Vereniging Vrijdag (11): TTvW Hof van Twente

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De elfde vereniging is TTvW Hof van Twente. De antwoorden komen van Rudi Jansen, triatleet en bestuurslid.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,TTvW Hof van Twente. Ooit begonnen als Tri-Team van Wijnen, vernoemd naar de toenmalige Sportschool die ten grondslag lag aan de oprichting. De inmiddels gewezen sportschool was de samenkomstplek en daarmee oprichtingsplek van de vereniging. Eigenaresse Esther van Wijnen was niet onlogisch ook de eerste voorzitter. Daarna merkten we helaas dat een sponsornaam in de verenigingsnaam niet altijd een goede basis vormde voor andere sponsoren en het wekte wat dat betreft soms wat onbegrip. Daarom hebben we na een ALV besloten Hof van Twente in de naam te betrekken en de verwijzing naar Van Wijnen niet helemaal te laten varen. Zie nu: TTvW Hof van Twente.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,Zoals hiervoor beschreven was de geboorte er één die ontstond uit eensgezindheid van reeds triatlonnende sportschoolbezoekers, waar mede-oprichter Esther van Wijnen er één van was. Na beraad werd er een 5-koppig oprichtingsbestuur gevormd en werd er daarnaast al gewerkt aan het vormen van een team met bijbehorende inschrijving voor de nationale competitie. Op 28-10-2013 werd de akte van oprichting getekend. Na de oprichting groeide het ledental snel naar zo’n 50 liefhebbers. En kreeg het herenteam groen licht om in 2014 te starten in de 1eDivisie Triathlon, dat met het kampioenschap niet onverdienstelijk werd bekroond.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.)?

,,De RAL-nummers houden we in het midden, maar de kleuren zijn het best te beschrijven als navyblauw/limegroen. De kleurstelling kwam vanuit de sportschool en het design van de huidige trisuits vloeide voort uit een samenwerking met de toenmalige sponsor -Tjellens- van het herenteam, die toevalligerwijs ook eenzelfde soort kleurenpalet voerde.” 

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Allereerst uiteraard het oprichtingsbestuur onder leiding van Esther van Wijnen en samen met Henri Beverdam, Annette Lentelink, Jeroen Jansen en Desiree Baltes. Daarnaast hebben verschillende personen, zich enorm ingezet voor de vereniging en voor de daarna opgestarte Univé Oost Hof van Twente Triathlon, onze eigen wedstrijd die jaarlijks in Markelo plaatsvindt. Daarnaast moet de helaas ook niet meer bestaande zwemgroep van ZPC de Whee in Goor genoemd worden. Die stond onder leiding van Hennie Alink en menig TTvW’er heeft in de beginperiode onder zijn bezielende leiding (beter) leren zwemmen. Daarna ging de Whee de fusie met Maarkel aan, wat resulteerd in ZPC De Hof, waarmee we tegenwoordig een goede samenwerking hebben. AV Goor is onze partner voor looptrainingen, ook een partij die we dankbaar zijn voor iedere vorm van samenwerking en dienstverlening. Ook wielerclub Markelo is een goede partner waarmee we samenwerken en afstemmen. Nog meer namen of bedrijven noemen zou ertoe kunnen leiden dat we anderen tekort doen.”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,Gevaarlijke vraag, omdat we ook dan anderen tekort zouden kunnen doen. Het oprichtingsbestuur en alle volgende bestuursleden tot en met het huidige bestuur en alle organisatoren en vrijwilligers van de Hof van Twente Triathlon mogen niet ontbreken. Maar ook alle commissieleden die tijd en energie in het reilen en zeilen van de vereniging stoppen. Een grote inspirator tenslotte zouden we dan toch Ronny Leeftink willen benoemen. Een van de teamleden die vol voor dat eerste seizoen ging, maar helaas door een herseninfarct dit alles aan zich voorbij moest laten gaan. Daarna altijd aanwezig voor ondersteuning en support. Daar haalden (en halen nog steeds) velen veel extra kracht uit.”

 

 

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens? 

