Grebik en Golofeeva winnen Manama; Eerste WK/EK’s bekend; Preview Hel van Kasterlee – WTJ 2140

VRIJDAG – Tsjechische winst vandaag/vrijdag in de allerlaatste World Triathlon race van 2021. De Asia Triathlon Cup in Manama, Bahrain, daar konden de laatste puntjes gesprokkeld worden voor de World Ranking. De winnaar was eerstejaars senior Radim Grebik, een paar weken terug ook al vijfde in Doha.

De 20-jarige Tsjech hield nog twee Oosteuropeanen achter zich. Leeftijdsgenoot Denis Kolobrodov eindigde tweede op 16 seconden. Die was eerder die ochtend samen met de Japanner Mochizuki als eerste uit het water gekomen. Op de fiets kwamen acht man vooraan: Tsjechen, Russen, Japanners en Polen. De Pool Marcin Stanglewicz fietste het hard, maar verloor het op het looponderdeel en werd zesde. Als nummer drie kwam een tweede Rus binnen Georgiy Klimenko. De eerste man uit Bahrain eindigde elfde: Omar Ali.

Clean sweep Russinnen

De sprint afstand bij de vrouwen was een compleet Russische aangelegenheid. De top drie bestond uit Yuliya Golofeeva, Diana Isakova en Anna Goreva. De winnares was de nummer 22 op de Europese kampioenschappen in Valencia. 16 mannen en 10 vrouwen konden zich nog 1 keer op laden voor een wedstrijdje dit jaar: de sprint triathlon van Manama.

EK wintertriathlon naar Asiago

World Triathlon had meer nieuws, maar dat meer ter promotie van haar WK’s. Want dat het Italiaanse Asiago over een paar maanden gastheer van het EK wintertriathlon is, was l wel langer bekend. De wedstrijd is tevens World Cup en vindt plaats in het weekend van 18 en 19 februari. De afgelopen jaren had het Italiaanse ski-oord ook de WK’s al in huis. Ook het Italiaanse Wintertriathlon Circuit op vier locaties komt langs in Asiago. De Italianen investeren relatief veel in wintertriathlons, zoveel is zeker.

WK crosstriathlon en WK wegduathlon naar Targu Mures

Zoals de Roemenen graag met crosstriathlons in de weer zijn. Targu Mures is the place to be, ook volgend jaar als het WK crosstriathlon en duathlon op de weg er plaats heeft. De races maken deel uit van het World Triathlon Multisport Festival dat feitelijk dit jaar in Townsville gehouden had moeten worden. Maar we weten de geschiedenis. 2020 werd leeg, Almere schoof een jaar op maar kon behalve de lange afstand/aquabike ook geen complete Multisports Week bieden. De alternatieven voor 2021 werden gevonden in de Spaanse plaatsen El Anillo en Aviles.

 

De reisbeperkingen voor Australië spelen ook nog steeds een rol en daarom komt World Triathlon tot de slotsom dat het beter is om het vertrouwde Targu Mures aan te wijzen in de week van 6 tot 12 juni. Marisol Casado is erg ingenomen met het wedstrijddecor in Transylvania. Targu Mures heeft veel ervaring. Het EK crosstriathlon was er in 2016, 2017 en 2019, het EK duathlon in 2019 en 2021 en het EK multisports in 2019. Wat in Targu Mures is neergezet komt grotendeels uit de koker van de veel te vroeg overleden organisator Peter Klosz. De burgemeester durft wel toe te geven dat de vele triathlonevenementen het gebied rondom de verhalen van Dracula ook toeristisch een enorme boost heeft gegeven. ,,Graag verwelkomen wij daarom de beste atleten ter wereld terug in onze streek.”

Wereldbeker veldrijden zonder publiek

In dit weekend blijven niet veel wedstrijden meer over. In Rucphen, vlakbij de ‘headquarters van Trikipedia’ is zaterdag de Wereldbeker veldrijden. Laten we er niet al te veel reclame voor maken, want publiek is niet toegestaan. Gelukkig worden de wedstrijd live uitgezonden. Soms is het een voordeeltje om tot de pers te behoren, want daar mag een – bescheiden – groepje journalisten waaronder ondergetekende wel de race op het wedstrijdterrein aan de Binnentuin bijwonen. Rupchen markeert de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld. En ook Shirin van Anrooij. Dus spektakel gegarandeerd.

Preview 19e Hel van Kasterlee

Zondag 19 december onder min of meer dezelfde condities de 19e uitgave van de Hel van Kasterlee. Dus geen kolkende massa volk in de sporthal en buiten publiek op voldoende afstand van elkaar. Waar de NOS het veldrijden volgt, is 3athlon.be er zondag live bij op de Hel in beeld te brengen. Niet van start tot finish, maar toch al vanaf 8 uur ’s ochtends met updates, liveblogs en dergelijken. En ’s avonds alle finishers in beeld. Buiten zijn de uitzendingen ook te zien op groot scherm tegen de sporthal.

Wordt het andermaal een zegetocht voor Seppe Odeyn, kan hij aan de finish negen vingers voor evenzovele overwinningen op steken? Het is de hamvraag. De concurrentie lijkt sterker dan ooit. Sebastien Carabin en Geert Lauryssen zijn terug van de Hawaiiaanse hemel en belanden vanzelf in de Hel. De nummers vijf en elf van het WK kunnen ver komen, al houdt Seppe het voordeel van de ervaring met deze monsterlijke winterduathlon over 15 kilometer lopen, 117 kilometer mountainbiken en – scherprechter – 30 kilometer lopen. Net als Seppe doet ook Bart Borghs voor de tiende keer mee. Daarnaast sterke Belgen als Tim van Hemel, Pieter Ooms, Gerry Druyts en Bert Jammaer. Bij de vrouwen debuteren Karen Steurs en Lotte de Vet, ze treffen onder meer Marlies Beckers en Joke Odeyn.

Nederlandse deelname

En dan de Nederlanders natuurlijk. Twaalf in totaal. Steff Overmars doet voor de tweede keer mee. Hoewel hij kampt met een lichte liesblessure, hoopt hij toch mee te kunnen strijden vooraan. Uit de regio Hilversum neemt Steff onder meer Ricardo Scholten (pittig seizoen, maar nog veel zin om een dagje ‘buiten te kunnen spelen’), Martin Kroes en Michael Rippens mee. Rene Vosters en Sebastiaan van den Berg kunnen ook lekker vooraan mee doen, maar de Belgen kloppen wordt geen sinecure. In totaal doen 450 atleten mee, een record. Aanvang 8 uur ’s ochtends en ’s avonds om 20 uur moet iedereen de hellepoort betreden hebben. Maar eenmaal daar wacht je de Stairway to Heaven….

Fijn weekend allen. Enne….o ja. Maandag begint ie hoor: onze 4e VROUWENWEEK!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.