Menno focust op long distance; Erelijst Richard Murray; Lange afstand selectie; Geen zwemmen in Sluis meer – WTJ 2200

VRIJDAG – Het was toch een verrassende move: Richard Murray, geboren op 4 januari 1989 in Kaapstad gaat uitkomen voor Nederland. Die hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen. Menno Koolhaas misschien al een beetje, maar het is voor hem reden om zijn focus definitief te verleggen naar de lange afstand. De Olympische Spelen in Parijs waren ook voor Menno nog wel een doel op zich, maar hij realiseert zich ook dat het moeilijk zal worden een basisplaats in het Mixed Relay-team te veroveren. Zijn trainingsschema’s drastisch omgooien is voor nu niet nodig: de Oceanus-triatleet was al volop in voorbereiding op zijn Ironman-debuut in Frankfurt.

Menno niet, Donald wel

Wie wel de strijd aangaat met Richard – en daarmee ook met Jorik van Egdom – is Donald Hillebregt. We gaan het beleven in de komende twee jaar richting Spelen in Parijs. Terwijl de Winterspelen nog gaande zijn, zijn de Zomerspelen een stuk dichterbij dan je denkt. Het kunnen voor Richard Murray zijn derde Spelen worden, terwijl echtgenote Rachel Klamer (geboren dan al op vier staat. Allebei waren ze er al bij in Londen 2012, waar Richard 17e werd en Rachel 36e. Vier jaar later in Rio bleef Richard net buiten de medailles. Zijn toenmalige landgenoot Henri Schoeman bleef hem in de strijd om brons voor. Rachel klasseerde zich aan de Braziliaanse kust als tiende. Terwijl het koppel zich opmaakte voor hun derde Spelen in Tokyo moest Richard wegens hartproblemen afhaken. Voor de Mixed Relay had Zuid-Afrika zich ook geplaatst, maar omdat Henri Schoeman geblesseerd raakte tijdens de individuele race, bleef het team en daarmee ook Richard tijdens de Spelen aan de kant staan. Gelukkig kon hij op een afstandje zien hoe Rachel naar een prachtige vierde plaats liep.

Indrukwekkende erelijst Richard Murray

De erelijst van Richard Murray is zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij haalde brons op de Commonwealth Games in Glasgow 2014. Dat Angelsaksisch sportevenement zal hij overigens dit jaar mislopen. Nederland komt daar immers niet op uit. Verder mag hij zich wereldkampioen duathlon van 2016 noemen (Aviles), waar Jorik trouwens brons haalde. Hij won vijf World Cup-races, vier ETU Cup races (de eerste in Hongarije 2007) en stond maar liefst zeventien keer op het podium in de World Triathlon Series met winst in Hamburg 2012, Edmonton 2015 en Leeds 2018. Last but not least: winnaar in Holten 2017. Als alles volgens plan gaat doen Richard en Rachel op 2 juli ’s avonds in Holten mee aan de Race of The Legends, de reunie-race rondom Wims laatste speakerklusje. Daar ben ik uiteraard wel heel vereerd mee!

Nog een medaille op de Commonwealth Games gaat Richard niet lukken. Hier heeft hij brons naast de Brownlee-broers op de Gemenebest Spelen in Glasgow 2014.

Nog even een formaliteit, maar toch: World Triathlon moet de overstap formeel nog bekrachtigen. De verwachting is dat zoiets binnen een maand gebeurt, dus vanaf eind maart is Richard startgerechtigd namens Nederland.

Selectie lange afstand

Wie ook mee doet is Rik van Trigt. Eenmalig zal de coach lange afstand nog een keer zijn triathlonpak tevoorschijn halen. Verder is Rik vooral bezig met de begeleiding van het lange afstandsteam, voor wie opnieuw een EK in eigen land (Almere) op het programma staat. Zes atleten zijn al opgenomen in de selectie te weten Sarissa de Vries (wereldkampioene), Els Visser, Janien Lubben, Tessa Kortekaas, Evert Scheltinga, Milan Brons, Niek Heldoorn, Erik-Simon Strijk en….Menno Koolhaas. Zij dienen wedstrijdfit te zijn en dit voor 1 juli aan te tonen. Da’s mooi, dan kunnen ze op 2 juli mooi even Holten als ontspannen opwarmertje doen. Nog niet aangewezen voor het EK, maar wel in de selectie zitten Miriam van Reijen, Sven Strijk, Stef Overmars en Diederik Scheltinga.

Lange afstandsteam vorig jaar WK Almere

 

Andere NTB-berichtgeving ging deze week over de voortgang van het vervolgonderzoek naar het topsportklimaat in onze sport meer in het bijzonder de sociale onveiligheid op het NTC Sittard. Bureau Unravelling gaat ermee aan de slag. We nemen dat voor kennisgeving aan in de wetenschap dat iedere atleet en begeleider volledig meewerkt aan het onderzoek.

Geen zwemonderdeel meer in Sluis

We raken dit jaar wel een triathlon kwijt, althans het eerste gedeelte ervan. De Zwintriathlon Knokke-Heist rolde jarenlang het zwemparcours uit in de sfeervolle haven van Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Vervolgens trokken de triatleten per fiets de grens over om aan ‘De Zwin’ een vervolg te geven op de boulevard van de Belgische badplaats. Dit jaar voert de organisatie van deze grote wedstrijd, die onder geen enkel label valt maar toch altijd een topveld aantrekt, een aantal veranderingen door. Wedstrijddag is niet langer de eerste woensdag van september, maar zaterdag 10 september. De halve triathlon op hetzelfde parcours verplaatst naar zondag 11 september. Daarmee vormt de wedstrijd een stevige concurrent voor Almere, waar de Belgische toppers op het WK ook al ontbraken.

Foto: PZC

Anderzijds zal het zwemparcours wel deelnemers afschrikken, want in plaats van in het kalme water van de Damsche Vaart duiken de triatleten nu in de soms grillige Noordzee op Knokke-evenementenstrand. Concessie is wel dat de organisatie de afstand terugbrengt van 1500 naar 1000 meter zeezwemmen. Dat was trouwens in de beginjaren ook de zwemafstand, de ouderwetse kwart met 1-45-10 als afstanden. Desondanks gold een taboe op stayeren. Nu dan 1-40-10. Het betreft de 22e editie in het jaar 2022 met voor de derde keer een halve triathlon na.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.