Nederlandse successen in Americas Cup: Richard 1e, Rachel 3e, Barbara 4e; BK crossRBR Retie: Mischa derde; Stem op Mik, Jetze, Bas of Rik – WTJ 2231

MAANDAG – Achter zijn naam stond nu nog het vlaggetje van World Triathlon en de letters TRI. Het zal weldra NED worden met het rood-wit-blauw van ons land. Richard Murray – want daar hebben we het over – boekte maandag zijn tweede seizoenszege. Eerst in zijn geboorteland Zuid-Afrika en nu de Americas Triathlon Cup in Sarasota-Bradenton aan de westkust van schiereiland Florida. In de Amerikaanse staat lijkt het alsof de pandemie er grotendeels aan voorbij gegaan. Races in Miami, Daytona, Clermont, Sarasota en Orlando.

Richard was er uiteraard in gezelschap van echtgenote Rachel Klamer. Het koppel stak de Tampa Baai over nadat ze vorige week nog achtste werden op de Couples Championships in Tierra Verde. Voor allebei een podiumplaats overigens, want Rachel finishte op de mini-afstand als derde achter de Amerikaanse Kirsten Kasper en de Canadese Emy Legault. Mooi trouwens dat Barbara de Koning ook nog wat langer in The States blijft, hier ook meedeed en negen seconden na Rachel als vierde finishte. Twee (of drie Nederlanders) in de top vijf van een Americas Triathlon Cup race…dat is nog nooit vertoond. Rachel deed uberhaupt nooit eerder mee aan een Americas Cup race.

De triatleten moesten wel even geduld hebben, want het beroerde weer en mogelijk tornado’s gooide op zaterdag roet in het eten. De wedstrijd stond daarom aan het begin van deze week alsnog op de rol. Alle atleten wisten hun vluchtschema’s dusdanig bij te stellen dat ze konden blijven voor een extreem kort wedstrijdje trouwens: slechts 350 meter zwemmen, 12,5 km. fietsen en 2,5 km. lopen. Secondenspel dus. Richard spurtte de Amerikaan Kevin McDowell eruit (zie filmpje van Richards Twitter), de derde plaats was negen seconden later voor Daniel Dixon, die wel de prijs van de strijdlustigste triatleet won. De Brit was veruit het rapste uit het water. Richard kwam daar als 18e uit vandaan op 22 seconden. Een achtervolgend groepje met McDowell, de Canadees Charles Paquet en Austin Hindman was voldoende om de aansluiting met DD te bewerkstelligen. Bij he lopen hield Richard zich nog even koest, maar toen het op de eindsprint aankwam was hij de ‘afmaker’ als vanouds.

In de vrouwenrace waren de verschillen tot aan het lopen klein. Rachel begon er als eerste aan, maar had meteen Barbara, Kirsten, Emy en Vittoria Lopes achter zich aan. Kasper won met drie seconden voorsprong op Legault en acht op Rachel. Barbara was als jongste van de top vijf maar 17 tellen verwijderd van een tweede zege in Florida.

 

 

 

Tim van Hemel Belgisch kampioen crossduathlon; Mischa Hermans derde M18

Van de Belgische wedstrijden namen we al wel de zwemloop Maaseik mee, maar nog niet de crossduathlon van Retie (beroemd plaatsje uit de liedjes van Raymond van ’t Groenewoud). Daar was zondag het Belgisch kampioenschap crossduathlon, een titelstrijd die bij ons sinds begin 2019 niet meer is gehouden overigens.

Het was Tim van Hemel, die met verve zijn titel verdedigde. Tim is in ons land genoegzaam bekend als ‘puntenpakker’ voor Squadra in de Teamcompetitie. Op de mountainbike staat hij ook zijn mannetje. Niet voor niets werd hij op Ibiza 2018 zowel Europees kampioen crosstri- en duathlon. Minder bekend is dat hij exact tien jaar geleden Europees kampioen duathlon korte afstand werd. In een van de laatste keren Powerman Holland in Horst aan de Maas. Het was een prachtige wedstrijd daar in het zonnige Retie met grote namen aan de start.

Tim maakte het verschil op de fiets, waarop eerste Seppe Odeyn en daarna ook Thibaut de Smet moesten lossen. Die laatste maakt een topwinter door en bevestigde aan de finish met zilver en de beloftetitel. Odeyn, meer een diesel dan de concurrentie, pakte brons. Mountainbike-specialist Sebastien Carabin greep net naast het ‘kinderrijke’ podium. Nicolas de Smet hield de broedereer hoog op plaats vijf. Belgisch kampioene werd Margot Vanpachtenbeke, die in een verbeten duel met Debbie Sanders nipt de titel greep. Brons was voor Joyce Vanderbeken. Een Nederlandse deelnemer op dit open BK: Mischa Hermans uit Stein heeft in Nederland al vaak brons gehaald op NK’s en was ook hier de nummer drie bij de junioren. Op het BK-podium stond hij uiteraard niet. Overall was Mischa goed voor een 55e plaats.

Verkiezingen

Deze week de gemeenteraadsverkiezingen. De tragiek van de oorlog hangt als een schaduw boven deze verkiezingen. En toch zijn ze nodig, want ze wijzen ons eens te meer op het belang van de democratie. Overal in het land stellen duizenden mensen zich kandidaat voor een plekje in de gemeenteraad voor de komende vier jaar. Daar zitten ook triatleten tussen: Mik Borsten voor D66 in Amersfoort en liefst drie triatleten in de gemeente Nieuwkoop: Bas Oostwouder voor Natuurlijk Nieuwkoop, Rik van Trigt voor de VVD en Jetze Plat als lijstduwer voor Samen Beter Nieuwkoop. En dat is uiteraard slechts het topje van de ijsberg. Zelf wacht ik nog vier jaar, dan mag ik ook journalistiek afzwaaien en komt er tijd om me voor mijn gemeente in te zetten. Voor welke partij? Dat hou ik even voor me.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.