Verrassend Trikipedia-nieuws; Tatiana 4e Challenge Florianopolis; Juul en Laura in Pijnacker; Oudenaarde – WTJ 3165

DINSDAG – Morgen komt Trikipedia met bijzonder nieuws, vinden we zelf althans. De geruchtenstroom snelt ons al vooruit. Komen ze met een nieuw triathlonteam, komt er een grote Trikipedia-triathlon op de Maasvlakte, een Trikipedia-trainingscentrum of een Trikipedia-dagblad? Alvast een hint met een klein plaatje. Morgen hebben jullie de primeur voordat het in alle kranten staat en op radio en tv komt!!!!

Challenge Florianopolis

Ook de Challenge Family is voor dit seizoen nog niet klaar met wedstrijden, komend weekend Canberra met deelname van Els Visser. Maar ook zondag was er een race in het Braziliaanse Florianopolis. Een bekende triathlonstad, voor zover bekend de enige die zowel een Ironman als een Challenge-race in huis heeft.

In de race deed ook een Nederlandse mee. Tatiana Gouw. Zij deed het uitstekend, behaalde een vierde plaats. De overwinning ging bij de vrouwen naar Lilian Vidal Mondin. De Braziliaanse deed er 4.53.31 uur over. Ruim een minuut later volgde landgenote Julia Flores Schutt en Evelin Silveira Bombanatto bleef ook nog binnen de vijf uur: 4.57.14. Daarna volgde dus Tatiana Gouw, woonachtig in Brazilië.

Bij de mannen was Paulo Jose Gomes Puccinelli de sterkste in 4.04.59 uur. Het volledige Braziliaanse podium bestond verder uit Enzo Caua Krauss Conceicao (4.07) en Walter Tlaija de Souza (4.08). Ondanks de concurrentie van IM 70.3 Fortaleza trok Challenge Florianopolist toch 543 deelnemers.

ZONDAG 19 NOVEMBER: CHALLENGE FLORIANOPOLIS (BRA)
V:
4.Tatiana Gouw 5.03.11 (2e F30)

Knysna Extreme

Ook in Zuid-Afrika twee wedstrijden. Naast de IM 70.3 Mossel Bay was zaterdag de Knysna Extreme, deel uitmakend van de Extreme World Tour-races, ontsproten uit het Norseman-concept. Zware race dus door bergachtig terrein, kortom niet bedoeld om snelle tijden neer te zetten. Dertig dapperen waagden zich aan het avontuur. De winnaar was de Zuidafrikaan Neil Cable in 13.40.06 uur. Zestien minuten nadien volgde JP Maritz eveneens RSA en de Fransman Damien Legendre was in 14.48 uur de bronzen medaille winnaar.

Madeleen van Zuydam wint

Drie vrouwen aan de start, twee haalden de finish. De snelste was Madeleen van Zuydam uit Zuid-Afrika in 17.21.02 en ruim een uur later volgde landgenote Kirsten Nolan in 18.38 uur. Ondanks de vele Nederlandse achternamen waren er toch geen landgenoten aan de start.

Juul van der Kruijs neemt ons mee door zijn winnende race in Pijnacker

Blijven over de twee crossduathlons in de Benelux: Pijnacker en een nieuwe in Oudenaarde. Aan Pijnacker bewaren we goede herinneringen. Een kleine tien jaar als speaker was het steeds een sfeervolle afsluiter van het Nederlands seizoen. Mooie races, goede winnaars en na afloop nakaarten in de Tinteltent van de organiserende Ijsvereniging.

De 32e editie van deze run-bike-run (Pijnacker heeft er nooit het woord crossduathlon van gemaakt) was zondag onder aanmerkelijk betere omstandigheden dan daags ervoor de sinterklaasintocht in Gorinchem. Maar blubber lag er door al die regenval natuurlijk wel.

Winnaar Juul van de Kruijs noemde het een ‘echte klassieker met lange historie’. ,,Maar ik had er nog nooit aan meegedaan.” In januari hoopt Juul voor het eerst vader te worden en dus pakt ie tot die tijd nog gauw wat wedstrijden mee. ,,Daarna is het aar afwachten of de nachten kort zijn”, lacht de geboren Limburger, uitkomend voor Hellas in zijn stad Utrecht.

Op de eerste run was het de nummer twee van het laatste NK Chris van Wamelen, die er tussenuit kneep. Juul probeerde aan te klampen, maar dat was lastiger dan verwacht. ,,Op ruim 200m achterstand liep ik de wisselzone in. Om mijn fiets te bereiken moest ik door een flinke plas water, maar dat vond ik minder erg dan anders. Ik ging die sokken op dit modder parcours toch niet droog houden.”

