van al die Amerikaanse Ironmans en Ironmans 70.3. Challenge Moscow gaat om begrijpelijker redenen niet door…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.