Onze Kona-pro’s Els Visser en Lotte Wilms – hoe voelen ze zich

Op het eiland  Guam in de grote Oceaan bereidde Els Visser zich voor op het Wereldkampioenschap in Kona . Natuurlijk even bijpraten met Els, richting de race van het jaar.

Ik ben na de race in Almere nog een week thuis in Nederland gebleven om te herstellen en daarna, samen met mijn manager Iris, afgereisd naar Guam. Hier woont een teamgenoot en kan ik in alle rust onder min of meer dezelfde omstandigheden als in KOna mijn laatste trainingen afwerken. We zijn hier heel hartelijk ontvangen, inwoners helpen door eten te maken en zijn heel erg gastvrij. Ze vinden het geweldig dat een atleet op hun eiland is.
Om iets terug te doen voor de gemeenschap heb ik afgelopen week een lezing gegeven op de high school en was ik onderdeel van een tijdrit van de lokale vereniging.

Dinsdag vliegen we naar Kona, bewust gekozen om vlak voor de race te arriveren om zo lang mogelijk ‘uit de gekte” te blijven. Immers ik zit al hier in dezelfde tijdzone. Deze week nog mijn laatste zware trainingen en dan rust richting de wedstrijd.
Mijn seizoen is al lang, immers in het voorjaar deed ik races in Australié en Nieuw Zeeland en ook de laatste weken heb ik veel races gedaan, maar zolang ik goed herstel en me goed voel is het vele racen voor mij geen probleem. Immers dat is waar je de sport toch voor doet; omdat je racen zo leuk vind.

Ik voel me heel goed, de race in Almere heeft me heel veel vertrouwen gegeven en ook het herstel na de race was heel snel. Na de week rust in Nederland heb ik hier de trainingen weer opgepakt. Ik kijk uit naar de race op Kona, het veld is enorm sterk, alle sterke meiden zijn er, dus kan ik weer eens zien waar ik sta.

Ik heb geen verwachting van plaats of tijd. Het kan zo maar zijn dat ik 20e wordt en voor mezelf een goede race heb gedraaid en daar tevreden mee ben. Je bent qua klassering ook altijd afhankelijk van anderen, een top 5 in dit veld hoef ik normaal gesproken absoluut niet aan te denken. Ik weet dat ik heel goed voorbereid aan de start zal staan en dan zien we wel waar ik eindig.

Ook Lotte Wilms kiest voor een late aankomst op Kona, zelfs daags voor de wedstrijd neemt Lotte de tijd om even bij te babbelen.

De voorbereiding was uiteindelijk goed. Ik heb ruim 5 goede weken kunnen draaien. Na de race in Singapore die ik niet kon finishen vanwege buikgriep en vervolgens COVID opgelopen moest ik 2,5 week uitrusten. Door hier geduldig mee om te gaan heb ik uiteindelijk nog een goede voorbereiding kunnen doen voor Kona.

Het was bewust zo gepland laat naar Kona. We zouden eerst wel voorbereiden in Cairns maar doordat ik na Singapore niet lekker was besloten voor te bereiden van thuis in Sunshine Coast en dat was heerlijk eigenlijk!

Ik ben tevreden als ik over die finish lijn kom! Het is een mooi parcours met wisselende weer omstandigheden wat t voor mij lastig maakt om verwachtingen te scheppen. Het is de eerste keer dat ik hier ben en ook de eerste keer denk ik voor vele om een ironman te doen met zoveel atleten (lijkt wel een ITU start lijst). Het zal zeker een hele nieuwe format naar boven brengen.

Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat morgen en voel vereerd dat ik 1 van de 53 atleten ben 🙂 Ik ben tevreden als ik een mijn race plan kan uitwerken tijdens de race. Als ik een aantal doelen van t race plan kan afvinken ben ik tevreden en dat is voornamelijk ook finishen 🙂

Plannen 2024 worden zondag gemaakt 😏 er is natuurlijk net een aantrekkelijk bonus system van ironman uitgekomen. We gaan daar rustig naar kijken de komende weken en als PTO ook met helderheid gaat komen voor komend jaar geloof ik dat we een druk programma gaan hebben 🙂 maar eerst morgen en dan kijken we uit naar de rest!

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.