De scoop van Thomas; Hoe verder met Sub8 uur; Preview races; Louis bondscoach Duitsland – WTJ 2249

DONDERDAG – Het seizoen moet in Nederland nog goed en wel beginnen, maar toch hebben we het al druk genoeg. Woensdagavond de Zomertijdloop in ons evenementrijke dorpje Oud Gastel. Kleine 200 hardlopers, organisatorisch niet al te moeilijk maar na afloop altijd veel te gezellig. En dan blijft zo’n WTJ toch altijd weer even liggen. Niet zo erg, we halen het snel genoeg weer in.

Thomas had met ‘misstanden’ een echte primeur

Eerst een felicitatie aan het adres van collega-journalist Thomas Sijtsma. Zijn primeur in Trouw over de grove misstanden bij triathlon was door de Nederlands Sport Pers (NSP) genomineerd voor ‘Scoop van het jaar 2021’. Net als Maarten Wijffels die Louis van Gaal als nieuwe bondscoach scoopte, Rik Spekenbrink/Arjan Schouten over de Olympische bubbel, Ben Meindertsma/Guido van Gorp over Gefixt en Pepijn Keppel/Ton Claessens over Stefan de Vrij en voetbaltransfers.

Maar de winnaar was Dennis van Eersel omdat hij als verslaggever als eerste bekend maakte dat Feyenoord de stekker uit het City-nieuwbouwplan trok. In het juryrapport stond over de winnaar: Afgezien van de ongekende journalistieke arbeid die de verslaggever er in heeft gestoken en zijn uitstekende dossierkennis, onderstreept deze scoop ook het belang van kwalitatief goede regionale journalistiek. En dat geldt eigenlijk voor alle primeurs, ook die van Thomas was zeer treffend en had verstrekkende gevolgen, zo weten we nu.

Thomas Sijtsma is behalve triatleet en journalist ook schrijver van boeken als Het Beest: het wielerleven van Lieuwe Westra,  De Colnago van Merckx uit 1972 en Cruyff 75.

Lucy Charles uitgeschakeld

Hoe moet het nu met het Pho3nix Sub-8 project? Waar de initiatiefnemers geen rekening mee gehouden hebben is dat er achter Lucy Charles en Nicola Spirig geen eerste of tweede reserve klaar staan om het in geval van blessures over te nemen. Was het eerst de Zwitserse voormalig Olympisch kampioene, die door een ongelukkige val een sleutelbeenbreuk opliep, nu zit ook de Britse in de lappenmand. Een fikse loopblessure houdt haar voorlopig aan de kant. door het WK Ironman St. George over ruim een maand gaat al een streep, weer een maand verder zou ze in Dresden met Nicola onder de acht uur willen duiken.

De stressfractuur in haar linkerheup vergt langer hersteltijd dan menigeen verwacht. Charles-Barclay gaat uit van het slechtste scenario en dat wil zeggen een streep door het seizoen 2022. En mogelijk is het meer dan alleen de heup, die haar nu parten speelt. Het is voor haar te hopen dat ze er fysiek maar zeker ook mentaal sterker uitkomt. En Sub8? Tja, ik zou nog even bij Anne Haug en Daniela Ryf te rade gaan….. De mannen zijn gelukkig nog wel topfit Kristian Blummenfelt heeft z’n tegenvallende IM 70.3 Dubai al weer verwerkt; Alistair Brownlee komt zaterdag in actie op de Ironman Oceanside.

Zwemlopen en RBR

Dat brengt ons meteen bij de voorbeschouwing op het eerste aprilweekend. In eigen land twee zwemlopen: zaterdag Hulst in het fraaie land van Reinaert de Vos en zondag de zwemloop Nieuwkoop zo’n beetje de voorbode van de beroemde halve van Nieuwkoop. Ook de run-bike-runners op de weg komen aan hun trekken, want zondag is ook de Westfriese run-bike-run in Hoorn. Het stadje aan de Zuiderzee is in korte tijd uitgegroeid tot een echt duursport-plekje, gezien ook de IM 70.3 later dit jaar.

IM 70.3 Oceanside met Tristan

Over de landsgrenzen kijken we uit naar verschillende grote wedstrijden. Oceanside California bijvoorbeeld. Sam Long is de man in topvorm, maar of er een derde seizoenszege in zit is zeer de vraag. Want nu krijgt hij concurrentie van Alistair Brownlee, Lionel Sanders, Ben Kanute, Sam Appleton, Matt Hanson, Bart Aernouts en vele, vele anderen. De Nederlandse inbreng wordt gevormd door Tristan Olij.

Daniela Ryf is ontegenzeglijk de favoriete bij de vrouwen, maar cadeau krijgt ze het ook niet. Paula Findlay, Skye Moench, Holly Lawrence, Ruth Astle, Ashleigh Gentle, Taylor Knibb and many others.

