Vooruitblik op het weekend: crossduathlons Nijkerk en Etten-Leur; Rob Barel terug in Brabant, 14e Belgische zege of…? – WTJ 2191

DONDERDAG – Terwijl Ruud een dezer dagen onze nieuwste mediapartners presenteert, blik ik vooruit op het komend weekend. Afgelopen weekend nog geen zwemloop Kapelle en eerder ook niet de Combi Egmond aan Zee. Dus mogen we stellen dat het Nederlandse duursportseizoen komende zaterdag en zondag officieel van start gaat. Met niet 1, maar twee crossduathlons.

De run-bike-run van Nijkerk bijt zaterdag om 11 uur het spits af. De race gaat over 3,7 kilometer lopen (verhard parcours), 15 kilometer ATB (onverhard) en wederom 3,78 km. lopen. Start- en finishlocatie bevinden zich bij Stal Lozeman aan de Donkeresteeg 20. Dat is net op de grens van Nijkerk en Putten. Wel in de navigatie Putten aangeven. De wedstrijd wordt georganiseerd door de triathlonafdeling van AV Nijkerk, die later dit jaar ook de fameuze Flitstriathlon organiseert. Afhalen startnummers en omkleden is ook op de accommodatie van de atletiekvereniging. En daar is ook de prijsuitreiking zo rond de klok van 13 uur.

RBR Nijkerk

De organisatoren hebben een uitdagend parcours in het prachtige buitengebied van Nijkerk/Putten (Veluwe!) uitgezet. Overigens is het fietsonderdeel naast MTB’s ook geschikt voor gravelbikes (steeds populairder in tri- en duathlons) en voor cyclocrossfietsen. We hebben nog geen inzage in de startlijst. Deze run-bike-run werd na een paar jaar afwezigheid in 2020 weer terug op de kalender gezet. Kort voor de pandemie ook Nederland bereikte, werd de race toen gehouden met Juul van de Kruijs en Andrea van Loo als winnaars. In 2021 kon het evenement vanwege de lockdown niet doorgaan, zaterdag lukt dat wel. De duathlon maakt deel van het Veluwse run-bike-run circuit. Voorheen waren dat meerdere wedstrijden en een serieuze competitie. Nu start men voorzichtig weer op met Nijkerk op 12 februari en Nunspeet op 14 mei.

Crossduathlon Etten-Leur

Zondag is het dan de beurt aan de crossduathlon Etten-Leur. De technische info hebben we al een beetje doorgenomen. Twee starts. De korte afstand om 10.30 uur, de lange om 12 uur. Plaats van handeling is ’t Santspuy, de vermaarde aspergeboerderij van de familie Sweep. We hadden het al over de toeschouwers; die zijn langs het hele parcours welkom en bij start en finish ook mits een CTB. Dat even ter aanvulling op het bericht gisteren. De bossen en akkers van de Kogelvanger en de Klappenbergse Heide zijn zondag het domein van ruim 250 crossduatleten. Het belooft een mooie strijd te worden, in een wedstrijd die in 1999 als eerste gewonnen werd door Marc Herremans. Twee oud-winnaars zijn – triest genoeg – op veel te jonge leeftijd overleden: Gijs Klerkx en Benny Vansteelant. Huub Maas won zijn thuiswedstrijd twee keer en is nu vooral organisatoren. Huub heeft zijn wedstrijdschoenen opgeborgen, ook in loopwedstrijden zit geen nieuwe uitdaging meer voor de duathlonwereldkampioen van 2000.

Rob is bijna 20 jaar na z’n laatste zege terug

In 2003 won Rob Barel het evenement. Hoe leuk is het dat Rob er aanstaande zondag opnieuw bij is. De grootmeester gaat weer een serieus seizoen in met eind juni als voornaamste doel deelname aan de Ironman Nice. Afhankelijk van de terugreis is Rob een week later van de partij in de reünie-race in Holten, waar hij zijn vroegere teamgenoten Peter Zijerveld en Gregor Stam zal weerzien. Nadat in 2008 de latere profwielrenner Brian Bulgac won, lukte het bij de mannen geen enkele Nederlander meer om in Etten-Leur te zegevieren. Steeds waren de Belgen hen te vlug af. Het waren dan ook niet de minsten: Pieter Rijnders (2x), Geert Laurijssen (3x), Wouter Wuilmus (2x) en ook ‘mister Hel van Kasterlee’ Seppe Odeyn staat op de indrukwekkende erelijst. Stand Holland-België in Etten-Leur is: 7 – 13.

Riikka won Etten-Leur liefst 10 keer

Een atlete mag met recht de titel ‘Mrs. Etten-Leur’ voeren en dat is Riikka Vreeswijk-Kelja. Liefst tien maal was zij de snelste. Een aantal jaren als Finse, daarna ook als Nederlandse. Tegen dat tiental steken de andere vrouwen bleekjes af. Ruth van der Meijden – inmiddels gevierd marathonloopster – staat op twee, andere vrouwen hebben de crossduathlon 1 keer gewonnen, zoals de laatste jaren Laura Gorter, Femke van Kessel en – pas in 2019 – de eerste Belgische zege bij de vrouwen middels Sofie Driessen. Dat het evenement in 2020 werd geannuleerd had niets met corona te maken, maar alles met de februaristorm die het parcours onbegaanbaar maakte. Zoals veel evenementen, is het dus al weer drie jaar geleden dat de wedstrijd door kon gaan.

Wouter Dijkshoorn favoriet

Wie zijn er naast Rob Barel allemaal bij? De laatste Nederlands kampioen crosstriathlon Wouter Dijkshoorn is favoriet. De Belg Cis Bens, Chris Steenbakker, Joost Christiaans, Armand van der Smissen, Michael Krijnen, Ferdinand Oldeman, Leon Aleman en -terug van weggeweest – Erick Pattist. Bij de vrouwen/meisjes onder meer Willemijn Fuite en Annelies van der Zwart. Het zou best eens kunnen dat het dit keer wel ‘Oranje Boven’ gaat worden. Op de korte afstand komt Floris-Jan Koole met zoon Lauran en dochter Florence uit. Het worden vast twee mooie wedstrijden, daar in Gelderland en Brabant!

Sandman Inferno

Zondag is ook de Sandman Inferno in Middelkerke, een pittige strandduathlon aan de Belgische kust. Ook bij onze zuiderburen – in Steenokkerzeel – wordt een Run&Bike gehouden. Internationaal is het vrij rustig. De Americas Cup strijkt neer in het Chileense Vino del Mar, de Africa Cup in Masselspoort en – als de lockdown het toelaat – is ook Kinloch Nieuw-Zeeland aan de beurt.

Sportliefhebbers blijven gewoon aan de buis gekluisterd om na het vierde goud (Irene Schouten, Ireen Wust, Kjeld Nuis en opnieuw Irene Schouten) de verdere verrichten van onze Olympiërs te volgen. Er is kortom weer volop te beleven en we mogen dagelijks weer een beetje meer buiten spelen. Al heb ik nooit begrepen waarom juist dat zo aan banden werd gelegd. Morgen/vrijdag is het weer tijd voor Vereniging Vrijdag. Dit keer is mijn eigen cluppie aan de beurt: TOGA in Oud Gastel.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.