CrossRBR Almere en Powerman Mallorca gaan niet door: te weinig belangstelling – WTJ 2181

WOENSDAG – De crossduathlon van Etten-Leur heeft van de gemeente groen licht gekregen om het evenement op 13 februari door te laten gaan. Waarschijnlijk nog wel met de nodige restricties, want verdere versoepelingen worden pas op 15 februari verwacht. Maar voor de 272 deelnemers is het goed nieuws. Zij mogen de wei – of in dit geval het bos – in. De befaamde koeienstal waar de duatleten in het verleden fietsend doorheen gingen, zit uiteraard nu niet in het parcours.

Voor het overige wordt het weer ouderwetse ploeteren in het gebied rondom de Kogelvanger en het ‘historische weiland’ waar in 1909 het eerste vliegtuig boven Nederlands grondgebied opsteeg. Centrale locatie is asperge- en wijnboerderij De Santspuy. Optimisme dus bij Huub Maas, Wim van Haperen en alle andere vrijwilligers. Aanvankelijk zou de Nederlandse wedstrijdcyclus aanstaande zaterdag al begonnen zijn met de zwemloop Kapelle, maar die kregen slechts 4 inschrijvingen. Te weinig om alles op poten te zetten.

Almere

Te weinig deelnemers ook in Almere voor een nieuwe crossduathlon. Op 13 maart zouden crossduatleten er een wedstrijd afwerken, maar de organisatie stelt dat atleten (te) lang gewacht hebben met inschrijven. Oorzaak zou zijn dat atleten in onzekerheid verkeren welke wedstrijden wel/niet doorgaan. Het aantal inschrijvingen bleef volgens Start2Finish ook ver achter ten opzichte van normale jaren. Een sfeervol evenement neerzetten met het ‘veel lagere aantal deelnemers’ blijkt volgens de organisatoren moeilijk te verwezenlijken. Ook vorig jaar moest het evenement worden gecanceld, maar toen omdat de overheid evenementen verbood en het land in lockdown zat.

Wat mogelijk meespeelt is dat Start2Finish op de nog dunne kalender in het weekeinde van de populaire crossduathlon Ameland is gaan zitten. De race staat op zaterdag 12 maart op de rol, daags voor nieuwkomer Almere. ,,Het lijkt of we elkaar voortdurend opzoeken”, grapt Casper van de Kamp van de Amelander organisatie, ,,Want ook Challenge Almere en XTerra Ameland vallen in hetzelfde septemberweekend.” Zelf zegt hij weinig last te hebben van die ‘dubbel’. Met zo’n 1000 deelnemers op de XTerra Ameland in september en naar verwachting tegen de 250 duatleten met onder meer Joep Staps en Wouter Dijkshoorn kun je inderdaad concluderen dat de eilandformule onverwoestbaar is.

Van de Kamp denkt dat enige afstemming voor de kalender het probleem voor Almere had kunnen voorkomen. ,,Ik spreek de organisatie eigenlijk nooit, maar er zijn in het voorjaar weekends genoeg om zonder andere wedstrijd te zitten.” De vierde editie van de Amelander crossduathlon is inmiddels traditiegetrouw het tweede weekend van maart.

Gedupeerde atleten kunnen hun inschrijving over laten zetten naar de tijdrit of het NK duathlon op 16 april, in handen van dezelfde organisatie. Wie dat niet wil, krijgt het inschrijfgeld volledig gerestitueerd.

 

Mallorca

Nog meer slecht nieuws voor duathlonspecialisten, want Powerman moet haar wedstrijdouverture uitstellen. De vijfde Powerman Mallorca gaat op 26 maart niet door. Ook hier kampt de organisatie met een tekort aan deelnemers. Daar zouden ze bij XTreme-triathlon events niet wakker van liggen. Daar is het nooit massa=kassa, maar voor de commerciele partijen telt elke inschrijving. En dan wordt er tevoren een minimum aantal bepaald.

Bij Powerman Mallorca is het trouwens een combinatie van factoren, want het aantal deelnemers was te mager, maar ook zijn er te weinig financien om het evenement neer te zetten. Het Powerman seizoen begint hierdoor pas op 7 mei met de race in het Amerikaanse Michigan. Met de eveneens geannuleerde Challenge Wanaka en XTerra Wellington komt het aantal afgeblazen races op korte tijd helaas toch al op vijf. Leuker kunnen we het voor nu niet maken.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.