Challenge Salou met Els, Youri en Milan

Op zondag mag ook Challenge Salou zich verheugen in veel grote namen. De Spaanse kust wordt wel geteisterd door slecht weer en de golfslag op de Middellandse Zee betekent nu al dat de agegroupers korter gaan zwemmen. IM-wereldkampioene Anne Haug doet mee en dat geldt ook voor Nicola Spirig (voldoende hersteld?), Katrina Matthews, Lisa Norden, Fenella Langridge en onze Els Visser. Bij de mannen is de Deense wereldkampioen Kristian Hogenhaug favoriet. Verder natuurlijk de Fransman Vincent Luis, Jan Stratmann, Denis Chevrot, Miki Taagholt, Pieter Heemeryck en van Nederlandse zijde Youri Keulen (na Miami wordt beslist ook naar hem gekeken) en Milan Brons, die vanuit Andorra – trainend met Frodo – afreisde naar de befaamde badplaats.

Ironman Zuid-Afrika met Evert, Tom, Matthew en wereldkampioene Sarissa

Andere halves zijn Ironman 70.3 Galveston Texas, Ironman 70.3 Acapulco en Ironman 70.,3 Nelson Mandela Bay. En dat brengt ons meteen bij de enige hele triathlon van dit weekend: de Ironman Zuid-Afrika. Op hetzelfde parcours dus Nelson Mandela Bay, Port Elizabeth. En dan denk je na Oceanside en Salou dat er geen sterke triatleten meer over zijn, maar dan heb je het mis.

Met Joe Skipper, Kyle Buckingham, Bradley Weiss, Nils Frommhold, Matt Trautman, Andreas Boecherer en Michael Raelert en onze landgenoten Evert Scheltinga, Tom Oosterdijk en Matthew de Vroet (en ook een beetje Per van Vlerken he). Grote kans op een podiumplaats heeft wereldkampioene Sarissa de Vries. Nicole Jade en Kylie Simpson vormen de voornaamste concurrentes. Maar goed, een Ironman blijft altijd een onvoorspelbaar ding. Alle genoemde races zijn op livestream te volgen.

Zeven Nederlanders op Europe Cup-race Melilla

Het korte werk wordt afgelegd in een reeks Asia, Oceania, Africa en Europe Cup triathlons. Bij de laatste – in Melilla – komen ook de Nederlanders in actie. Opmerkelijk trouwens. De race vindt op het Afrikaanse continent plaats, maar is dus een Europe Cup race. Komt uiteraard omdat Melilla een Spaanse enclave in Marokko is. Bij de vrouwen elites doen Barbara de Koning, Kim van ’t Verlaat en Robin Dreyling opnieuw een poging zo kort mogelijk te eindigen. Dit keer is het een sprint afstand, tevens Mediteraans kampioenschap. Bij de mannen zijn Mitch Kolkman en Gjalt Panjer doorgevlogen van Quarteira naar Melilla en heeft Jesse Cuijpers zich bij hen gevoegd. Als enige juniore is Sonja de Koning in de Junior Cup present.

Challenge haalt een ‘Primavera-triathlon’ binnen

Terwijl het seizoen steeds meer op gang komt, worden er nog altijd races toegevoegd aan de kalender. Challenge Family kreeg er deze week een nieuwe halve triathlon in het Italiaanse San Remo bij. De bekende finishplaats van de wielerklassieker met de Poggio als scherprechter had al een triathlon, maar komt nu ongetwijfeld in hoger aanzien door het Challenge label. De wedstrijd is op 25 september. En wie goed kijkt ziet dat op die dag ook Ironman in Italië vertoeft. Aan de andere kant van de ‘laars’ is die dag de Ironman 70.3 Venice-Jesolo. Dat hebben we vaker gezien natuurlijk.

Louis Delahaije bondscoach van de Duitsers

Tot slot: Louis Delahaije wordt de nieuwe bondscoach van de Duitse triatleten. Het is de tweede keer dat de nu 55-jarige Limburger voor de DTU gaat werken. Zijn dienstverband loopt tot aan de Olympische Spelen van 2024. Eerder was Louis tussen 2004 en 2006 ook al de bondscoach van onze oosterburen. Sportief directeur Jörg Bügner is blij met de opvolger van Faris Al-Sultan. ,,Louis brengt veel expertise, rust en kennis met zich mee en hij communiceert goed binnen ons team. Ik heb veel vertrouwen dat we onze ambitieuze doelen voor de Spelen in Parijs met hem kunnen bereiken.” Die doelen zijn: top drie vrouwen, top vijf mixed-relay en top acht bij de mannen.

Vacant

In de Duitse sportpers worden de topprestaties van de Nederlanders vorig jaar in Tokyo aangehaald: de vierde plaats van Rachel Klamer, de vierde plaats van het team in de Mixed Relay. Louis zelf wil zeker de doelstellingen verwezenlijken, maar wil vooral ook werken aan de ontwikkeling van de Duitse triatleten op het gebied van tactiek, training en techniek. ,,Ik verheug me op deze opdracht en de goede samenwerking met DTU en de selecties.” Eind september 2021 legde Al-Sultan zijn taken neer, in de tussentijd was de functie van bondscoach vacant. Louis Delahaije begint morgen, vrijdag 1 april. En dat is geen grap.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.