De Nederlanders bevonden zich na het zwemmen min of meer in de tweede helft van het veld. Bij het fietsen kwamen Noel Sterk en Ivor Feunekes goed voor de dag. Ivor liep vervolgens de tiende looptijd en dat bracht hem terug in de voorste regionen.

Geen enkele Duitse deelnemer

Bij de meisjes waren de Francaises al net zo prominent aanwezig als de jongens. Hier wel Franse winst met Laura Moreau. Ook hier was het Frankrijk versus USA, want de triatlete uit Montpellier was 14 tellen sneller dan de Amerikaanse Faith Dasso. Brons ging opnieuw naar Frankrijk: Anouk Sterkers. Klinkt Nederlands, maar komt wel degelijk uit voor het Land van Marianne. Drie minuten na de winnares kwam Merel Veltman over de streep, daarmee was ze elfde in deze Junior Cup. Nog geen twintig seconden later volgde landgenote Aniek Mars als twaalfde. Femke Scheepers verloor iets te veel tijd in het zwemwater en finishte uiteindelijk op een zeventiende plaats. Op 7.45 minuten van Moreau.

Merel scoorde de negende zwemtijd, fietste sterk naar de vijfde nettotijd, maar omdat ze daarbij vol in de achtervolging moest op de kopgroep, moest ze bij het lopen even wat gas terug nemen. Toch kan de Almeerse terugzien op een prima race. Tevreden zal Aniek Mars vooral zijn over haar looponderdeel, waarin ze nog wat progressie boekte. En Femke had de pech na het zwemmen vooral een solorace te moeten afwerken. Al met al een goede leerschool voor de groep van tien, voor wie sommigen hun internationaal debuut. En dat smaakt altijd naar meer, zo weten we.

Opvallender nog dan de uitslag, was het feit dat er geen enkele Duitse junior mee deed. Het gebeurt zelden dat een gastorganisatie van een internationale triathlon het thuisland niet aan de start krijgt. Navraag bij jurylid Martin Breedijk brengt ons niet verder. Vele Duitse triatleten zagen we prominent van voren in andere wedstrijden, maar dus niet in het eigen Dusseldorf, waar 13 andere landen wel een team afvaardigden.