Colin Fleming vijfde op halve triathlon Zuid-Afrika; Joost Kessels negende en Barbara de Koning in USA – WTJ 2225

MAANDAG – In Zuid-Afrika is het wedstrijdseizoen in volle gang. Over een maand is de Ironman Zuid-Afrika, er zijn diverse Africa Cup-races en afgelopen zondag waren er twee halve triathlons, waarvan eentje uit de populaire Ultra Tri Series. In beide wedstrijden stond een Nederlander aan de start.

De Ultra Tri Series streken neer in de gemeente Theewaterskloof aan de Westkaap van het land. Er ligt onder meer een gigantisch stuwmeer, waarin ook gezwommen werd. Geen massale wedstrijd overigens, wel goed georganiseerd. Matt Trautman was de grote favoriet en hij stak er dan ook met kop en schouders bovenuit. Bij het zwemmen had de Almere 2019-winnaar nog gezelschap van Jonty Low. Na het fietsen was zijn voorsprong tot veertien minuten gegroeid op landgenoot Connor Mercer en daar kwamen op de halve marathon nog eens vijf minuten bij. Ontspannen liep Trautman richting zijn zoveelste zege, nog wel in een tijd onder de vier uur: 3.56.27 uur. Connor Mercer volgde als tweede in 4.20.44 en Jandre Bezuidenhout liep naar brons in 4.21.49 uur.

Veel Nederlands klinkende familienamen aan de start. Grappig genoeg heeft de enige echte Nederlandse deelnemer een wat Angelsaksische achternaam: Colin Fleming. Waar kennen we Colin ook weer van? Hij won ooit de supersprint triathlon van Maastricht, kwam voor EDO Sports uit in de duathloncompetities en was ook in crosstriathlons actief. Onder meer met een top tien klassering op de XTerra Portugal. Twee keer was hij erbij op wereldkampioenschappen crosstriathlon.

Intussen bleef Colin wel studeren: bewegingswetenschappen. Eerst in Schotland en voor zijn masters sinds kort in Kaapstad, Zuid-Afrika. Sporters zorgen er dan veelal voor dat ze ook op hun nieuwe stek kunnen blijven trainen en wedstrijden doen. In zijn Britse tijd deed Colin vorig jaar een eerste halve triathlon. Uit de zogeheten Castle Series was hij rond het kasteel Cholmondeley zelfs de winnaar bij zijn debuut. Op 19 juni vorig jaar klokte hij 4.36.29 uur, winnende tijd.

In Theewaterskloof ging hij zeven minuten sneller: 4.29.54 uur, maar waren vier Zuidafrikanen onder aanvoering van Matt Trautman nog sneller. Mooie vijfde plaats dus voor Colin, nog altijd uitkomend in zijn EDO Sports outfit. Hij was overigens zeer verbaasd toen we hem feliciteerden met deze prestatie. Hoe weten jullie nu dat ik hier een wedstrijdje gedaan heb?….

De winst bij de vrouwen ging naar Magda Nieuwoudt in 4.44.16. Daarmee was ze zes minuten rapper dan Mariella Sawyer en lag ze zeven minuten voor op Marta Jekot. De tweede halve was de People’s Triathlon in St. Francis Bay. Minder grote namen wellicht, maar ook een korter parcours getuige de eindtijden. Scott Bayvel won in 3,52.45 uur. Exact twee minuten later volgde Keegan Cooke en daarna was het maar liefst twintig minuten wachten vooraleer Benjamin Janse van Rensburg brons omhangen kreeg. Ook bij de vrouwen een duel om de overwinning tussen Eulali Gouws en Nicky Smith. In het voordeel beslecht door de eerste: 4.42.41 om 4.43.39 uur. Ook hier bleef het volledige podium nog lang leeg. Totdat Nicola Mattheus na 4.54.49 uur arriveerde. De Nederlandse inbreng alhier was die van Joost Kessels. In zijn studententijd op de TU Twente was Joost nog voorzitter van Aloha, voor zijn werk bij Volkswagen is hij zo’n tien jaar geleden naar Zuid-Afrika verhuisd. Joost finishte als 26e in 5.13.44 en daarmee negende M40.

We spraken intussen ook met Barbara de Koning aan de andere kant van de Oceaan. Dat alles natuurlijk na haar fraaie overwinning in de Clermont Super Sprint Cup. Bovendien stuurde ze een mooie finishfoto mee waarmee we afsluiten.

,,Hi Wim. Dit was de beste manier om het seizoen te beginnen met een overwinning bij de Clermont Elite Draft Legal Challenge in Florida. Goed vooraan gezwommen en met een kleine groep een ontsnapping gemaakt, wat steeds meer tijdswinst opleverde op de rest van het veld. Na T2 gelijk weg als eerste en ik hield comfortabel mijn voorsprong vast om met een overwinning over de finish te komen. Ik ben super enthousiast om het seizoen te beginnen met deze overwinning! Ik train al een tijdje in de US, vandaar mijn beslissing om vaker in de US te racen.”

Een goed begin, is inderdaad het halve werk Barbara. We zijn benieuwd hoe snel zij Olympische deelname gaat afdwingen. Is dat al in Parijs of wachten we nog een paar jaartjes tot de Spelen van Los Angeles?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.