,,Momenteel telt onze vereniging 36 actieve leden. Kijkend naar dat ledenaantal is 1/3e dame. We hebben helaas ook last gehad van de coronacrisis waarin we een aantal leden hebben moeten uitzwaaien. Tot 2018 was er een mooie stijgende lijn te zien. Daarnaast moet vermeld worden dat er ook een groot aantal steunende leden en supporters is, leden waar we net zo blij mee zijn als de actieve leden. Deze steunende leden sporten niet actief mee tijdens trainingen en wedstrijden, maar helpen veelal met activiteiten en dragen ons daarnaast een zeer warm hart toe.”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,In principe hebben we geen accommodatie. Door nauwe samenwerking met de plaatselijke zwem- en atletiekclub kunnen onze leden daar ook meetrainen. De locatie voor de jaarlijkse triathlon is tevens bij het zwembad in Markelo, met finish in openluchttheater de Kösterskoele. Wat betreft trainingen hebben we een zeer actieve technische commissie die de fietstrainingen opzet en leidt en maandelijks een gezamenlijke koppeltraining opzet. Wat trainingsopbouw betreft is ieder lid daarvoor op zichzelf aangewezen, omdat we geen officiële triathlontrainer aan boord hebben. Gelukkig is er niemand te beroerd andere leden van advies en tips te voorzien.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Natuurlijk de Hof van Twente Triathlon in mei, dit jaar op 22 mei. De gezamenlijke training, iedere eerste zaterdag van de maand gaat steeds vaker gepaard met een gezellige nazit. Daarbij worden tegenwoordig onaangekondigd koeken en andere lekkernij meegebracht. Dat deden we ook in die eerste jaren overigens al, dan zaten we eens in de zoveel tijd gezellig na als de vrijdagavond zwemtraining erop zat. Verder koppelen we altijd een gezellige activiteit met eten en drinken aan de ALV en hebben jaarlijks een nieuwjaarsbijeenkomst begin januari en een seizoensafsluiter in oktober. Verder organiseren we onderlinge wedstrijden met een laagdrempelig karakter waar ook leden van onze samenwerkende verenigingen mee mogen doen.  We hebben een proloog, een crossduatlon en een kleine triatlon. Allemaal op verkeersarm, dan wel verkeersvrije plekken waar we vrij ongestoord die trainingswedstrijden kunnen volbrengen.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Het sportieve hoogtepunt is de jaarlijkse Univé Oost Hof van Twente Triathlon. Maar verder leidt de vraag al aardig het antwoord in. Met 3 teams in competitie ligt daar ook zeker focus met hoogtepunten. Onze dames werden al eens ongeslagen kampioen in de 2eDivisie en na een avontuur in de Eredivisie strijden ze volgend jaar in de 1eDivisie. Net als heren 1 die na een 2e plek in de 2eDivisie van vorig jaar ook in de 1eDivisie mogen strijden. Persoonlijke kanjers hebben we louter. Ieder lid is ons evenveel waard, of hij/zij nou een hele, halve of een 16e triathlon aflegt.”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Superpromotie van de dames, geldt dat ook? Er zijn anekdotes over een Lanzarote trip, maar dat valt ook onder “What happens on Lanzarote, stays on Lanzarote”. Die onwijs gave ervaringen zijn veelal toch op individuele basis of in kleinere groepjes. Mooie avonturen zijn er voldoende geweest.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens?

,,Het clubgevoel hangt samen met de regio. Gezelligheid op z’n tijd, met z’n allen de schouders eronder. En wat betreft de vraag over atleten die een visitekaartje zijn, denk ik dat het ook bij de sfeer past dat iedereen een visitekaartje is en niemand op een voetstuk staat. Sterker nog, het ligt niet in onze aard op een voetstuk te willen staan. Dus bij de barbecue mag iedereen het vlees omdraaien 😉

+++++++++++++++++++++++++++

Dank je wel Rudi voor de beantwoording van onze elf-vragen-rubriek. Het collectief presenteren van de verenigingen zonder iemand eruit te lichten is misschien wel kenmerkend voor de triathlonsfeer bij veel clubs. Ruud bewaart mooie herinneringen aan de keren dat hij de Hof van Twente-triathlon in Markelo presenteerde. Goed evenement. Meestal zien we jullie in groten getale aan de start/finish van de Triathlon Holten, een echte thuiswedstrijd zeker toen er nog gezwommen werd in de Schipbeek. Hopelijk ook dit jaar weer, want de Holten-editie wordt voor ondergetekende een heel bijzondere.

Aanvankelijk was TC Twente aan de beurt, maar daar bleek het beeldmateriaal nog niet compleet, dus die volgt later.

Volgende week 8 april is het de beurt aan: AV Impala uit Drachten, de eerste Friese vereniging in onze rubriek

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.