Reacties Daan, Ann, Jetze, Willemijn, Mitch en Monique op uitverkiezing; Flora Duffy nu Dame – WTJ 2153

ZATERDAG – Nadat we eerder al de spontane reacties van Trikipedia-winnaars Evert Scheltinga en Maya Kingma optekenden, kwamen er ook leuke berichten van de andere winnaars binnen. Daan de Groot deelde de aflevering op zijn eigen account en bracht het aldus:

De Nobelprijzen, de Top 2000, de Oscars, de Sportman/vrouw van het jaar, de Ballon d’Or etcetera… Allemaal leuke verkiezingkjes, maar het valt natuurlijk in het niets bij de Trikipedia Duatleet van het Jaar verkiezing! En ik won ‘m dit jaar! Messi en Verstappen, eat your heart out!

Maar… toch even zonder ironie: ik vind het wel leuk om ‘m te winnen, en ik waardeer het erg dat de prijs er is. De duatlonsport blijft te onbekend, en ik begrijp niet waarom. Het is dé sport die iedereen kan, maar die ontzettend moeilijk is om te perfectioneren. Het ideale project voor iemand die zichzelf wil blijven verbeteren. Dus alle aandacht voor duatlon is welkom!

Voor Daan geldt: nieuw jaar, nieuwe kansen

Aan Trikipedia zal het niet liggen: voor ons zijn alle vormen van multisport (mits onder auspiciën van World Triathlon of de Nationale Federaties) even belangrijk. We spraken Daan ook nog en vroegen hem terug te kijken op het voorbije jaar. ,,Het was weer een interessant jaar, en mooi om dat af te sluiten met deze overwinning. Toch nog een climax in een jaar dat bij mij net een beetje een anticlimax was. Ik heb wel wat mooie overwinningen gehaald met de Powerman Mafra, Alpe dHuez duathlon, en twee Zwitsers kampioenschappen, maar die wedstrijden voelden voor mij eigenlijk allemaal als opbouw naar Zofingen waar ik echt wilde uithalen. In Zofingen kwam het er door de kou niet uit, en gek genoeg voelde het niet eens alsof ik verloren had; het voelde meer alsof ik nooit gestart was aan de wedstrijd waarvoor ik me voorbereid had. Een anticlimax dus, na al die training. Maar ja, blijkbaar was het toch nog voldoende om tot Duatleet van het jaar gekozen te worden. Dat is mooi, en het geeft me weer een beetje extra motivatie om te werken naar volgend jaar. Dan een hoop nieuwe kansen met het EK in Alsdorf, WK in Viborg, Wereldspelen in Birmingham, en WK Zofingen. Ben benieuwd wat het gaat worden!”

Supermooi seizoen voor Ann

Zijn vrouwelijke collega, Ann Schoot Uiterkamp was in vrijwel dezelfde wedstrijden als Daan actief. Ann ging in 2021 juist met sprongen vooruit. Voor volgend jaar heeft ze toch vooral ook korte run-bike-runs in haar programma opgenomen. Ze bedankt de kiezers (291), die haar kozen tot duatlete van het jaar. ,,Wat gaaf! Thanks voor alle stemmen! Leuk! Dank ook voor het organiseren van de verkiezingen Trikipedia! Heb een supermooi seizoen gehad. Superblij met resultaten en de enorme progressie! In het kader van ‘pakken wat je pakken kan’ korte duathlon kampioenschappen meegepakt. Met o.a. brons op het EK sprint als resultaat. Smaak van het korte spel weer goed te pakken. Dat ga ik volgend jaar meer doen! Blij en dankbaar voor de top team support, fijne mensen, gave ervaringen!”

Jetze is ook hier blij mee

Paratriatleet van het jaar Jetze Plat is natuurlijk heel wat gewend op het gebied van prijzen. Maar hij waardeert ze allemaal even zeer en dus ook die van Trikipedia. ,,Mooi om ook dit te mogen meemaken! Bíjna overall de meeste stemmen (297) en hoe dan ook leuk om hierin voor te komen en dat alles in een seizoen waarin het niet ophield maar nu toch echt klaar is. Dank je wel Ruud en Wim, keep up doing the good work!”

Talenten Willemijn en Mitch

De twee talenten van het jaar waren ook best verrast. Willemijn Fuite gunt het ook haar collega’s. ,,Ik had eerlijk gezegd niet verwacht te winnen. Andere meiden hadden het net zo hard verdiend, dus is het extra leuk dat ik uiteindelijk heb gewonnen! Mooi om deze waardering te krijgen, een lekker toetje zo aan het eind van het jaar.”

En Mitch Kolkman kijkt terug op een mooi laatste jaar als junior. ,,Mooi om deze waardering te krijgen van de lezers na een jaar hard werken. Mooi dat het dit seizoen er allemaal is uitgekomen! Op naar volgend jaar waar ik tussen de elite moet gaan racen.” Ook Mitch vindt dat de anderen niet voor hem onderdoen. ,,Ian heeft ook geweldige dingen gedaan. Niels ook waanzinnige prestaties gehad dit jaar en mijn trainingsmaatje Gjalt niet eens in de top 3, dat zegt veel over deze sterke generatie.” Gjalt kreeg overigens 81 stemmen en daarmee vierde.

Monique verrast

Zeker zo verrast was Monique Haans, die als agegrouper nota bene de meeste stemmen van alle winnaars scoorde. ,,Wat een verrassing om verkozen te worden tot agegrouper van 2021. Na een topdag in Almere wereld kampioen worden was heel bijzonder. Ik bedank iedereen die op mij gestemd hebben. Dit geeft mij weer motivatie om door te gaan, EK 2022 Almere.”

Van de organisatie van het jaar (Challenge Almere-Amsterdam) en vereniging van het jaar (Hellas) hebben we nog geen reactie ontvangen, maar dat is in deze kerstvakantie ook wel weer logisch.

Flora Duffy voortaan Dame Flora

Een andere titel, eentje waar Trikipedia geen invloed op heeft, is die van Dame in het Verenigd Koninkrijk. Dame (spreek uit deejm) is een ridderorde, de vrouwelijke tegenhanger van Sir. Een zeer hoge onderscheiding dus, die Bermuda’s Olympische held Flora Duffy op oudjaarsdag ten deel viel tijdens de zogeheten New Year’s Honours.

Ms Duffy (Order of the British Empire) won in Tokyo goud op de triathlon en is nu voor haar verdiensten in de sport op Bermuda benoemd tot Dame Commander of the British Empire. Bij het ceremonieel werden mooie woorden gesproken: ,,Flora Duffy heeft al vele jaren een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan de sport in Bermuda. Ze levert uitmuntende prestaties in de triathlon en werd de eerste winnaar van een Olympische gouden medaille voor de Britse Overzeese Gebiedsdelen ooit.”

Die gouden medaille was extra bijzonder omdat Bermuda daarmee het kleinste land ter wereld (qua bevolkingsaantal) is dat ooit een gouden medaille won op de Zomerspelen. Verder won Flora nog het WK XTerra, de wereldtitel op de weg en de WTCS in Abu Dhabi en Montreal.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.