Fietsronde van 20 kilometer

Pijnacker kiest niet voor de makkelijkste weg. Ze leggen een fietsparcours van 20 kilometer lengte aan. ,,Helemaal verkennen lukte niet. De weg vinden was niet altijd makkelijk. Op sommige stukken zag ik de koploper, wat hielp met de route vinden. Ik merkte ook dat ik steeds dichterbij kwam. Op een snel recht stuk met een lichte storm tegen, kon ik het gat zo goed als dichtrijden en daarna op een zompig stuk de kop overnemen. Bij een heuveltje met trap, waar ik te voet omhoog moest om boven te komen kon ik een gat slaan. Daarna een beetje extra gas gegeven om die snellere loper definitief te lossen. Alleen bij een volgende kruising merkte ik verwarring. Toen ik de afslag naar rechts voorbij reed zag ik achter de vrijwilliger een lintje hangen. Had ik door die vrijwilliger moeten rijden om dat pad te nemen.”

Stuivertje wisselen en Wouter op afstand houden

Daarmee was het weer stuivertje wisselen en kwam Chris weer voor Juul te fietsen. Intussen fietste de grote favoriet Wouter Dijkshoorn op de derde plaats. Maar de Amsterdammer is net terug van een blessure en was er vooral op uit pijnvrij te sporten. Door een valpartij kwam Juul nog wat verder op achterstand. Verderop miste Chris even een afslag. ,,Daarna eerst door baggerzooi en een stukje volle bak wind tegen doortrekken om vervolgens even een klein beetje de druk van de benen te halen in een stukje bos met veel draaien en keren. We reden er werkelijk ieder paadje dat er te vinden was. Ik moest wel gas blijven geven, want Wouter kwam er ook aan.”

Met tien seconden voorsprong op Chris en Wouter begon Juul aan de slotrun. ,,Na zo’n ploeter parcours kunnen de eerste loopmeters wel eens taai zijn, maar ik kwam nu direct in het goeie ritme en voelde dat dat ook nodig was. Wilde de concurrenten niet het idee geven dat er wat te halen was. Dat lukte, want ik had aan de finish nog een half minuutje marge. Winst!”

Chris van Wamelen bleef titelverdediger Wouter Dijkshoorn uiteindelijk voor. Vervolgens bolden Fokke Stoel, Thomas Bisschop en Roald Bode over de meet. Thuisfavoriet Rienk Engele (zoon van oud-winnaar John) eindigde zevende en vervolgens was daar Joost Christiaans.

Laura Gorter nu wel winnares

Vorig jaar was bij de vrouwen Diede Diederiks nog een paar maten te groot voor onder meer Laura Gorter. Diede debuteerde nu op Ironman Cozumel, waarmee Laura’s kansen stegen. Dat bleek. De Leersumse was als vanouds sterk in deze discipline. Het podium werd verder gevuld met Melissa de Bruin-Roks en Lotte Bakx, daarna volgden Dorien van Iwaarden en Laura van der Eijk. Snelste recreanten waren Thijs de Blaeij en Suzanne van der Voort. Het eerst aankomende duo werd gediskwalificeerd. Daarop kwam de zege terecht bij het team van Erwin Dongstra en Stefan van der Voort uit Pijnacker.

Crossduathlon Oudenaarde

De nieuwe crossduathlon van Oudenaarde maakt deel uit van het organisatieteam Triathlon Vlaanderen. De primeur ging naar de Belg Michiel Stockman in 1.16.34. Tweede werd Korneel de Viaene en derde Alexander Chamon. Bij de vrouwen winst voor Lisa Isebaert in 1.35.46, tweede Charlel de Cock en derde Silke d’Hont. Het crossparcours moest door de doornatte Belgische ondergrond hier en daar worden aangepast. Onze zuiderburen hebben er een serieus probleem bij: droge voeten houden. Misschien een stille hint om morgen op de juiste partij te gaan stemmen, met oog voor klimaatontwikkelingen.

Verkiezingen morgen

Veel media-aandacht krijgt de PartijvdSport niet, daarom toch maar even hier nog een plaatje van de kandidaat nummer twee van deze nieuwe partij. Geen stemadvies hoor, het belangrijkste is dat we morgen allemaal gaan stemmen en dat er na morgen een nieuw Nederland ontstaat waar we allemaal ons plekje in weten te vinden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.